Newsroom

Newsroom

Ο Σήφης Βαλυράκης, η φυλακή του Χότζα και… ο πρίγκιπας της Καμπότζης

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Σήφη Βαλυράκη θυμόμαστε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φάσεις της ζωής του πρώην υπουργού

237648

H τραγική είδηση για τον άδικο χαμό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, χθες στην Εύβοια, έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να επικεντρώνονται στην πολιτική του πορεία στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ωστόσο, σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα nbozionelos.gr, ο δημοσιογράφος Νίκος Μποζιονέλος, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων άγνωστες ιστορίες για την πολυκύμαντη ζωή του Σήφη Βαλυράκη.

Αναφερόμενος στη θριαμβευτική νύχτα της 14ης Ιουνίου, όταν η εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, ο Νίκος Μποζιονέλος σημειώνει: «Ελάχιστοι θυμούνται όμως ποιος ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού της εποχής: ο Σήφης Βαλυράκης, ένα από τα κορυφαία στελέχη της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ. Μάλιστα είχε συλληφθεί από τους χουντικούς για βομβιστικές επιθέσεις το 1971, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ αλλά απέδρασε, κόβοντας τα κάγκελα του κελιού, έως ότου εντοπιστεί και φυλακιστεί στην Κέρκυρα.

Απέδρασε εκ νέου, πήγε κολυμπώντας  ως την Αλβανία αλλά το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Ελληνας κατάσκοπος της χούντας και τον φυλάκισε. Εντέλει ο Βαλυράκης απελευθερώθηκε όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του, καθώς εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο και μεσολάβησε ο πρίγκιπας της Καμπότζης, Σιχανούκ, στενός φίλος του Παπανδρέου», γράφει ο Ν. Μποζιονέλος.

 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…