Ο Σνόουντεν θα ζητήσει ξανά άσυλο από τη Γαλλία

Ο πρώην υπάλληλος της CIA που αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2013 τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA, εντός και εκτός ΗΠΑ, θέλει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, σύμφωνα με μια συνέντευξή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

AP Snowden

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν –τα απομηνμονεύματα του οποίου, με τίτλο “Permanent Record”, θα κυκλοφορήσουν την Τρίτη– υπενθυμίζει ότι είχε ζητήσει άσυλο από τη Γαλλία το 2013, επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter εκφράζει την ελπίδα να του παραχωρήσει άσυλο ο σημερινός πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

“Το πιο λυπηρό σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το μοναδικό μέρος, όπου ένας αμερικανός πληροφοριοδότης έχει την ευκαιρία να ακουστεί δεν είναι στην Ευρώπη αλλά εδώ (στη Ρωσία)“, λέει ο Σνόουντεν σε ένα τρέιλερ της συνέντευξής του που θα μεταδοθεί ολόκληρη την Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής περισσότερες από 12 χώρες έχουν απορρίψει ανάλογα αιτήματα του 36χρονου, οδηγώντας τον στο να αμφισβητεί τις αιτιολογίες τους και “το σύστημα στο οποίο ζούμε”.

Η προστασία ενός πληροφοριοδότη δεν είναι μια εχθρική ενέργεια“, λέει.

Τα απομνημονεύματά του θα κυκλοφορήσουν περίπου σε 20 χώρες.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κάποτε εργαζόταν τόσο για την CIA όσο και για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), ζει στη Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις του το 2013.

Παρότι οι υποστηρικτές του εξαίρουν το θάρρος του να προχωρήσει σε αυτήν του την πράξη, οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας και οι κατηγορίες περί κατασκοπείας θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για δεκαετίες στη φυλακή.

Σε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σνόουντεν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως “ό,τι κάνουμε τώρα διαρκεί για πάντα, όχι επειδή θέλουμε να θυμόμαστε, αλλά επειδή πλέον δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε. Το ότι συνέβαλα στη δημιουργία αυτού του συστήματος είναι αυτό για το οποίο μετανιώνω περισσότερο στη ζωή μου”.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…