Ο σκληρός κόσμος των βασανιστηρίων μέσα από το φακό της εκπομπής "Το Κουτί της Πανδώρας" (video)

«Ξυπνάω. Δίπλα στο κελί βασάνιζαν μια κοπελιά. Θυμάμαι ακόμα τις φωνές αν και έχουν περάσει 20 χρόνια».

5b3201b91dc5245a2a8b465d

Με αυτά τα λόγια, ο Τζεμίλ Τουράν φέρνει στο μυαλό του τις δύσκολες στιγμές που βίωσε. Ο κούρδος συγγραφέας και δημοσιογράφος σοκάρει με τις περιγραφές του των βασανιστηρίων που γνώρισε.

Σαν σήμερα, το 1987 τέθηκε σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου του 1997 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 26η Ιουνίου Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα της τηλεοπτικής εκπομπής «Το Κουτί της Πανδώρας» για τα βασανιστήρια.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, σε δεκάδες μέρη του κόσμου, βασανίζονται σωματικά, ψυχολογικά ή εξευτελίζονται.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στην εκπομπή, κάποια ειδικά εγχειρίδια δημιουργούν τους βασανιστές του μέλλοντος, ενώ 230 εταιρείες κατασκευάζουν τα μηχανήματα βασανισμών.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εκπομπή προκαλούν πραγματικά σοκ. Είναι όμως η πραγματικότητα.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Βαξεβάνης, αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα, ώστε να μην της επιτρέψουμε να γίνει και το μέλλον.

Στο «Κουτί της Πανδώρας» μιλούν άνθρωποι που βασανίστηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, ανάμεσα τους ο Κούρδος συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζεμίλ Τουράν, ο Μεμέτ Γιαμάν, ο Φερχάτ Ερτούκ, ο Γιουσούρ Κενάρ, ο Καντίρ Καγιά, αλλά και ο Θανάσης Μαυροβουνιώτης, ο οποίος περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη την περίοδο της χούντας στην Ελλάδα.

Σημαντικές πληροφορίες δίνουν επίσης, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Κωστής Παπαϊωάννου, η Μαρία Πίνιου-Καλλή, διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, η μεσαιωνολόγος Νικολέττα Γιαντσή-Μελετιάδη, ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, ο καθηγητής Νομικής Νέστωρ Κουράκης, η πρόεδρος του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Βασιλείου, η καθηγήτρια Ψυχολογίας Μίκα Φατούρου, στην οποία δέχτηκαν να μιλήσουν χρόνια μετά το έγκλημα τους οι βασανιστές του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ο ψυχολόγος Δημήτρης Πανταζής και η Νίνα Αγγελοπούλου, πρώην συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δείτε την εκπομπή: 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…