Newsroom

Newsroom

"Ο πιο κακός ο μαθητής", πρόεδρος της Ε.Ε

Στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα αναφέρονται εκτενή δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο.  «Η Ελλάδα, πρόεδρος εν κρίση»…

ellada

Στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα αναφέρονται εκτενή δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο. 

«Η Ελλάδα, πρόεδρος εν κρίση» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Liberation. «Ύστερα από τέσσερα χρόνια ιδιαίτερα σκληρής λιτότητας, η χώρα καταγράφει τα πρώτα αποτελέσματα. Με την προεδρία της, σκοπεύει να επωφεληθεί για να πείσει τους εταίρους της ότι έχει αλλάξει», αναφέρει το άρθρο.

«Θα ήταν λάθος και παραπλανητικό το να σταθούμε αποκλειστικά σε μια βελτίωση των στατιστικών. Το κοινωνικό και το ανθρώπινο κόστος των επιβεβλημένων μέτρων λιτότητας είναι εξωφρενικό για τον ελληνικό λαό».

Η συμβουλή της προς τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία είναι η εξής: «Αντί να ζητηθούν νέες προσπάθειες από ένα λαό που δεν είναι πλέον σε θέση να τις καταβάλλει, αντί να συνεχίσουν την επιβολή της ίδιας πολιτικής λιτότητας αδιακρίτως, θα πρέπει να ενδιαφερθούν για τη διαφθορά και για το περίπλοκο, “μυρίων επιπέδων”, σύστημα Διοίκησης, που είναι τα βαθιά δεινά που μαστίζουν την κοινωνία και απειλούν τη δημοκρατία».

 

«Ο Έλληνας κακός μαθητής, επικεφαλής στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος ολοσέλιδου αφιερώματος της συντηρητικής Le Figaro. H εφημερίδα χαρακτηρίζει την κατάσταση «κωμικοτραγική» και εξηγεί: «Στην Αθήνα, όπου το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα είναι ισχυρότερο από ποτέ άλλοτε, ο λαός ζει συχνά με τεχνάσματα, παραδέρνοντας μεταξύ βοήθειας και μέτρων λιτότητας που αποφασίζουν οι Βρυξέλλες».

 

Με τίτλο «Τι δε λέει ο Βενιζέλος» η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung ασκεί δριμύτατη κριτική στους Σαμαρά – Βενιζέλο για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και την… «περισσότερη Ευρώπη».
«Για τον Σαμαρά, που τον Μάιο γίνεται 63 ετών…, ζητούμενο για τους έξι επόμενους μήνες δεν είναι μόνο η λιτή προεδρία, αλλά και η επιβίωση της ίδιας του της κυβέρνησης», παρατηρεί σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η εφημερίδα δεν θεωρεί σταθερή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η συγκυβέρνηση. «Ο Σαμαράς προειδοποιεί διαρκώς του δανειστές της Ελλάδας, υπαινισσόμενος ότι εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η χώρα θα έλθουν αντιμέτωποι με πολιτικούς όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας, ο οποίος θα καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την ΕΕ μέχρι η Ελλάδα να επιτύχει την άφεση του χρέους της», επισημαίνει η εφημερίδα, προθέτοντας: «Το ότι ο ίδιος, στις απαρχές της κρίσης ακολούθησε μια μη εποικοδομητική πολιτική… έχει ξεχαστεί», παρατηρεί το δημοσίευμα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

«Και η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη, αλλά…»

«Το αρκετό δεν αρκεί» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αναφέρεται στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Αθήνα.

Το δημοσίευμα σχολιάζει το στόχο για «περισσότερη Ευρώπη», όπως αυτός διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναφορές του τελευταίου κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του. «Περισσότερες από δέκα φορές ανέφερε το ‘περισσότερη Ευρώπη’. Για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης μίλησε για μια ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μίλησε, ωστόσο, για την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε μια ΕΕ με περισσότερες αρμοδιότητες. Δεν μίλησε επίσης για την αναγκαία συμπλήρωση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αντίθετα, αγωνίζεται για να αποδυναμώσει σε καθοριστικά σημεία τον έλεγχο των ανώτερων θεσμικών οργάνων επί της Αθήνας.

Ο Βενιζέλος θέλει να αποδυναμώσει την Τρόικα

Ο Βενιζέλος είναι εκπρόσωπος εκείνης της πολιτικής που θέλει να αποδυναμώσει της αρμοδιότητες της Τρόικας…», παρατηρεί η εφημερίδα, απαριθμώντας τις ενστάσεις του έλληνα υπουργού, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δυνατόν κάποιοι ευρωπαίοι κρατικοί υπάλληλοι να υπαγορεύουν κανόνες στη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει στον κ. Βενιζέλο ότι η Τρόικα συνιστά αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κυβερνήσεων της ευρωζώνης….». Ο ρόλος της Τρόικας δεν είναι να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της», επισημαίνει η εφημερίδα. Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει ότι το αξίωμα για «περισσότερη Ευρώπη» προϋποθέτει τον περιορισμό των εξουσιών των εθνικών κρατών.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «και η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη. Αλλά εννοεί ποσότητα και όχι ποιότητα».

 

Γαϊτάνος: Ακραίες ατάκες για Eurovision – «Βλέπεις άγριες φάτσες, μαγείες, κέρατα… δαιμονική κατάσταση» (video)

Γαϊτάνος

Γαϊτάνος: Ακραίες ατάκες για Eurovision – «Βλέπεις άγριες φάτσες, μαγείες, κέρατα… δαιμονική κατάσταση» (video)

«Στη Eurovision υπάρχει πολύ δαιμονική κατάσταση», σημείωσε ο Πέτρος Γαϊτάνος

«Επεισόδιο» με συγκρατούμενο του είχε ο Απόστολος Λύτρας: «Οι αρσενικοί δεν συμπεριφέρονται έτσι» (video)

ΕΚ - Λυτρας

«Επεισόδιο» με συγκρατούμενο του είχε ο Απόστολος Λύτρας: «Οι αρσενικοί δεν συμπεριφέρονται έτσι» (video)

Προβλήματα αντιμετωπίζει ο γνωστός ποινικολόγος στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ

syriza mm3

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ

«Τώρα, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ανακάλυψε ο Άρειος Πάγος ότι…

Φωτιά στην Ύδρα: Άφησαν τους ολιγάρχες από το Καζακστάν και συνέλαβαν το πλήρωμα (video)

περσεφονη

Φωτιά στην Ύδρα: Άφησαν τους ολιγάρχες από το Καζακστάν και συνέλαβαν το πλήρωμα (video)

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τους υπεύθυνος για την φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα…