Ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να σκοτώσει μέχρι 102 άτομα

Αφού εργαλειοποίησαν τη φονική φωτιά στο Μάτι για να ανέβουν στην εξουσία, σήμερα συνεχίζουν την εργαλειοποίηση για να δικαιολογήσουν την αποτυχία της εξουσίας τους. Έτσι κάθε καταστροφή και κάθε ανικανότητα του Μητσοτάκη, κρύβεται μέσα στη φράση που αναπαράγεται ως ανήθικος συμψηφισμός πως «στο Μάτι είχαμε 102 νεκρούς».  

5353216

Πάνω από 60.000 στρέμματα, υπολογίζει το Αστεροσκοπείο Αθηνών, πως έχουν καεί τις τέσσερις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Δεν είναι μόνο τα δάση. Έχουν καεί σπίτια, επιχειρήσεις, ζώα, περιουσίες. Τα μέσα πυροπροστασίας και κατάσβεσης είναι εμφανές πως είναι ανεπαρκή. Στα social media  (για τα κανάλια δεν το συζητάμε), δημοσιεύονται εικόνες με πολίτες σε απόγνωση. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, επιχειρούν στην Αττική και πρακτικά έχουν αφήσει στο έλεος της φωτιάς περιοχές όπως η Εύβοια και η Ολυμπία. Γιατί ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες (και στην πυρόσβεση) η Αττική είναι η μόστρα της κυβέρνησης. Στις Ροβιές της Εύβοιας, αν δεν πάνε οι δημοσιογράφοι να καταγράψουν την πραγματικότητα, δεν θα υπάρχει πραγματικότητα παρά μόνο για τους καμένους στην περιοχή. Στην πρωτεύουσα όμως, κάθε καταστροφή έχει συμβολισμό και εικόνα, έκθετη μάλιστα στα μάτια εκατομμυρίων κατοίκων. Δεν κρύβεται δηλαδή.

Η καταστροφή που έχει συντελεστεί είναι δεδομένη και αριθμητικά αποδεδειγμένη. Φταίει για αυτό ο κρατικός μηχανισμός, η κυβέρνηση που έχει τη συνολική ευθύνη, ή ήταν αποτέλεσμα αντικειμενικών συνθηκών;

Ας το εξετάσουμε. Στις φωτιές, ειδικά σε αυτή στη Βαρυμπόμπη, ο άνεμος ήταν έντασης 2-3 μποφόρ. Ξέσπασε σε δασική έκταση και όχι μέσα στην πόλη. Με λίγα λόγια δεν ήταν αντίστοιχη με αυτή στο Μάτι, όπου οι άνεμοι ήταν 10 μποφόρ και περικύκλωσε σε λίγα λεπτά τον αστικό ιστό, εγκλωβίζοντας τα θύματα σε αδιέξοδα σημεία . 

Τα πυροσβεστικά μέσα δεν ήταν τα απαιτούμενα. Στις περιοχές που είχαν περικυκλωθεί από τις φλόγες, υπήρχε πληθώρα αστυνομικών αλλά όχι πυροσβεστών. Βλέπετε σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Χρυσοχοΐδη, είχαμε ανάγκη αστυνομικών αλλά όχι  πυροσβεστών. Όπως δεν είχαμε ανάγκη  και γιατρών ή νοσηλευτών. 

Πολλά από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ήταν παροπλισμένα και η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ επίσημα απαντήσεις για το πόσα ήταν τελικώς σε επιχειρησιακή δυνατότητα. Το βασικό είναι πως για κάποιο λόγο (πρέπει να τον εξηγήσει ο κύριος Μητσοτάκης) η φωτιά στη Βαρυμπόμπη δεν χτυπήθηκε έγκαιρα , με αποτέλεσμα , παρά την άπνοια, να επεκταθεί γρήγορα λόγω  της ξηρασίας. Δεν φαίνεται να υπήρχαν προληπτικά μέτρα έγκαιρου εντοπισμού της φωτιάς από αέρος. Χρειάστηκε να καούν 60.000 στρέμματα και περιουσίες για να ανακαλύψει η κυβέρνηση τα …drone  που μόλις ανακοίνωσε πως θα επιχειρούν,

Κοιτώντας σήμερα κάποιος το πολυδιαφημισμένο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών , (είναι 245 σελίδες) που με μεγάλο καμάρι παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαπιστώσει πως αποτελεί μια καταγραφή των δυνάμεων πυρόσβεσης και της πραγματικότητας που υπάρχει και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιχειρησιακό σχέδιο. Μοναδική επιχειρησιακή λειτουργία που περιγράφεται είναι αυτή της εκκένωσης των περιοχών.

Αν προσέξει κάποιος τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων μετά τη φωτιά, μαζί και του πρωθυπουργού, διακρίνει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του «αποφύγαμε τα χειρότερα». Εννοούν φυσικά πως δεν είχαμε νεκρούς. 

Αυτό που συμβαίνει πρακτικά, είναι πως ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αφού εργαλειοποίησαν τη φονική φωτιά στο Μάτι για να ανέβουν στην εξουσία, σήμερα συνεχίζουν την εργαλειοποίηση για να δικαιολογήσουν την αποτυχία της εξουσίας τους. Έτσι κάθε καταστροφή και κάθε ανικανότητα του Μητσοτάκη, κρύβεται μέσα στη φράση που αναπαράγεται ως ανήθικος συμψηφισμός πως «στο Μάτι είχαμε 102 νεκρούς».

Δηλαδή, το κριτήριο της σωστής διακυβέρνησης του Μητσοτάκη είναι πως έχει το δικαίωμα να κάνει όσες καταστροφές θέλει, αλλά οι πολίτες μπορούν να μιλάνε, μόνο αν αθροίσουμε 102 νεκρούς. Ο πρωθυπουργός της χώρας, μπορεί να ξεθάβει φέρετρα και να τα περιφέρει για να αυτοδικαιολογηθεί. Είναι απολύτως δικαιολογημένος αν καταστρέφει και κατακαίει τη χώρα, αν τη ναρκοθετεί για το μέλλον με θανατικό διαρκείας, μόνο και μόνο γιατί υπήρξαν 102 νεκροί στο Μάτι. 

Το «αποφύγαμε το χειρότερο» θα είναι η μόνιμη επωδός της κυβερνητικής αχρηστίας. 

Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εγκληματικά θα κάνουν ένα μνημόσυνο ή μια αναφορά στο Μάτι, σε κάθε περίπτωση μια βεβήλωση. Ο Μητσοτάκης θα μετράει φέρετρα στο διηνεκές,  σαν βρικόλακας της πολιτικής, αν αυτό τον βοηθάει να παραμείνει στην εξουσία. 

Την κυβερνητική σκηνοθεσία με  τις ξαναπαιγμένες σκηνές, μπορεί να την ανατρέψει μόνο η πραγματική ενημέρωση του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που τα κανάλια και τα πετσωμένα site δεν δείχνουν ούτε την καταστροφή, ούτε τις αιτίες. Θα δείξουν κάποια στιγμή τον Μητσοτάκη, που αχάραγα , θα εμφανιστεί στη μαύρη γη, με το λευκό πουκάμισο για να γράφει η κάμερα και θα πει πως “αποφύγαμε το χειρότερο”. Όποιος αμφισβητήσει ή αγανακτήσει, είναι Συριζαίος ή χαίρεται με την καταστροφή και την εκμεταλλεύεται πολιτικά. 

Μη μιλάτε λοιπόν, ο πρωθυπουργός μας έχει δικαίωμα ακόμη και να σκοτώσει, μέχρι να συμπληρώσει τον αριθμό 102.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…