Newsroom

Newsroom

Ο Σεβαρντνάντζε, οι απόπειρες δολοφονίες σε βάρος του και η "Επανάσταση των Ρόδων"

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, που πέθανε σήμερα 7 Ιουλίου 2014 ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους…

seb gkormp

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, που πέθανε σήμερα 7 Ιουλίου 2014 ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του τέλους του Ψυχρού Πολέμου μαζί με τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τελευταίος υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ. Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών, όπως δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρίνα Νταβιτασβίλι, άτομο της οικογένειας Σεβαρντνάντζε.

«Ο Σεβαρντνάντζε απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι», δήλωσε η Νταβιτασβίλι προσθέτοντας πως «ήταν άρρωστος από καιρό». Ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε εξελέγη πρόεδρος της Γεωργίας το 1995 και παραιτήθηκε το 2003 κατά την «Επανάσταση των Ρόδων», αφήνοντας πίσω του μια χώρα βυθισμένη στην φτώχεια, την εγκληματικότητα, το χάος και στα χέρια του αμερικανοτραφούς ηγέτη της επανάστασης, Σαακασβίλι που είχε μερικά χρόνια μετά την ίδια τύχη.

Η Επανάσταση των Ρόδων ήταν μια λαϊκή διαμαρτυρία για τις νόθες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, που προκάλεσαν πολιτική εξέγερση. Η εξέγερση ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Σεβαρντνάτζε να παραιτηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2003.


Η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου και η παραλίγο δολοφονία του Σεβαρντνάντζε

Τον Αύγουστο του 1995 πραγματοποιήθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με στόχο τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε και την αυτοκινητοπομπή του στην Τιφλίδα έξω από το Κοινοβούλιο. Ο πρώην Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών σωματικά δεν έπαθε σχεδόν τίποτε εκτός από κάποιους μικροτραυματισμούς. Ισχυρό όμως ήταν το ψυχολογικό πλήγμα που δέχθηκε στις προσπάθειές του να αποκαταστήσει τότε την εύθραυστη σταθερότητα στη χώρα του.

Αρκετά άτομα τραυματίστηκαν και έξι ή επτά κρατικά αυτοκίνητα έγιναν κομμάτια από την έκρηξη που σημειώθηκε σχεδόν την ώρα που ο Σεβαρντνάτζε αναχωρούσε από το κτίριο της Βουλής. Προορισμός του ήταν ο χώρος της τελετής όπου θα υπογράφονταν το νέο Σύνταγμα της Γεωργίας.

«Ολόκληρο το έθνος θα ενωθεί εναντίον των τρομοκρατών και της τρομοκρατίας», είπε αργότερα ο Σεβαρντνάτζε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. «Είμαι σίγουρος ότι θα βάλουμε τέρμα στη δράση των τρομοκρατών».

Η πρώην σοβιετική Δημοκρατία στον Καύκασο, που βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο, σπαρασσόταν τότε από την εγκληματικότητα, τα πραξικοπήματα και τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Σεβαρντνάτζε, ως ένας από τους αρχιτέκτονες της περεστρόικα υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, που είχε διατελέσει παλιότερα και ηγέτης του ΚΚ της Γεωργίας, απέκτησε πολλούς εχθρούς καθώς ήρθε σε ρήξη με τους οπλαρχηγούς και τους αυτονομιστές.

Το 1995 φάνηκε να σημειώνει κάποια πρόοδο για τον έλεγχο του χάους. Διέταξε τον αφοπλισμό της μεγαλύτερης παραστρατιωτικής οργάνωσης και προώθησε την έγκριση του νέου συντάγματος. Αυτό προέβλεπε τη δημιουργία προεδρίας με μεγαλύτερες αρμοδιότητες από αυτές που είχε ο Σεβαρντνάτζε ως αρχηγός κράτους και πρόεδρος του Κοινοβουλίου. «Είναι σαφές ότι οι εχθροί του Σεβαρντνάτζε προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν για να σταματήσουν την τελετή υπογραφής», είπε ο εκπρόσωπός του, τότε.

Ο Σεβαρντνάτζε, που παραιτήθηκε από το σοβιετικό υπουργείο Εξωτερικών το 1990, επέστρεψε στην πατρίδα του δύο χρόνια αργότερα, μετά την ανατροπή του τότε προέδρου Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια με πραξικόπημα από έναν παράταιρο συνασπισμό οπλαρχηγών και δημοκρατών.

Ο Σεβερντνάντζε κατάφερε να επιζήσει παρόλες τις απόπειρες δολοφονίας του που έγιναν στο διάστημα 1972-85 όταν ήταν ηγέτης του ΚΚ της Γεωργίας. Αλλά και κατά τον πόλεμο στην Αμπχαζία το 1993 πήγε στην πρώτη γραμμή του μετώπου και παραλίγο να σκοτωθεί από τις οβίδες.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…