Ο ποδοσφαιρικός «πόλεμος» της Μέσης Ανατολής

Το ποδόσφαιρο έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ως εργαλείο για πολιτικές ή διπλωματικές επιδιώξεις. Στη Μέση Ανατολή, με το Μουντιάλ του Κατάρ να πλησιάζει, οι κινούντες τα νήματα ποντάρουν ξανά στη «ασπρόμαυρη θεά».

AP Qatar

Διπλωματική κρίση

Είναι πολυεπιπέδη η διπλωματική κρίση ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Από τον Ιούνιο του 2017, τα ΗΑΕ μαζί με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν το εμπάργκο στο Κατάρ, με το Μπαχρέιν να τις συνδράμει. Έκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Εμιράτο, ενώ του επέβαλαν εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι υποθάλπει την τρομοκρατία και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Ιράν. Στη λίστα με τα «θέλω» των τεσσάρων χωρών βρισκόταν μεταξύ άλλων η διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας του Κατάρ με την Τουρκία, αλλά και το κλείσιμο του Al Jazeera.

Το Κατάρ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οδηγήθηκαν ξανά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πριν από περίπου δύο μήνες με εκατέρωθεν κατηγορίες. Το ίδιο δικαστήριο, το καλοκαίρι του 2018 είχε διατάξει τα ΗΑΕ να διαβεβαιώσουν ότι οι οικογένειες από την αντίδικη χώρα που βρίσκονται στα εδάφη τους μπορούν να επιστρέψουν στους συγγενείς τους και ότι οι φοιτητές μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές χωρίς τον φόβο της απέλασης. Τώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέφυγαν στη Χάγη, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η Ντόχα μπλοκάρει το site μέσω του οποίου οι Καταριανοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για βίζα. Από την πλευρά του, το Κατάρ υποστήριξε ότι εντόπισε κακόβουλο λογισμικό στο συγκεκριμένο ιστότοπο, που στόχο έχει να μολύνει τα συστήματα ασφαλείας του. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για άμεση επιβολή μέτρων στο Κατάρ, όμως η κόντρα συνεχίζεται. Και το ποδόσφαιρο, προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές ως το όπλο που θα γείρει την πλάστιγγα.

Tο ποδόσφαιρο ως ξέπλυμα της εικόνας

Με την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ να έχει μπει στην τελική ευθεία, το ζήτημα των σκανδάλων για την ανάθεση να παραμένει στην επικαιρότητα και τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο να προτείνει επέκταση της διοργάνωσης σε γειτονικές χώρες, η μπάλα μπλέκεται πολύ συχνά στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Πόσω μάλλον, από τη στιγμή που αμφότερες έχουν εμπλακεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το Κατάρ με την Παρί Σεν Ζερμέν και την παρουσία του προέδρου της Νασέρ Αλ Κελαΐφι σε νευραλγικά πόστα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (εκπρόσωπος της Europen Club Association στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA.

Τα Εμιράτα, μέσω του ελέγχου του City Football Group με έδρα το Άμπου Ντάμπι, το οποίο ελέγχει τη Μάντσεστερ Σίτι και μερικές ακόμα ομάδες, όπως η Τζιρόνα αλλά και η αμερικαική New York City FC. Για πολλούς διεθνείς παρατηρητές, αμφότερα τα κράτη χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για «sportswashing», για ξέπλυμα δηλαδή της εικόνας τους, με τη δημιουργία μιας αθλητικής βιτρίνας η οποία κρύβει τα προβλήματα και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η τεράστια επένδυση των ΗΑΕ στη Μάντσεστερ Σίτι είναι μία από τις πιο αυθάδεις προσπάθειες για ξέπλυμα της βαθιά αμαυρωμένης εικόνας μιας χώρας μέσω του παιχνιδιού», έγραφε χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Παιχνίδια δύναμης με μια μπάλα

Πώς λοιπόν μπαίνει το ποδόσφαιρο στη μέση της σύγκρουσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ; Οι Times του Λονδίνου αποκάλυψαν μερικές λεπτομέρειες, δείχνοντας πως από τη στιγμή που οι δύο χώρες χρησιμοποίησαν το ποδόσφαιρο για να αλλάξουν την εικόνα τους στον δυτικό κόσμο, ήταν δεδομένο πως θα υπήρχε συνέχεια. Όπως αναφέρουν οι Times, οι κυβερνήσεις έχουν χρηματίσει λομπίστες στην Αμερική και την Αγγλία, για την προώθηση των συμφερόντων τους. Πολλά συνέδρια με λόγους και υλικό κατά του Κατάρ έχουν διοργανωθεί σε αγγλικό έδαφος, ενώ σε αναφορές αναλυτών που εκδόθηκαν από λονδρέζικη συμβουλευτική εταιρεία υπογραμμίζεται το ρίσκο για τη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ. Ο πρόεδρός της, ο οποίος εκφράζεται ανοιχτά κατά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και στα social media, είναι ξάδερφος υπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με την λονδρέζικη εφημερίδα, είναι αρκετοί οι παρατηρητές που θεωρούν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ ήταν πίσω από την διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρέσβη των Εμιράτων στις ΗΠΑ, τα οποία αποκάλυπταν ένα πλάνο καθοδήγησης της FIFA να μοιραστεί το Μουντιάλ με τους γείτονες του Κατάρ και να μην το αφήσει μόνο σε μια χώρα. Αξιωματούχοι των ΗΑΕ θεωρούν ότι το Κατάρ βρίσκεται πίσω από διαρροές εγγράφων για τα οικονομικά της Μάντσεστερ Σίτι και οι δικηγόροι του Νασέρ Αλ Κελαϊφι καταγγείλουν ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν και τον εμφανίζουν να εμπλέκεται παράνομα σε μεταγραφή ποδοσφαιριστή είναι κατασκευασμένα. Ο Αλ Κελαϊφί έχει επίσης θέση υπουργού και είναι πρόεδρος στον τηλεοπτικό Κολοσσό beIN Media Group.

Ο Ψυχρός Πόλεμος του Κόλπου

Το beIN Sport το οποίο έχει μπει πολύ δυναμικά στο χώρο των τηλεοπτικών αθλητικών δικαιωμάτων, είδε πρόσφατα τις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις του, αλλά και αυτές του τουρνουά τένις στο Γουίμπλεντον να υποκλέπτονται μέσω Σαουδικής Αραβίας και να μεταδίδονται πειρατικά στο Arabsat, το οποίο ανήκει στην Αραβική Λίγκα. Παρά τις κινήσεις που έγιναν τόσο σε πολιτικό, όσο και σε αθλητικό επίπεδο, οι μεταδόσεις συνεχίστηκαν δημιουργώντας πολύ μεγάλες εντάσεις. O αγώνας του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο για το Κύπελλο Ασίας που διοργανώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πήρε από τα διεθνή ΜΜΕ την ονομασία «Ψυχρός Πόλεμος του Κόλπου». Η ομάδα του Κατάρ αναγκάστηκε να πάει στο Άμπου Ντάμπι μέσω Κουβέιτ, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, ενώ τόσο σε αξιωματούχους, όσο και σε δημοσιογράφους και φυσικά σε οπαδούς, απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα. Στις κερκίδες, οι οικοδεσπότες πανηγύριζαν μαζί με τους οπαδούς της Σαουδικής Αραβίας. Η τηλεοπτική κόντρα, είχε προκαλέσει ολική ρήξη, με αποτέλεσμα σε αρκετά ματς να μπλοκάρεται η μετάδοση.

«Υπάρχει ένταση στην περιοχή, αλλά είναι στο χέρι των ηγετών να την αντιμετωπίσουν. Αλλά ίσως είναι ευκολότερο να μιλήσουν για ένα ποδοσφαιρικό πρότζεκτ, παρά για περισσότερο περίπλοκα πράγματα», έλεγε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, θέλοντας το Μουντιάλ του 2022 να αποτελέσει το έναυσμα για την βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων. Μετά και τις αποκαλύψεις των Times, το αντίθετο σενάριο δείχνει περισσότερο πιθανό…

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Ektakti Epikairotita 0 1

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί την Παρασκευή – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή και το…

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

Μανιου

Αναστάσης Μανιουδάκης: Να υπάρξει Δικαιοσύνη για την αστυνομική δολοφονία του πατέρα μου (video)

«Η απώλεια του οπτικοακουστικού υλικού οφείλεται σε απόρριψη του αιτήματος της οικογένειας από τον Εισαγγελέα»,…

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

Βραζιλία

Βραζιλία: Eίχε πεθάνει δύο ώρες πριν ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο 3.000 ευρώ (video)

«Θείε με ακούς; Πρέπει να υπογράψεις. Δεν μπορώ να υπογράψω για σένα», φαινόταν να λέει…

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…