Ο Πλεύρης αρνείται να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των τεστ-«Όσοι θέλουν δωρεάν pcr test προωθούν ιδιωτικά συμφέροντα»

Ο υπουργός Υγείας λίγα λεπτά μετά την προτροπή της Μίνας Γκάγκα προς τους πολίτες να αποφύγουν τα μοριακά τεστ, αρνήθηκε και εκείνος  να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των τεστ ή να επιβάλει χαμηλότερη τιμή, παρά την κατακραυγή.

5392686 1

Έντονα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Θάνος Πλεύρης από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και των ίδιων των πολιτών για μαζικά δωρεάν pcr test. Ο υπουργός Υγείας θεωρεί επαρκή τα self test ενώ ισχυρίζεται ότι πίσω από το αίτημα βρίσκεται η προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων. Και όλα αυτά την ώρα που επελαύνει στη χώρα η νέα παραλλαγή «Όμικρον» δίνοντας απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να δει το πρόβλημα

Ο υπουργός Υγείας λίγα λεπτά μετά την προτροπή της Μίνας Γκάγκα προς τους πολίτες να αποφύγουν τα μοριακά τεστ προχώρησε σε γραπτή δήλωση αναφέροντας: «Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών της ΕΕ σε διενέργεια μαζικών τεστ, ενώ η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει από νωρίς δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες και παράλληλα έχει προβεί σε διατίμηση τόσο των PCR όσο και των rapid test. Χάρη σε αυτήν την πολιτική έχουμε πλήρη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, διασφαλίζοντας στους πολίτες δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές υγείας και προσιτές τιμές στις ιδιωτικές δομές».

«Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων» κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

Την ίδια ώρα χιλιάδες μηνύματα μέσα σε λίγες ώρες από χρήστες του twitter κατέκλυσαν το διαδίκτυο ζητώντας δωρεάν pcr test για όλους

Με το κόστος να είναι δυσβάστακτο για τις περισσότερες οικογένειες και την ταλαιπωρία να χτυπά κόκκινο λόγω των ατελείωτων ουρών, οι χρήστες του Twitter σε παρέμβαση τους μέσω του #Δωρεαν_pcr_test διεκδικούν τη συνταγογράφηση των PCR, αύξηση του προσωπικού και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς όπως υποστηρίζουν η Υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο.

Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση πάλι εξέπεμψε ένα νέο σήμα αλαλούμ, την ώρα που τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα καταγράφουν ότι στη χώρα μας το κόστος των τεστ είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους πολίτες, σε συνδυασμό και με τους χαμηλότερους μισθούς και το γενικευμένο κύμα ενεργειακής ακρίβειας.

Ενδεικτικά

  • Αυστρία/ Αγγλία: Δωρεάν διάθεση rapid και PCR
  • Γερμανία: Ένα δωρεάν rapid την ημέρα για κάθε πολίτη., εμβολιασμένο ή ανεμβολίαστο,
  • Δανία: Δωρεάν rapid / PCR για όλους τους πολίτες, μετανάστες και τουρίστες.
  • Κύπρος: Δωρεάν rapid για όλους τους εμβολιασμένους, 5 ευρώ για τους ανεμβολίαστους. PCR κοστίζει 20 ευρώ.
  • Γαλλία: Δωρεάν τεστ για τους εμβολιασμένους. €50 το PCR Test για τους ανεμβολίαστους.
  • Ελλάδα: Τα rapid test κοστίζουν περίπου 10 ευρώ, ενώ η μέση τιμή των PCR κυμαίνεται στα 60 ευρώ.