Τσίπρας: "Ο Σαμαράς ξέρει ποιος είναι ο Μπαλτάκος, να παραιτηθούν Δένδιας-Αθανασίου" (δείτε όλη τη συνέντευξη)

Μείζον πολιτικό, ηθικό και θεσμικό θέμα για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση Μπαλτάκου στη…

tsipras 69

Μείζον πολιτικό, ηθικό και θεσμικό θέμα για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την υπόθεση Μπαλτάκου στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σοκαρισμένος από τις «αδιάψευστες αποκαλύψεις, οι οποίες

μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίον σκέφτεται ο πρωθυπουργός σε ένα μείζον ζήτημα όπως είναι αυτό της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής».

«Εμείς δεν ανακαλύψαμε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εμείς την γνωρίζαμε χρόνια τώρα. Και βεβαίως εμείς δεν περιμέναμε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός για να καταδικάσουμε τη δράση της και για να ζητήσουμε η δράση της να τεθεί ενώπιον του νόμου. Όλα όσα  βγήκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποδεικνύουν πρώτον, τις εκλεκτικές συγγένειες, τις οποίες καταγγέλλαμε τόσο καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης  και στη Χρυσή Αυγή, τον διαρκή δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους. Έτσι μάλιστα κατανοούμε πλήρως και για ποιο λόγο ο κ. Μπαλτάκος ήταν αυτός ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους,  off the record, off camera, όχι on camera αλλά είναι αδιάψευστο αυτό,  -το είχαμε καταγγείλει τότε-  “μην μας ζορίζετε και πολύ γιατί θα συνεργαστούμε με την Χρυσή Αυγή και  θα κυβερνήσουμε ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλειοψηφία”.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση, εξάλλου, γιατί αποδεικνύει εκλεκτική συγγένεια κυβέρνησης-Χ.Α. η συνομιλία Μπαλτάκου με τον κ. Κασιδιάρη, ο κ. Τσίπρας έγινε ακόμα πιο σαφής: «Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ο κ. Μπαλτάκος είναι στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μπαλτάκος είναι Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, που είναι νευραλγική θέση,  έναν οποιονδήποτε, πέρα από έναν πολύ έμπιστο και στενό συνεργάτη.

Ως εκ τούτου για μας είναι σαφές ότι πρώτον φανερώνει τις εκλεκτικές αυτές συγγένειες που είχαμε καταγγείλει από το παρελθόν –και σας έφερα και παραδείγματα, δεύτερον φανερώνει τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή και να τη θέσει ενώπιον του νόμου, όχι για να αντιμετωπίσει την εγκληματική της δραστηριότητα, αλλά για να μειώσει τα εκλογικά της ποσοστά. Αυτό βγαίνει απ  όλη αυτή τη συνομιλία και για να αντιμετωπίσει την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να είναι η επόμενη κυβέρνηση

Και δεύτερο και πιο ουσιαστικό αν θέλετε απ’ όλη αυτή τη διαδικασία φανερώνει και τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, πρώτον ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Αθανασίου και ο κ. Δένδιας δεν μπορούν ούτε στιγμή, ούτε ώρα να παραμένουν  στη θέση τους. Οφείλουν να παραιτηθούν και για λόγους ευθιξίας   αν θέλετε. Και ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Η υπόθεση αυτή οφείλει να διερευνηθεί σε βάθος με κάθε θεσμικό τρόπο και όσον αφορά το πολιτικό της σκέλος και  όσον αφορά το θεσμικό της σκέλος, δηλαδή τη σχέση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θύμισε πως έχει ζητήσει εδώ και καιρό εκλογές, παραχώρησε την συγκεκριμένη  συνέντευξη σε τρία μικρότερα κανάλια, υποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο «την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα ΜΜΕ, ιδίως τα καθεστωτικά της διαπλοκής, του τραπεζικού δανεισμού και της στήριξης των μνημονιακών πολιτικών».

Όσον αφορά την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα,  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάφερε πως «ενώ είχαμε το θεσμικό, συνταγματικό δικαίωμα να θέσουμε ερώτημα στους βουλευτές σχετικά με τον ρόλο του, με διάφορα έωλα επιχειρήματα μας στερήθηκε».

«Τροπολογίες έρχονται αεροπλανικά τελευταία στιγμή και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η απαγόρευση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας σε άλλο σημείο πως η κυβέρνηση «έτρεμε την πιθανότητα ο  υπουργός Οικονομικών και βασικός υπεύθυνος αυτών των διατάξεων και διάλυσης του λαού δεν θα έχαιρε την εκτίμηση του Κοινοβουλίου».

Στους επικριτές του κόμματος της Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σαφές πολιτικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «Αυτό που κόσμος δεν έχει ακόμα πειστεί είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να μας βγάλει από την κρίση, γιατί βομβαρδίζεται από τα μέσα της διαπλοκής από τον φόβο ότι έτσι και δεν υποκύψουμε στους μνημονιακούς μονοδρόμους θα έρθει η καταστροφή».

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, τόνισε ότι « ψηφίζουμε για την ζωή μας» και πως η πρωτιά στις  ευρωεκλογές έρχεται και από μία ψήφο και από μία ψήφο, τονίζοντας ωστόσο πως η νίκη του  ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές θα είναι μεγάλη.

«Για πρώτη φορά πολλοί συμπολίτες μας θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι αριστεροί. Αν τα ποσοστά είναι τέτοια που θα φανερώνουν την δυσαρμονία ανάμεσα στην λαϊκή ετυμηγορία και στην εκτελούμενη πολιτική, τότε θα είναι δύσκολο να μην αλλάξει κάτι», σημείωσε.

Στην ερώτηση ότι σχετικά με το τι θα έκανε αν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός και στο επίσημο δείπνο  Ecofin βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν στην κεφαλή των συλλαλητηρίων, ο  κ. Τσίπρας απάντησε ότι «αν ήμουν  πρωθυπουργός θα είχα ανάγκη τις διαδηλώσεις, όχι μόνο τον Λαφαζάνη και τους άλλους βουλευτές, αλλά θα παρότρυνα όλους τους Αθηναίους να βγουν στον δρόμο. Φοβούνται τον λαό γιατί είναι με την άλλη πλευρά. Θα το επιδιώκαμε, ακριβώς γιατί έχουμε κοινά πεδία διεκδίκησης με τον κόσμο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα εύσημα και στα καλά λόγια που ακούγονται για την έξοδο της  Ελλάδας στις αγορές, ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «εμείς δεν αιφνιδιαζόμαστε», ενώ μίλησε για προπαγάνδα και σχέδιο στημένης εξόδου.

 

 

 

 

 

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…