Ο Πούτιν απαντά στη Δύση με διάταγμα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο πρόεδρος Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν στην τιμή.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Με διάταγμα απαντά στη Δύση και το πλαφόν στο πετρέλαιο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης ρωσικού πετρελαίου στα κράτη που εφαρμόζουν το πλαφόν.

Το προεδρικό διάταγμα απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαιοειδών από τη Ρωσία σε χώρες που εφαρμόζουν ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια. Απαγορεύει, επίσης, τις παραδόσεις στην περίπτωση που οι συμβάσεις καθορίζουν άμεσα ή έμμεσα το ανώτατο όριο.

Ειδικότερα, το διάταγμα του Κρεμλίνου σύμφωνα με το reuters ανέφερε: «Αυτό… τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει έως την 1η Ιουλίου 2023».

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία για την απαγόρευση των πετρελαϊκών προϊόντων θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και θα μπορούσε να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Το διάταγμα, μάλιστα, περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ε.Ε., τα κράτη μέλη της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν στην επιβολή ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, που όρισαν στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε προαναγγείλει την υπογραφή διατάγματος, ως απάντηση στη Δύση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Χαριτσης 0

Χαρίτσης: Ζητάμε την μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις επικείμενες ευρωεκλογές

Η Νέα Αριστερά καλεί «όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους…