Ο ρόλος του θύματος δεν ταιριάζει στην κυρία Γκραμπόφσκι

Η οικογένεια Μητσοτάκη ζει τον μύθο της με την πρωθυπουργία. Την αντιλαμβάνεται σαν ένα συνεχές event και happening. Σαν ένα κοσμικό γεγονός. Την απολαμβάνει και επιδεικνύει κάποιες ιδιωτικές στιγμές που επιλέγει και που θεωρεί ότι αν κοινοποιηθούν, η κοινή γνώμη θα τις δει με συμπάθεια.

4453593

Η οικογένεια Μητσοτάκη ζει τον μύθο της με την πρωθυπουργία. Την αντιλαμβάνεται σαν ένα συνεχές event και happening. Σαν ένα κοσμικό γεγονός. Την απολαμβάνει και επιδεικνύει κάποιες ιδιωτικές στιγμές που επιλέγει και που θεωρεί ότι αν κοινοποιηθούν, η κοινή γνώμη θα τις δει με συμπάθεια. Η Μαρέβα  κι ο οίκος Dior, ο sportsman-γκόμενος πρωθυπουργός, τα ερωτικά του υιού Μητσοτάκη, η κόρη Μητσοτάκη που από τη Δευτέρα θα καθαρίζει πατάτες στην ταβέρνα «Κρητικός» στο Κερατσίνι. Αυτά είναι τα ανώδυνα, γαργαλιστικά, lifestyle στιγμιότυπα.

Για τα άλλα, τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό της οικογένειας, σφυρίζουν αδιάφορα, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και αν τους ζορίσουν παραπάνω, επικαλούνται το γυναικείο φύλο, την έμφυλη βία, τον σεξισμό και την ανανδρία.

Ο ρόλος του θύματος δεν ταιριάζει στην κυρία Γκραμπόφσκι. Με την ανάρτηση της στο Twitter η κυρία Γκραμπόφσκι, προσπαθεί να υπεκφύγει, να κρυφτεί πίσω από την έμφυλη βία σε βάρος των γυναικών και θυματοποιώντας τον εαυτό της, να αποφύγει να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που τις τίθενται και αφορούν την διαχείριση των οικονομικών της θεμάτων: Eταιρίες κελύφη- μπαμπούσκες η μία μέσα στην άλλη, offshores, το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, πόθεν έσχες. Γι όλα αυτά δεν λέει τίποτα. Αντίθετα θολώνει τα νερά και επικαλείται αόριστα το «Γυναίκες στο στόχαστρο!». Υπονοεί ότι την κατηγορούν γιατί είναι γυναίκα. Παριστάνει το διωκόμενο θύμα. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με την αποκάλυψη των τελευταίων  περιστατικών έμφυλης βίας σε βάρος γυναικών, ως ασπίδα προστασίας της. Αντί να απαντήσει για την εταιρεία κέλυφος, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το«#καμιαανοχη», ως κέλυφος προστασίας της.

Προφανώς δεν έχει πλήρη αίσθηση της πραγματικότητας. Αντί δια της σιωπής να προστατέψει όσο γίνεται τον εαυτό της, εκτίθεται με τις αναρτήσεις της και σηκώνει θύελλα διαμαρτυριών. Κυρίως από γυναίκες. Βολεύεται, και αρπάζει σαν σανίδα σωτηρίας  τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο Καζαντζάκης είχε πει μια σοφή κουβέντα. Το ψέμα είναι ανανδρία. Το να επιτίθεται κανείς με ψέματα και υπονοούμενα σε μια γυναίκα που δεν έχει δώσει δικαιώματα  και προσπαθεί να διακριθεί στον ιδιωτικό τομέα είναι διπλή ανανδρία».

Οι Μητσοτάκηδες έμπλεξαν με δύο εχθρούς. Πρώτα με τον ίδιο τους τον εαυτό. Το  brand name  Μητσοτάκης μπορεί να οδηγεί στην πρωθυπουργία, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εκτίμηση της κοινωνίας. Μπορεί να τους ψηφίζουν αλλά δεν τους εκτιμούν. Τα ερωτήματα για τις offshores, το πόθεν έσχες, τη Siemens δεν ακούγονται παράλογα. Ανταποκρίνονται στην αίσθηση της κοινωνίας για τον Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης έμπλεξε και με τον κορονοϊό. Από την αρχή τον είδε σαν έναν βολικό σύμμαχο στην προσπάθεια χειραγώγησης των ανθρώπων. Όμως ο κορονοϊός δεν είναι οίκος Christian  Dior, ούτε Τομ Χανκς, ούτε Τζεφ Μπέζος για να φωτογραφίζεσαι μαζί του και να κάνεις τον σπουδαίο. Ο κορονοϊός θέλει ισχυρό σύστημα υγείας, χαρτογράφηση  της διασποράς με ανίχνευση των κρουσμάτων και οικοδόμηση  σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Όταν δεν τα κάνεις όλα αυτά, έρχεται η στιγμή που ο κορονοϊός προχωρά ακάθεκτος και εσύ παραπατάς και σκοντάφτεις στον εμβολιασμό. Και τότε βρίσκουν χώρο ν’ανθίσουν οι παλαιοημερολογίτες καλόγεροι, οι Μακεδονομάχοι  και οι ψεκασμένες θεωρίες συνομωσίας. Και μετά άντε να ξεμπλέξεις.

Ο Κυριάκος κι η Μαρέβα νομίζουν ότι η «λάμψη» τους και  η προστασία που τους παρέχει το σύστημα ενημέρωσης, σκεπάζει τις εταιρίες μπαμπούσκες, τις offshores, το πόθεν έσχες και ίσως καταπολεμά και τον κορονοϊό. Η πραγματικότητα είναι ότι τα ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση της οικογένειας μπορούν εν μέρει να θαφτούν κάτω από την συνομωσία της σιωπής. Όμως η συνομωσία της σιωπής δεν είναι παντοδύναμη για τα να σκεπάζει και να τα θάβει όλα. Όπως τα θέματα της πανδημίας που δεν γίνεται να κρυφτούν.

Μόλις χτες επιβλήθηκε lock down στο παγκόσμιο σύμβολο του Ελληνικού τουρισμού τη Μύκονο. Το κατάφερε κι αυτό ο Κυριάκος, παρόλα όσα έλεγε μόλις πριν ένα μήνα  στην γερμανική εφημερίδα BILD: «Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι».

Κυριάκο, το φυσιολογικό καλοκαίρι που πρόβλεψες, απέχει από το καλοκαίρι με lock down στη Μύκονο, όσο απέχει η κανονικότητα στη διακυβέρνηση που υποσχέθηκες, από αυτό το μίζερο, γκρίζο καθεστώς που προσπαθείς να μας επιβάλεις.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr