Newsroom

Newsroom

«Ο σεισμός δε σταματούσε, κράτησε πάνω από 20 δευτερόλεπτα»

Η μαρτυρία ενός κατοίκου των Τιράνων για τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ

ap albnv

Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι των Τιράνων, που ξύπνησαν έντρομοι λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα 05.00 ώρα Ελλάδας), από τον σεισμό που έπληξε την Αλβανία με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στην αλβανική πρωτεύουσα και την πόλη του Δυρραχίου, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες να τραυματιστούν, κτίρια να υποστούν σημαντικές ζημιές, ορισμένα δε στο Δυρράχιο να καταστραφούν ολοκληρωτικά. 

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (…) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα “κουνήθηκε” αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος “χτύπησε” πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…