Ο ρατσισμός χτύπησε ξανά το ισπανικό ποδόσφαιρο

Στον αγώνα της Κάντιθ με τη Βαλένθια ο Ντιακαμπί στάθηκε όρθιος απέναντι στον ρατσισμό, όμως το ποδόσφαιρο στιγματίστηκε ξανά

AP21095015571759

Στον αγώνα της Κάντιθ με τη Βαλένθια ο Ντιακαμπί στάθηκε όρθιος απέναντι στον ρατσισμό, όμως το ποδόσφαιρο στιγματίστηκε ξανά.

Ήταν Φεβρουάριος του 2006, όταν η Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ έπαιζε στο «Ρομαρέδα», απέναντι στη Σαραγόσα. Ο Καμερουνέζος επιθετικός, Σαμουέλ Ετό, άκουσε από την κερκίδα ρατσιστικά συνθήματα εις βάρος του και αποφάσισε να αντιδράσει με έναν τρόπο που επιτέλους θα είχε αντίκτυπο. «Δεν παίζω άλλο», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας αποφασισμένος να αποχωρήσει. Κατόπιν διαβουλεύσεων και με τους συμπαίκτες του να τον ηρεμούν, ο Ετό, τελικά, έμεινε στο γήπεδο, όμως έδειξε πως ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός στα γήπεδα, είναι η αντίδραση των ίδιων των πρωταγωνιστών του όμορφου παιχνιδιού. Των παικτών. Από τότε, οι ποινές έγιναν αυστηρότερες, οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης περισσότερες και τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εντονότερα.

Ο αθλητισμός, έχει υψώσει ανάστημα απέναντι στους ρατσιστές, όμως ακόμα και σήμερα, τα περιστατικά συνεχίζουν να υφίστανται. Κάποιες φορές από οπαδούς, όπως έγινε απέναντι στον Ινιάκι Γουίλιαμς της Αθλέτικ Μπιλμπάο σ’ έναν αγώνα με την Εσπανιόλ. Ο επιθετικός των Βάσκων δήλωσε στην κατάθεσή του πως αισθάνθηκε ταπεινωμένος και εξοργισμένος και απεγνωσμένος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά στον αθλητισμό σήμερα. Άλλες φορές, από τους ίδιους τους αξιωματούχους του παιχνιδιού. Ήταν βαρύ το πλήγμα της εικόνας της UEFA, όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του Champions League, ένας αγώνας σταμάτησε για ρατσιστικό σχόλιο ενός διαιτητή. Οι παίκτες της Μπασάκσεχιρ αποχώρησαν από το γήπεδο, κατηγορώντας τον τέταρτο διαιτητή ότι αποκάλεσε «νέγρο» τον βοηθό προπονητή, Πιέρ Γουεμπό. Υπάρχουν κι οι περιπτώσεις εκείνες που εμπλέκονται οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές. Και τότε, μάλλον, το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Αποχώρηση και επιστροφή

Στο ματς της Κάντιθ με τη Βαλένθια για την ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν, ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Χουάν Κάλα και ο Μουχτάρ Ντιακαμπί πάλεψαν για μια κεφαλιά. Συγκρούστηκαν στον αέρα και στη συνέχεια αντάλλαξαν κάποια «γαλλικά». Ξαφνικά, όμως, ο Ντιακαμπί άφησε τη θέση του και ξεκίνησε να κινείται εκτός εαυτού προς το μέρος του Κάλα. Στη συνέχεια, ενεπλάκησαν κι άλλοι παίκτες, ενώ ο διαιτητής Μεντί Χιμένεθ, που δεν είχε δει τι συνέβη, σταμάτησε το ματς και έδειξε κάρτα στον παίκτη της Βαλένθια, γεγονός που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Ο 24χρονος μίλησε με τον διαιτητή, εξήγησε στους συμπαίκτες του ότι ο λόγος της έκρηξής του ήταν ένα ρατσιστικό σχόλιο και οι Γκαμπριέλ Παουλίστα και Γκαγιά ανακοίνωσαν στον προπονητή τους ότι αποχωρούν από το γήπεδο.

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι λεπτά, μέχρι οι «Νυχτερίδες» να πάρουν τελικά την απόφαση να βγουν ξανά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Γάλλος δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει και τη θέση του πήρε ο Γκιγιαμόν.

«Η ομάδα συναντήθηκε και αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα, με σκοπό να παλέψει για την τιμή της του συλλόγου, αλλά καταδικάζει κάθε είδους ρατσισμού», ανέφερε το πρώτο επίσημο tweet των «Νυχτερίδων», ενώ το δεύτερο έγραψε: «Παρέχουμε την αμέριστη στήριξή μας στον Ντιακαμπί. Ο παίκτης, ο οποίος δέχθηκε ρατσιστική προσβολή, ζήτησε από τους συμπαίκτες του να επιστρέψουν στο χορτάρι. Σε στηρίζουμε Μουχτάρ. Όχι στον ρατσισμό».

Η λέξη που εξόργισε τον Ντιακαμπί

Τι ακριβώς συνέβη; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο οπτικό ή ηχητικό ντοκουμέντο, είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να αποδειχθεί τίποτα για τον παίκτη της Κάντιθ. Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές από τη Βαλένθια, ο «Ντιάκα» είπε στους ανθρώπους του συλλόγου ότι τον αποκάλεσε «σκατόμαυρο». Κανείς από τους συμπαίκτες του δεν αμφέβαλε για το τι έγινε, άλλωστε η αντίδραση του Ντιακαμπί ήταν χαρακτηριστική. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι Ισπανοί, ήταν ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής που ζήτησε από τους συμπαίκτες του να βγουν στο γήπεδο και να συνεχίσουν. Αργότερα, ο αρχηγός της Βαλένθια, Χοσέ Λουίς Γκαγιά, επιβεβαίωσε το γεγονός και πρόσθεσε: «Ο Ντιακαμπί μάς είπε ότι του επιτέθηκε ρατσιστικά. Το καταγγείλαμε και πρόθεσή μας ήταν να τον ακολουθήσουμε, όμως μας είπαν ότι αν αποχωρούσαμε θα χάναμε τους τρεις βαθμούς και ίσως μερικούς ακόμα ως τιμωρία. Ο Ντιακαμπί μας ζήτησε να βγούμε να παίξουμε και το κάναμε γι’ αυτόν. Είναι πληγωμένος, γιατί του είπαν κάτι πολύ άσχημο, το οποίο δεν πρόκειται να επαναλάβω, αλλά είμαστε μαζί του μέχρι το τέλος». Από την πλευρά του, ο προπονητής της Κάντιθ, Αλβάρο Βερσέρα, μετέφερε: «Ο Κάλα μάς είπε στα αποδυτήρια ότι σε καμία στιγμή δεν επιτέθηκε ρατσιστικά στον Ντιακαμπί και εγώ πιστεύω τον παίκτη μου». Η ομάδα του επικράτησε τελικά 2-1, όμως κανείς δεν στάθηκε στο αποτέλεσμα.

Αντιδράσεις και αναγνώσεις

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και όχι μόνο από το χώρο του αθλητισμού. Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια, Τσίμο Πούιγκ, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ισότητα και εναντίωση στον ρατσισμό. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός αγώνας. Μια αγκαλιά στον Ντιακαμπί. Αυτό είναι το σπίτι του, η γη του». Ο συμπαίκτης του, Ελιακίμ Μανγκαλά, υποστήριξε: «Γνωρίζω καλά τον Ντιακαμπί. Δεν θα έφευγε από τον αγώνα χωρίς να έχει λόγο. Ο ρατσισμός δεν πρέπει να υπάρχει ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε πουθενά αλλού. Σύντομα θα γνωρίζουμε τους λόγους. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα: Δύναμη για σένα αδερφέ». «Είναι ντροπή που συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά», τόνισε από την πλευρά του ο Ντάνιελ Βας.

Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Για κάποιους, η γενναία στάση του Ντιακαμπί και το γεγονός ότι η Βαλένθια αποχώρησε έστω και για λίγο από το γήπεδο ήταν η επιθυμητή αντίδραση, καθώς το θέμα απέκτησε τεράστιες διαστάσεις. Για άλλους, οι «Νυχτερίδες» έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να μην επιστρέψουν στο γήπεδο και να δείξουν ότι ο σεβασμός προς τους ποδοσφαιριστές, η αλληλεγγύη προς τον συμπαίκτη τους και η στάση τους κατά του ρατσισμού είναι πάνω από νίκες και βαθμούς. Όποια κι αν είναι η ανάγνωση, ό,τι κι αν αποδειχθεί τελικά, το δεδομένο είναι ότι ένα ακόμα ματς ποδοσφαίρου στιγματίστηκε από την κηλίδα του ρατσισμού. Κι αυτή τη φορά, χωρίς κόσμο στις κερκίδες, χωρίς χαμένους στη μετάφραση διαιτητές.