Newsroom

Newsroom

Ο προληπτικός χαρακτήρας μιας αποπομπής Τραμπ

«Η παραπομπή Τραμπ έχει νόημα έστω και λίγες μέρες πριν την εκπνοή της θητείας του», εκτιμά ο καθηγητής Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ντόρτμουντ Βάλτερ Γκριντσβάιγκ μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF.

AP 20311012320817 2

Δέκα μέρες απομένουν μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μετά την εισβολή οπαδών του προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο ωστόσο οι Δημοκρατικοί είναι αποφασισμένοι να κινήσουν από αύριο διαδικασία αποπομπής του απερχόμενου προέδρου με την κατηγορία της υποκίνησης ανταρσίας.

Κατά την εκτίμηση του Βάλτερ Γκριντσβάιγκ, καθηγητή Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ντόρτμουντ, «η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ έχει νόημα». Ο αυστριακός καθηγητής τόνισε σε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό DLF: «Από τη μια πλευρά η διαδικασία έχει νόημα σε συμβολικό επίπεδο, διότι με αυτό τον τρόπο καθίσταται σαφές ότι τέτοιες επιθέσεις σε θεμελιώδεις θεσμούς του κράτους δεν γίνονται ανεκτές. Θεωρώ ότι πολλοί Αμερικανοί περιμένουν, μετά τα όσα είδαν στις τηλεοράσεις τους, ένα είδος κάθαρσης. Για την αμερικανική κοινή γνώμη ήταν ένα σοκ να παρακολουθεί πλάνα της εισβολής στο Καπιτώλιο. Από την άλλη πλευρά η διαδικασία αποπομπής, αν βέβαια είναι επιτυχής, θα έκλεινε στον Τραμπ την πόρτα για μια διεκδίκηση της προεδρίας το 2024».

Η παραπομπή δεν θα πείσει τους ψηφοφόρους του Τραμπ

Ο αυστριακός καθηγητής είναι πεπεισμένος ότι ακόμα και αν αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα άνοιγαν ξανά το δρόμο του Τραμπ για μια νέα υποψηφιότητα: «Δεν πιστεύω ούτως ή άλλως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πιθανότητες να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία μετά από τέσσερα χρόνια. Μπορώ όμως να φανταστώ ότι σήμερα οι Δημοκρατικοί δρουν προληπτικά για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτός είναι ο λόγος για τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου. Να διασφαλίσουν ότι δεν θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία».

Αναφερόμενος στα 75 εκατομμύρια ψηφοφόρους του προοέδρου Τραμπ ο καθηγητής Βάλτερ Γκριντσβάιγκ δηλώνει ότι σίγουρα πολλοί από αυτούς απορρίπτουν τα έκτροπα στο Καπιτώλιο. Αμφισβητεί ωστόσο ότι η διαδικασία αποπομπής θα τους πείσει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είναι άξιος της εμπιστοσύνης τους. Από την άλλη ο αυστριακός καθηγητής θεωρεί ότι οι Δημοκρατικοί θα κατηγορηθούν ότι αδιαφορούν, αν δεν κινήσουν τη διαδικασία απομάκρυνσης του προέδρου.

Σύνταξη: Φρίντριχ Μόιρερ, DLF// Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: dw.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…