Ο ρόλος του "ανάπηρου" Τούρκου με το Βέλγιο, το "βαθύ λαρύγγι" και το …μαμούνι

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη Συνεχείς είναι οι έρευνες αλλά και οι εξελίξεις στην μεγαλύτερη υπόθεση κατάσχεσης ηρωίνης που έγινε ποτέ στην…

nark2

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Συνεχείς είναι οι έρευνες αλλά και οι εξελίξεις στην μεγαλύτερη υπόθεση κατάσχεσης ηρωίνης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με εξαίρεση την Τουρκία, που αποτελεί όμως και διακομιστικό σταθμό μεταφοράς του συγκεκριμένου ναρκωτικού από το Ιράν και το Αφγανιστάν, στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ποσότητα των 1.133 κιλών θεωρείται πως ήρθε με το λιγότερο δύο μεταφορές και το περισσότερο με 10-15 κυρίως οδικώς, αλλά δεν αποκλείεται και δια θαλάσσης, ώστε να αποθηκευτεί πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια να καταλήξει με τον αντίστοιχα σταδιακό τρόπο στο Βέλγιο.


Ο ρόλος του «ανάπηρου»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr, ο ένας από τους 5 Τούρκους συλληφθέντες και συγκεκριμένα αυτός που προσποιείται τον «ανάπηρο» και τον μετέφεραν στα χέρια στον εισαγγελέα, είναι και ο άνθρωπος που γνωρίζει ακριβώς που και σε ποιον στο Βέλγιο θα κατέληγε η ηρωίνη και είχε τον ρόλο του μεσάζοντα και οργανωτή στο κύκλωμα για τις παραγγελίες από την Ασία στην Ευρώπη. Τα κυκλώματα ναρκωτικών διακρίνονται σε τρεις οργανωτικούς κλάδους:

-Κλάδος Παραγωγής
-Κλάδος Μεταφοράς
-Κλάδος Αποθήκευσης και Διακίνησης

Στις πρώτες περιπτώσεις οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν διωκτικό ρόλο παρά μόνο πληροφορίες λαμβάνουν ύστερα από διεθνείς συνεργασίες και ειδικά πλην κάνναβης στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, αλλά η χώρα μας είναι η αποθήκη των ναρκωτικών της Ευρώπης για την ηρωίνη που μεταφέρεται από την Τουρκία (που αποτελεί το σταυροδρόμι μεταφοράς των ασιατικών κυκλωμάτων).

Σε ότι αφορά την κοκαΐνη, καταλήγουν ποσότητες από την Λατινική Αμερική στη χώρα μας την Ισπανία και την Πορτογαλία. Άρα ο ρόλος των ελληνικών Αρχών επικεντρώνεται μοιραία στην τρίτο «κλάδο» και τον ρόλο του «εγκεφάλου» στο κομμάτι της αποθήκευσης και περαιτέρω διακίνησης φέρεται να είχε ο Μάκης Γιαννουσάκης με οργανωτή της τελικής διακίνησης στην Ευρώπη τον «ανάπηρο» Τούρκο.

Η νταλίκα που είχε προορισμό την Ιταλία

Πηγές του Λιμενικού, αναφέρουν ότι έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση, εντοπίστηκε σε μάντρα φορτηγών στο Κερατσίνι νταλίκα με ειδικές κρύπτες, η οποία θα χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά της ηρωίνης από την Πάτρα στην Αγκόνα και από εκεί στις αγορές της Ευρώπης, κάτι που τελικά δεν πρόλαβαν να πράξουν, αφού η πληροφόρηση που είχε το Λιμενικό ήταν ακριβέστατη. Συγκεκριμένα, το Λιμενικό κατάφερε να αποκτήσει εσωτερική πληροφόρηση και βεβαίως ο μάρτυρας τελεί υπό προστασία.

Στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν από καιρό γνωστός ο ρόλος των Τούρκων, όμως δεν υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση ούτε είχε επιτευχθεί συσχετισμός με τον Γιαννουσάκη, παρά μόνο βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση, μέχρι να δοθεί η ευκαιρία.

Η ευκαιρία αυτή δόθηκε στο Λιμενικό που πήρε την εσωτερική πληροφόρηση και το νήμα άρχισε γρήγορα να ξετυλίγεται ώστε να εξαρθρωθεί το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης ηρωίνης των εποχών, στη χώρα μας, με αμέσως προηγούμενη υπόθεση με την μισή όμως ποσότητα, πριν από περίπου 15 χρόνια από τη Δίωξη Ναρκωτικών.


Τα τάνκερ στο Ντουμπάι

Κατά τη σύλληψη του ο Γιαννουσάκης ισχυρίστηκε πως είναι εφοπλιστής και έχει στην ιδιοκτησία του τέσσερα δεξαμενόπλοια. Ωστόσο, αρχικά κανείς δεν τον γνώριζε και οι Αρχές υποπτεύονταν πως δεν ίσχυαν οι ισχυρισμοί του, καθώς το όνομά του ήταν άγνωστο στους κύκλους των εφοπλιστών. Τελικά, η έρευνα έδειξε πως ο Γιαννουσάκης είχε εδώ και καιρό αποχωρήσει από το μπαρ στο Κεφαλάρι, ενώ πρόσφατα είχε αγοράσει όντως τέσσερα δεξαμενόπλοια και είχε συστήσει ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι.

Σε αυτό το σημείο το Λιμενικό ερευνά, εάν τα πλοία αυτά τυχόν χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά ναρκωτικών και ελέγχονται κυρίως τα δρομολόγιά τους από τα οποία θα μπορούσε να διαπιστωθεί ενδεχομένως μία τέτοια δραστηριότητα.

Πλήρωνε 20 εκατ. ευρώ μετρητοίς για να αγοράσει ξενοδοχείο στην Γλυφάδα

Ο Γιαννουσάκης και οι συνεργοί του στο καρτέλ της ηρωίνης που εξαρθρώθηκε ήταν έτοιμοι να αγοράσουν ξενοδοχείο στην Γλυφάδα, επί της παραλιακής οδού. Μάλιστα είχαν υποσχεθεί στον ξενοδόχο, ότι θα πλήρωναν …τοις μετρητοίς 20 εκατ. ευρώ. Οι επίδοξοι επενδυτές ήξεραν ότι τα έσοδα από τα 1.033 κιλά ηρωίνης που θα διακινούσαν σε Ελλάδα και εξωτερικό θα άγγιζαν ακόμα και το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, οπότε χρειάζονταν μία επιχείρηση για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Ο ξενοδόχος δεν πίστευε στα αυτιά του, όταν οι άντρες αυτοί κοιμήθηκαν μία βραδιά στο ξενοδοχείο του και την επόμενη εμφανίζονταν ως επενδυτές με τα …μετρητά στο χέρι.


Η παραγωγή της ηρωίνης και το …μαμούνι

Οι ποσότητες που καταλήγουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο υπολογίζονται από τις διωκτικές Αρχές από την εκτιμώμενη παραγωγή …που ειδικά την τελευταία διετία πλήττεται από ένα …μαμούνι που έχει ρίξει ακριβώς στο μισό την παραγωγή παπαρούνας στο Αφγανιστάν, μετά την τεράστια άνθηση που γνώρισε η παραγωγή της με τον πόλεμο και την είσοδο των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, όπου περιόρισαν την πρόσβαση και άρα την αυστηρή μουσουλμανική επιβολή των Ταλιμπάν στους καλλιεργητές, που όταν τους έπιαναν τους αποκεφάλιζαν επί τόπου.

Ενδεικτικοί της πραγματικότητας είναι άλλωστε οι αριθμοί, όπου σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές, το 2000 τα κυκλώματα παραγωγής στο Αφγανιστάν είχαν «σοδειά» παπαρούνας 4.500 τόνων και άρα 450 τόνων ηρωίνης (γιατί αυτή είναι η αντιστοιχία της επεξεργασίας από όπιο σε μορφίνη και από μορφίνη σε ηρωίνη) και το 2001 οπότε και ξεκίνησε η επικράτηση των Ταλιμπάν και της αυστηρής επιβολής των νόμων τους, η παραγωγή μόλις σε ένα έτος έπεσε ακριβώς στο 50%.

Από τότε που τα δυτικά στρατεύματα κατέλαβαν πολλές από τις περιοχές αυτές, κανείς δεν ασχολήθηκε με τα κυκλώματα αυτά και η ηρωίνη γνώρισε ημέρες …«δόξας». Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι από το 2010-2011 η ετήσια παραγωγή έφτασε στην ποσότητα ρεκόρ των 8.000 τόνων οπίου άρα 800 τόνων ηρωίνης! Από το 2012, το 2013 και μέχρι σήμερα όμως, ένας απροσδόκητος σύμμαχος των Αρχών που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα λαίμαργο μαμούνι που κατασπαράζει τις φυτείες παπαρούνας, έριξε την παραγωγή και πάλι στους 4.000 τόνους οπίου άρα 400 τόνων ηρωίνης.

Βεβαίως υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι το μαμούνι δεν έτυχε …αλλά «πέτυχε» μετά από ψεκασμούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η ζήτηση είναι υψηλή και η παραγωγή όχι, η επικράτηση των κυκλωμάτων εντός του ανταγωνισμού βασίζεται στην διατήρηση της σταθερότητας από την γραμμή παραγωγής, στην μεταφορά και από εκεί στην αποθήκευση και στην τελική διακίνηση προς τον αγοραστή και πλήγματα όπως αυτό που πέτυχε το Λιμενικό μόνο απαρατήρητα δεν περνούν.

Στον εισαγγελέα οι πέντε από τους συλληφθέντες για τη μεγάλη ποσότητα ηρωίνης

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν σήμερα στην εισαγγελία Πειραιά για να απολογηθούν οι πέντε από τους έντεκα συλληφθέντες για την υπόθεση της μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, άνω τους ενός τόνου, που εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη, μετά από μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για τον 40χρονο εφοπλιστή, τις πρώην σύζυγο και πεθερά του, την οικιακή βοηθό και έναν φίλο της πρώην συζύγου του.

O συνήγορος των κατηγορουμένων Σάκης Κεχαγιόγλου, εισερχόμενος στα δικαστήρια Πειραιά, είπε ότι οι εντολείς του δηλώνουν την πλήρη αθωότητά τους σε σχέση με την κατηγορία που αντιμετωπίζουν.

Όπως τόνισε, «οι συλληφθέντες θεωρούν ότι ενεπλάκησαν άδικα σε μία ιστορία η οποία έλαβε υπερβολικές διαστάσεις, και ότι θα φανεί στις απολογίες η αλήθεια και η ακρίβεια των ισχυρισμών τους».

Σε ερώτηση για τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που βρέθηκαν στην οικία τους, ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι «θα πρέπει να κατηγορηθεί αυτός ο οποίος τις έλαβε και αυτό θα το βρει η ανάκριση». Σημειώνεται ότι, για την ποσότητας ηρωίνης συνολικού μικτού βάρους 1.133,420 κιλών και αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, θα οδηγηθούν αύριο στην εισαγγελία Πειραιά οι πέντε Τούρκοι υπήκοοι.

Τη Δευτέρα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 15χρονος γιος του εφοπλιστή, ο οποίος φέρεται να είχε στείλει μήνυμα από το κινητό του τηλέφωνο σε έναν από τους συλληφθέντες για το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών.

Στην Εισαγγελία Πειραιά, οδηγήθηκε χθες όμως και ο Αλβανός υπήκοος που εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση και παραδόθηκε την Κυριακή αυτοβούλως στην Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά. Ο συλληφθείς έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Παρασκευή.

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…