Ο Πρετεντέρης στέλνει την ΝΔ σε εκλογές

Μπορεί χθες ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωνε ότι του είναι αδιανόητο να συζητάει κανείς σε αυτή τη χρονική στιγμή για πρόωρες κάλπες, αλλά είναι προφανές ότι σε συγκεκριμένη μερίδα ΜΜΕ οι εκλογές είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης προκειμένου να γίνει (επιτέλους για αυτούς) πραγματικότητα το σενάριο της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ.  

Πήξαμε στα άρθρα τις τελευταίες ημέρες που απηχούν λίγο ως πολύ το σκεπτικό “ευτυχώς που δεν έχουμε Τσίπρα-Πολάκη” ή του “έχει τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ” και άλλα τέτοια γραφικά, που αποδεικνύουν ότι όσο και αν δεν το παραδέχονται στα χιλιάδες bots-ακολούθους, ένα θέμα με τον Τσίπρα συνεχίζουν να το έχουν. Για αυτό και παρά τη συναινετική στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν τη λυσσαλέα επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό, αναγνωρίζοντάς του ίσως ότι παραμένει ως “απειλή” για το νέο Τσώρτσιλ που αναδεικνύεται εν μέσω πανδημίας, a.k.a. τον Kυριάκο Μητσοτάκη…

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, ο Γιάννης Πρετεντέρης ήρθε να προσθέσει τη δική του φωνή, στέλνοντας ξεκάθαρα το “μήνυμα” μέσα από τη σημερινή του στήλη στα “Νέα”: Αν η εικόνα των δημοσκοπήσεων παραμείνει αυτή που είναι σήμερα, μόνο αν τρελαθεί από την καραντίνα ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει εκλογές το Σεπτέμβριο.

«Οι εκλογές είναι κάτι που κουβεντιάζουν όλοι, ακριβώς επειδή οι συνθήκες δεν είναι κανονικές» και στην απόφασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει υπόψη του δύο παράγοντες, οικονομία και πολιτικούς συσχετισμούς. Αναφορικά με τον πρώτο, «θα πρέπει να μετρήσει αν αρκούν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να προωθήσει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησής του ή αν θα πρέπει να μεταβάλει ριζικά την προσέγγισή του για την επόμενη τριετία. Αν ισχύει το πρώτο, το κουβεντιάζουμε. Αλλά με τα έως τώρα δεδομένα, μάλλον ισχύει το δεύτερο και όλα (μειώσεις φόρων, πλεονάσματα, δημοσιονομικός χώρες, εισφορές κλπ) θα χρειαστεί ενδεχομένως να μπουν σε νέα βάση. Τότε, συμπεραίνει ο Γιάννης Πρετεντέρης, «ο Μητσοτάκης πρέπει να μηδενίσει με κάποιον τρόπο το κοντέρ, δεν μπορεί να κάνει σαν να μη συνέβη τίποτα. Και στην περίπτωση αυτή φυσικά οι εκλογές τον Σεπτέμβριο θα καταστούν μονόδρομος. Δεν νομίζω ότι προλαβαίνει νωρίτερα».

Εκτός όμως από την κατάσταση της οικονομίας πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι πολιτικοί συσχετισμοί σύμφωνα με τον αρθρογράφο: «Αν η εικόνα παραμείνει εκείνη που αποτυπώνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε μόνο αν τρελαθεί από την καραντίνα ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει εκλογές».

Παρά ταύτα, ο δρόμος προς τις κάλπες έχει και αβεβαιότητες, όπως για παράδειγμα τι θα συμβεί «αν ο Μητσοτάκης θεωρήσει ότι χρειάζεται μεν το μηδενισμό του κοντέρ στην οικονομία, αλλά δεν έχει τη βεβαιότητα της εκλογικής επικράτησης για να τον υπηρετήσει; Και μάλιστα (σε πρώτη φάση) με απλή αναλογική; Θα πάρει το ρίσκο να ψηφίζουμε ως τα Χριστούγεννα;».

Εν κατακλείδι, «το βέβαιο είναι ότι προς το παρόν η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Κι ότι μόλις ξεκαθαρίσει λίγο η εξέλιξη στο μέτωπο της επιδημίας θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του».

πηγή: topontiki.gr
 

Το συγκινητικό «αντίο» στην Άντζελα που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Ήταν διασταύρωση Αμαζόνας και πριγκίπισσας της Disney»

Το συγκινητικό «αντίο» στην Άντζελα που σκοτώθηκε στη Λιβύη: «Ήταν διασταύρωση Αμαζόνας και πριγκίπισσας της Disney»

«Μακάρι να μπορούσες να δεις πόσο σε αγαπούσαν σε όλο τον κόσμο».