Ο Πουτζδεμόν καλεί σε "δημοκρατική αντίσταση"

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε σε «δημοκρατική αντίσταση» στην ανάληψη από τη Μαδρίτη του ελέγχου της περιφέρειας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

59f4e0c81dc524f00f8b4678 1

«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε σύντομη δήλωσή του.

Ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».

Η αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης και η διάλυση του περιφερειακού κοινοβουλίου που αποφασίστηκαν χθες από τη Μαδρίτη «είναι αποφάσεις που αντιτίθενται στη βούληση των πολιτών της χώρας μας όπως αυτή εκφράζεται στις κάλπες», πρόσθεσε.

Οι Καταλανοί «γνωρίζουν πολύ καλά πως σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι το κοινοβούλιο που απολύει τον πρόεδρο», είπε και υποστήριξε πως η εφαρμογή του άρθρου 155 είναι μια «προσχεδιασμένη επίθεση στη βούληση των Καταλανών».

Το νέο στάδιο στο οποίο εισήλθε η Καταλονία απαιτεί ένα «ακατάβλητο ειρηνικό και πολιτικό πνεύμα», συνέχισε. «Η βούλησή μας είναι να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για να εκτελέσουμε τη δημοκρατική εντολή μας».

Η Μαδρίτη καλεί τον Πουτζδεμόν να λάβει μέρος στις περιφερειακές εκλογές

Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα ότι θα χαιρέτιζε τη συμμετοχή του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στις περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για την 21η Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters TV ότι εάν ο Πουτζντεμόν θέλει να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα «κάτι που είναι δικαίωμά του, νομίζω ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται για τις προσεχείς εκλογές».

Νωρίτερα σήμερα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε κάλεσμα σε δημοκρατική αντίσταση εναντίον της ανάληψης του ελέγχου της περιφέρειας από τη Μαδρίτη μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι εάν ο Πουτζντεμόν συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, θα μπορεί να ασκήσει αυτή τη δημοκρατική αντίσταση», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης την πεποίθησή του ότι η καταλανική αστυνομία θα υπακούσει στις επιταγές του νόμου μετά την απομάκρυνση των ηγετικών στελεχών της.

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν ο πρόεδρος της Καταλονίας αρνηθεί να εγκαταλείψει το γραφείο του, η κυβέρνηση θα αντιδράσει με «εξυπνάδα και βάση της κοινής λογικής».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εφόσον ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο Μέντεθ ντε Βίγο απάντησε ότι στην Ισπανία οι δικαστικές και πολιτικές εξουσίες λειτουργούν αυτόνομα και ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

«Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή!»: Φωνάζοντας αυτό το σύνθημα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.

«Όσα διαδραματίστηκαν στην Καταλονία αποτελούν ντροπή» δήλωσε ο Κάρλος Φερνάντεθ, ένας μηχανικός ηλικίας 41 ετών, που συμμετείχε μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες του στην κινητοποίηση στην πλατεία Χριστόφορου Κολόμβου.

Κατόπιν ο 41χρονος διαδηλωτής πρόσθεσε:

«Και όσα συνέβησαν μετέπειτα» είναι επίσης ντροπή, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο την προκήρυξη των εκλογών από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος διέλυσε χθες το τοπικό κοινοβούλιο, όπου επικρατούσαν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας και απέπεμψε τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.

Για τον Φερνάντεθ, «τίποτα δεν θα αλλάξει τους επόμενους δύο μήνες», όταν αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές, την 21η Δεκεμβρίου, και ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης παραμένει ζωντανός.

Η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν τόσο μαζική όσο στις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, τις οποίες είχε οργανώσει το Ίδρυμα για την προάσπιση του ισπανικού έθνους.

«Υπάρχει λιγότερος κόσμος διότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η χθεσινή απόφαση διευθέτησε τα πάντα» εκτίμησε, αποθαρρυμένος, ο Κάρλος Φερνάντεθ.

Το παρόν έδωσαν και στελέχη της συντηρητικής παράταξης, μεταξύ αυτών ο Πάμπλο Κασάδο, του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Η «Καταλονία δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη και δεν θα γίνει ποτέ» επισήμανε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Κασάδο υπογραμμίζοντας ότι η «δημοκρατία αποκαταστάθηκε» μέσω της εφαρμογής του Συντάγματος.

Χθες η γενική εισαγγελία γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κινήσει νομικές διαδικασίες και θα ασκήσει δίωξη για «εξέγερση» σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν.

«Η Ισπανία δεν παραδίνεται» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό το οποίο κρατούσαν τα μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, της Hogar Social.

«Θέλουμε τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να απαγορευτούν. Διότι, εφόσον διεξαχθούν εκλογές, εκείνοι θα κυβερνήσουν εκ νέου την Καταλονία» υποστήριξε μια συνταξιούχος, η Κανδιδά Χιμένεθ. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…