Ο Άρης Σερβετάλης, μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα», εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για τις αμβλώσεις, προκαλώντας αίσθηση με τις δηλώσεις του.
O ηθοποιός υποστήριξε πως είναι προτιμότερο μια γυναίκα να φέρει στον κόσμο το παιδί και να το αφήσει ή να το δώσει σε ίδρυμα, παρά να προχωρήσει σε άμβλωση.
«Οι αμβλώσεις για μένα είναι δολοφονία. Είναι απροστάτευτα πλάσματα που προτιμάμε να τα σκοτώσουμε. Δυστυχώς, αισθάνομαι ότι τη θέση της γυναίκας δεν την τιμά να ταυτίζεται με μία δολοφονία, ειδικά για ένα πλάσμα που είναι τελείως απροστάτευτο. Είναι προτιμότερο για μένα να πάρει την ευθύνη κάποιος να το κυοφορήσει και μετά ας το πετάξει ή ας το δώσει σε ορφανοτροφείο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Νομίζω ότι δεν την τιμά αυτό τη γυναίκα. Κι αυτό που αναφέρουν ως αυτοδιάθεση. Και αυτό το πλάσμα δεν έχει δικαίωμα; Δεν έχει αυτοδιάθεση; Μάλλον, δεν ορίζει τον εαυτό του, ορίζεται από έναν άλλο άνθρωπο που πρέπει να το προστατεύσει. Αλλά δεν φταίει μόνο η γυναίκα, πολλές φορές και ο άντρας πιέζει τη σύντροφό του να κάνουν έκτρωση. Νομίζω ότι αυτό είναι παρά φύσιν».
Αναφερόμενος στη θρησκευτική προσέγγιση για τις αμβλώσεις, ο ηθοποιός υποστήριξε: «Για τις εκτρώσεις, είναι παρά φύσιν αυτό, είναι ατόπημα. Είναι αμαρτία. Εννοώ, έχεις την ελευθερία να επιλέξεις να πας με έναν άνθρωπο, μετά τι κάνεις; Δεν παίρνεις την ευθύνη; Τουλάχιστον να κυοφορηθεί αυτό το βρέφος, ο άνθρωπος και μετά ας το αφήσει σε ένα ορφανοτροφείο. Κάπου αλλού».
Ο Άρης Σερβετάλης ακολουθεί τον Νίκο Αναδιώτη
Να σημειωθεί ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο Νίκος Αναδιώτης, ευρωβουλευτής του κόμματος «ΝΙΚΗ», σε ομιλία του στην Ευρωβουλή διατύπωσε αμφιλεγόμενες απόψεις σχετικά με τις αμβλώσεις και τη γήρανση του πληθυσμού. Αναφερόμενος στην πρώτη θεματική, τόνισε: «Παραβιάζουμε την ιερότητα της αγέννητης ζωής, ενώ νομοθετούμε και μανιωδώς διαφημίζουμε μορφές συμβίωσης και τρόπους ζωής που αντιβαίνουν στους φυσικούς αναπαραγωγικούς νόμους».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, εξέφρασε προβληματισμό για το δημογραφικό ζήτημα, δηλώνοντας: «Αντιμετωπίζουμε τη γήρανση του πληθυσμού αποκλειστικά ως επίδραση στην τσέπη μας, προβάλλοντας ως δήθεν λύση την αντικατάσταση με αφροασιατικούς πληθυσμούς, οι οποίοι δεν προτίθενται και δεν ενσωματώνονται στον πολιτισμό μας».
Πάντως είναι ενδιαφέρον, αν όχι προβληματικό, ότι συχνά είναι οι άνδρες αυτοί που παίρνουν το λόγο για θέματα που αφορούν τη γυναικεία αυτοδιάθεση και το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει για το σώμα της.
Η αλήθεια είναι ότι η αυτοδιάθεση είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ατόμου, και οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και το σώμα μιας γυναίκας δεν θα έπρεπε να τίθενται υπό την κρίση άλλων, ιδιαίτερα όταν αυτοί οι «κριτές» δεν βιώνουν οι ίδιοι τις συνέπειες.
Οι απόψεις των ανδρών σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να καταλαμβάνουν χώρο που ανήκει στην ελεύθερη επιλογή και τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς οι γυναίκες είναι εκείνες που ζουν πραγματικά την εμπειρία και τις επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών.
Ειδήσεις σήμερα:
Αρίστος Δοξιάδης: Η απαράδεκτη ανάρτηση για τα Τέμπη και η απάντηση της Ακρίτα