Newsroom

Newsroom

Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS

Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι  μη αναστρέψιμες προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε νέα έκθεσή του που δόθηκε…

ptolemaida 1

Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι  μη αναστρέψιμες προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε νέα έκθεσή του που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, είναι οι υψηλότερες πιθανότητες για πλημμύρες, η έλλειψη νερού, περισσότεροι θάνατοι, πλήγμα στις καλλιέργειες και την αλιεία.
Σύμφωνα με την έκθεση   οι ωκεανοί θα γίνουν πιο όξινοι, απειλώντας τα κοράλλια και πολλά είδη που φιλοξενούν στα βάθη τους.
Στη στεριά, ζώα, φυτά και άλλα είδη θα ξεκινήσουν να κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα ή προς τους πόλους καθώς θα ανεβαίνει ο υδράργυρος.

Παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ποσότητα των τροφίμων καθώς αναμένεται να μειωθούν πάνω από 25% οι σοδειές αραβόσιτου, ρυζιού και σιταριού μέχρι το 2050, ενώ και πολλά είδη ψαριών αναμένεται να μετακινηθούν προς θερμότερες θαλάσσιες περιοχές.

Σε κάποια σημεία των τροπικών και στην Ανταρκτική οι δυνατότητες της αλιείας θα μπορούσαν να μειωθούν έως και πάνω από 50%.

Οι άνθρωποι θα επηρεαστούν επίσης από τις πλημμύρες ενώ αναμένεται αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες και απευθύνεται ειδική προειδοποίηση σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο.

Ένα παράδειγμα στρατηγικής προσαρμογής θα μπορούσε να είναι η κατασκευή θαλάσσιων φραγμάτων και αναχωμάτων για προστασία από τις πλημμύρες αλλά και η χρήση πιο αποδοτικών συστημάτων άρδευσης από τους αγρότες σε περιοχές με λειψυδρία. 

Το περιεχόμενο της έκθεσης συμφωνήθηκε σχεδόν μια εβδομάδα μετά από έντονες διαβουλεύσεις στη Γιοκοχάμα (Ιαπωνία) που περιλάμβανε ανησυχίες κάποιων  εκ των συντακτών της για τον τόνο του κειμένου.

Όπως σημειώνει μια εκ των συντακτών της έκθεσης από το Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, η Maggie Opondo, σε μέρη όπως η Αφρική η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι “οι άνθρωποι θα βυθιστούν ακόμα πιο πολύ στη φτώχεια”, χωρίς όπως αναφέρει αυτό να σημαίνει πως θα τη γλιτώσουν οι πλούσιοι.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…