Ο «Σάκης ο υδραυλικός» ως εξουσιαστικό αφήγημα

Ο Σάκης ο υδραυλικός, ο «εραστής δυτικών προαστίων», οι «αγαπημένοι μας γείτονες» από τη Νίκαια στα Β.Π. Συντηρητικά στερεότυπα του κ… με σκοπό την αναπαραγωγή του κυρίαρχου κοινωνικού αφηγήματος.

EK Sepolia

Έλεγα ότι ξεμπερδέψαμε μ’ αυτά. Και ξαφνικά μας την έπεσαν οι ψυκτικοί (άθελα τους).

Η αναπαραγωγή των ταξικών διακρίσεων στην πολεοδομική πραγματικότητα είναι ένα αναμφισβήτητη γεγονός. Το ίδιο και η αναπαράσταση τους στο φαντασιακό. Μάλιστα η σύγχρονη τάση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού να οξύνει περαιτέρω τις εισοδηματικές ανισότητες έχει ξαναδημιουργήσει τους αυστηρούς κοινωνικούς διαχωρισμούς μεταξύ συνοικιών στις μεγαλουπόλεις. Υπάρχουν πολλές περιοχές στη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο όπου είναι οικονομικά αδύνατον να κατοικήσει ακόμη και η μεσαία τάξη. Ενώ αντιστοίχως εξαπλώνονται οι φτωχογειτονιές στο εσωτερικό των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων.

Αυτό που πάντα με εξόργιζε προσωπικά (έχοντας μεγαλώσει στον Κολωνό) ήταν ο καταφρονητικός εξωραϊσμός αυτής της κοινωνικής πραγματικότητας στην ελληνική εμπορευματοποιημένη κουλτούρα. Είστε και φτωχοί και αγράμματοι αλλά έχετε χρυσή καρδιά, το κυρίαρχο μήνυμα. Υποθέτω τόσο χρυσή καρδιά ώστε να καθόμαστε να μας εκμεταλλεύονται, οπότε όλοι είναι χαρούμενοι.

Είναι μεγάλη η απόσταση από τον περίφημο δίσκο με την Μπέλου, τα «Λαϊκά προάστια». Ή από τον ελληνικό νεορεαλισμό στην «Συνοικία το όνειρο». Η απόσταση ανάμεσα στην λαϊκότητα ως αυτοσυνείδηση ή ως από τα έξω φορεμένη καπέλο πλαστή ιδεολογία.

Στην πασίγνωστη πια φράση του κ. Μητσοτάκη για τον νέο ψυκτικό από το Περιστέρι το τραγικό είναι ακριβώς ότι το είπε για καλό. Θεωρεί τόσο αυτονόητο τον απόλυτο ταξικό διαχωρισμό και την αναπαραγωγή του στην διάρθρωση των πόλεων, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική και προσωπική ζωή που θα ήθελε να βοηθήσει, όπως όμως  καταλαβαίνει αυτός. Ίσως να μοιράζει δωρεάν πασατέμπο στα θερινά σινεμά στις λαϊκές συνοικίες.

Αν η κοινωνική ανισότητα είναι στη φύση του ανθρώπου, αυτό ισχύει και για όλες τις συνέπειες της. Δηλαδή το Περιστέρι θα είναι πάντα φτωχό γιατί όποιος μαζέψει πέντε φράγκα θα φεύγει από εκεί. Δεν έκανε λάθος, εκεί οδηγεί η λογική του. Αν θέλετε, είναι και περισσότερο ειλικρινής από άλλους στον πολιτικό του χώρο. Στην κοινωνία του 80%-20%  που προωθεί ο νεοφιλελευθερισμός κάπου πρέπει να κατοικεί το φτωχό 80%. Ε δεν χωράει στην Εκάλη. Απλό είναι.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…