Ο Ρέντσι μπλόκαρε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων στο Χαλέπι

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγε εναντίον αμάχων στο Χαλέπι της Συρίας, όμως δεν συμπεριέλαβαν καμία αναφορά για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας στο κείμενο με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, έπειτα και από την αντίθεση της Ιταλίας.

575d0de31dc524587c8b45ce 1

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι. Τους καλεί να τερματίσουν τις ωμότητες και να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρει το κείμενο με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επανέναρξη «μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Στόχος μας δεν είναι η όξυνση της ένταξης με τη Ρωσία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Απλώς αντιδρούμε στις ενέργειες της Ρωσίας. Φυσικά, η ΕΕ είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο, αλλά δεν θα θυσιάσουμε τις αρχές και της αξίες μας», υπογράμμισε ο Τουσκ, ο οποίος επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις προκλήσεις της Μόσχας, οι οποίες ποικίλλουν από παραβιάσεις εναέριου χώρου μέχρι εκστρατείες παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεις.

«Με δεδομένα τα παραδείγματα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι στρατηγική της Ρωσίας είναι να αποδυναμώσει την ΕΕ», εκτίμησε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί με την ίδια ένταση, θα είναι ήδη ένας λόγος να σκεφτούμε τι θα κάνουμε», σχολίασε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι «όλες οι πιθανότητες παραμένουν ανοικτές εφόσον δεν γίνεται σεβαστή η εκεχειρία και εφόσον υπάρχει διάθεση να καταστραφεί η πόλη», αναφερόμενος στο Χαλέπι.

Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου διατηρεί στενούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, επεσήμανε ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν θα πρέπει να είναι μέρος της στρατηγικής, διότι δεν θα αναγκάσουν τη Μόσχα να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία, αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ ότι αυτό θα πρέπει να συνδέεται με περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», είπε.

Σάττι: Η ατάκα Νέγκα στα MAD VMA 2024 για το «χασμουρητό» την ώρα της βράβευσης και η αντίδρασή της (video)

σαττι

Σάττι: Η ατάκα Νέγκα στα MAD VMA 2024 για το «χασμουρητό» την ώρα της βράβευσης και η αντίδρασή της (video)

«Έμαθα πολλά πράγματα, κέρδισα πολλά πράγματα. Κάποια πράγματα τα έχασα», τόνισε η Μαρίνα Σάττι

ΠΑΣΟΚ: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την ηγεσία – Σκληρή μάχη στο δεύτερο γύρο

ΠΑΣΟΚ 1

ΠΑΣΟΚ: Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την ηγεσία – Σκληρή μάχη στο δεύτερο γύρο

Φουντώνει η μάχη για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι