Ο Σήφης Βαλυράκης, η φυλακή του Χότζα και... ο πρίγκιπας της Καμπότζης

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Σήφη Βαλυράκη θυμόμαστε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φάσεις της ζωής του πρώην υπουργού

NewsRoom 25/01/2021 | 10:56

H τραγική είδηση για τον άδικο χαμό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, χθες στην Εύβοια, έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να επικεντρώνονται στην πολιτική του πορεία στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ωστόσο, σε άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα nbozionelos.gr, ο δημοσιογράφος Νίκος Μποζιονέλος, υπενθυμίζει μεταξύ άλλων άγνωστες ιστορίες για την πολυκύμαντη ζωή του Σήφη Βαλυράκη.

Αναφερόμενος στη θριαμβευτική νύχτα της 14ης Ιουνίου, όταν η εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, ο Νίκος Μποζιονέλος σημειώνει: «Ελάχιστοι θυμούνται όμως ποιος ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού της εποχής: ο Σήφης Βαλυράκης, ένα από τα κορυφαία στελέχη της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ. Μάλιστα είχε συλληφθεί από τους χουντικούς για βομβιστικές επιθέσεις το 1971, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ αλλά απέδρασε, κόβοντας τα κάγκελα του κελιού, έως ότου εντοπιστεί και φυλακιστεί στην Κέρκυρα.

Απέδρασε εκ νέου, πήγε κολυμπώντας  ως την Αλβανία αλλά το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Ελληνας κατάσκοπος της χούντας και τον φυλάκισε. Εντέλει ο Βαλυράκης απελευθερώθηκε όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του, καθώς εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο και μεσολάβησε ο πρίγκιπας της Καμπότζης, Σιχανούκ, στενός φίλος του Παπανδρέου», γράφει ο Ν. Μποζιονέλος.