Ο «Ψυχρός Πόλεμος» σάρωσε τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Τα πέντε από τα έξι βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για τα οποία ήταν υποψήφιος, κέρδισε ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι. Για το σύνολο της καριέρας του τιμήθηκε ο Κώστας Γαβράς, ενώ βραβεύθηκαν και οι Έλληνες Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Γιώργος Καρναβάς.

Η ταινία του Παβλικόφσκι κέρδισε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Καλύτερης Ευρωπαίας Ηθοποιού και Καλύτερου Μοντάζ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε όλους αυτούς τους σκηνοθέτες που κάνουν ταινίες, όχι για εμπορικούς λόγους, αλλά επειδή θέλουν πραγματικά να πουν τις ιστορίες τους. Και ευχαριστώ το Θεό που αυτό το είδος σινεμά μπορεί και υπάρχει. Νιώθω μεγάλη τιμή που έλαβα αυτά τα βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία, χωρίς να κάνουμε καμία καμπάνια για την ταινία και να ξοδέψουμε χρήματα. Αυτό είναι υπέροχο και πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή αυτήν την ευρωπαϊκή παράδοση» δήλωσε ο Πολωνός σκηνοθέτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας.

Η Τζοάνα Κούλιγκ αναδείχθηκε Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός για το ρόλο της στον «Ψυχρό Πόλεμο», ενώ με το βραβείο Καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού τιμήθηκε ο Μαρτσέλο Φόντε για το «Dogman» του Ματέο Γκαρόνε.

Το βραβείο της Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κωμωδίας απονεμήθηκε στην ταινία «O Θάνατος του Στάλιν» του Αρμάντο Ιανούτσι, το Βραβείο της Fipresci- Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη δόθηκε στο Λούκας Ντοντ για το «Girl», ενώ το βραβείο Κοινού (People’ s Choice Award) απέσπασε το «Να με Φωνάζεις Με Τ’ Όνομά Σου» του Λούκα Γκουαντανίνο.

Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον Κώστα Γαβρά, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε για το σύνολο της καριέρας του. «Τα συναισθήματα είναι πολλά, η τιμή είναι μεγάλη. Αφιερώνω αυτό το βραβείο στη γυναίκα μου, που μένει μαζί μου παρά τις δυσκολίες» δήλωσε ο σκηνοθέτης, ο οποίος ευχαρίστησε το Γερμανό Βιμ Βέντερς που προεδρεύει της Ακαδημίας και ο οποίος του απένειμε το βραβείο.

«Ο Κώστας Γαβράς είναι ένας θαρραλέος δημιουργός που μίλησε για τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πολέμησε το φασισμό, έγινε έμπνευση για νέους κινηματογραφιστές, μας είπε να μην φοβόμαστε τη δύναμη της ψυχαγωγίας, αλλά να τη χρησιμοποιούμε για το καλύτερο» ανέφερε ο Βιμ Βέντερς.

Κατά την τελετή απονομής βραβεύτηκαν και οι Έλληνες παραγωγοί Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Γιώργος Καρναβάς της Heretic. Οι δύο καλλιτέχνες παρέλαβαν το βραβείο Eurimages Co-Production Αward της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς που προωθούν τις συμπαραγωγές εντός Ευρώπης.

Πάντως μεγάλη πρωταγωνίστρια της βραδιάς αναδείχθηκε η ίδια η Ευρώπη, καθώς κατά την διάρκεια της τελετής πολλοί παρουσιαστές, μέλη της Ακαδημίας και βραβευμένοι αναφέρθηκαν στην κατάσταση και στο ρόλο της περιοχής σήμερα, στην άνοδο του φασισμού, στη σημασία της ενότητας και της ελευθερίας της έκφρασης.

Η Πολωνή σκηνοθέτρια και διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ανιέσκα Χόλαντ, μίλησε για την Ευρώπη που αλλάζει, τονίζοντας πως «η ελευθερία μας ως καλλιτέχνες και ως κινηματογραφιστές βρίσκεται σε κίνδυνο». Ο Κώστας Γαβράς, από την άλλη, δήλωσε συγκινημένος ότι «η Ευρώπη σήμερα είναι σε άσχημη κατάσταση. Αλλά, απόψε, εδώ, βλέπουμε ότι μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί, από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικές κουλτούρες και από διαφορετικές ταινίες και ν’ αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλον. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Τιμητικά βραβεία δόθηκαν και στην Ισπανίδα ηθοποιό Κάρμεν Μάουρα και στον Άγγλο ηθοποιό Ρέιφ Φάινς. «Ανυπομονώντας γι’ αυτή την τελετή, για την οποία νιώθω βαθύτατα ευγνώμων, αναρωτιόμουν τι σημαίνει να νιώθεις Ευρωπαίος. Είναι, άραγε, το αίσθημα ότι ανήκεις κάπου, της κοινής ιστορίας, των κοινών πληγών; Μπορώ να είμαι Άγγλος και Ευρωπαίος μαζί; Φυσικά ναι. Αυτό νιώθω βαθιά μέσα μου. Στην Αγγλία αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο ο θόρυβος του διχασμού. Αλλά οι ταινίες μπορεί να είναι για εμάς ένα παράθυρο για να δούμε τον άλλον και μέσα από αυτές μπορούμε να γιορτάσουμε τις διαφορές μας και την κοινή μας ανθρωπιά», δήλωσε ο Ρέιφ Φάινς.

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων αναδείχθηκε το «Another Day of LIve» των Ραούλ ντε λα Φουέντε και Ντέιμιαν Νένοφ, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας δόθηκε στο «The Years» της Σάρα Φγκάιερ.