ΗΖ

Ηλέκτρα Ζαργάνη

Ο Πινόκιο της αλληλεγγύης

Ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης μας μιλάει για την αξία μιας δράσης που ανοίγει την πόρτα στα παιδιά.

pinokio neou kosmou 2

Για 17η χρονιά το Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά πραγματοποιεί δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς και ειδικά σχολεία.

Μπορεί η χαρά του θεάτρου να απλωθεί, να «ταξιδέψει» κοντά στα παιδιά που έχουν περισσότερο ανάγκη την ομορφιά και τη μαγεία του; Μία ιδέα που έχει καταφέρει να «τρυπώσει» παντού, παρά τις δυσκολίες.

Με παραπάνω από 2.000 παραστάσεις όλα αυτά τα χρόνια, ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να φτάσει το θέατρο εκεί όπου βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, σπάζοντας τις συμβάσεις, αλλάζοντας τους καθιερωμένους κανόνες του παιχνιδιού.

Ο Παντελής Δεντάκης, εξηγεί με ποιον τρόπο αυτές οι πρωτοβουλίες φέρνουν στο φως την πραγματική αποστολή του θεάτρου. «Σε αυτούς τους χώρους δεν υπάρχει η σύμβαση και ο καθωσπρεπισμός του θεάτρου. Εμείς πηγαίνουμε στον χώρο των παιδιών και πρέπει να προσαρμοστούμε στην εκάστοτε συνθήκη. Κάθε φορά νοιώθω ότι βρίσκω εκεί τον πρωταρχικό στόχο που έχει το θέατρο. Πρόκειται για μια αγνή επικοινωνία, για ένα δώρο σε παιδιά που ζούνε σε μια συνθήκη περιορισμού. Και όταν αισθάνεσαι ότι έχεις κάνει αυτά τα παιδιά να δούνε λίγο ουρανό, συνήθως βλέπεις και εσύ τον δικό τους», επισημαίνει.

Από όλους τους χώρους που έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα ορισμένοι έχουν ξεχωριστή σημασία. «Κάθε φορά που πηγαίνω στο νοσοκομείο Παίδων είναι για μένα μοναδική εμπειρία. Πάντα θα υπάρχουν κάποια παιδιά τα οποία με το βλέμμα τους, με τα λόγια τους και με τον τρόπο που συμμετέχουν θα μας προσφέρουν πολύ μεγάλο ερέθισμα. Θα κρατάω επίσης πάντοτε στη μνήμη μου την επίσκεψή μας στα πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας το 2008, όταν παίξαμε μπροστά σε παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους θέατρο. Κάποια στιγμή βρεθήκαμε στον Ελαιώνα με παιδιά προσφύγων. Εκεί η εικόνα ήταν αντιφατική. Από τη μια τα παιδιά που απολάμβαναν, από την άλλη το ζοφερό γύρω περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, αυτοί δεν είναι χώροι που πρέπει να μεγαλώνουν παιδιά. Είναι καλύτεροι από τις εμπόλεμες ζώνες, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για περιβάλλοντα ασύμβατα με τις αξίες  του δυτικού πολιτισμού».

Ο «Πινόκιο» είναι ένα διαχρονικό παραμύθι του Κάρλο Κολόντι. Οι αξίες που πρεσβεύει, όπως η ειλικρίνεια, η αγάπη, το θάρρος, η όρεξη για περιπέτεια, μπορούν να συγκινήσουν κάθε παιδί. «Ένα κλασικό παραμύθι. Ετσι και αλλιώς ο Πινόκιο είναι ένα πλάσμα που έχει μια ιδιαιτερότητα και προσπαθεί να ζήσει με αυτήν, σε έναν κόσμο που όλοι είναι διαφορετικοί και αυτός είναι ξύλινος. Η σκέψη μου είναι ότι τα περισσότερα παιδιά ξέρουν το παραμύθι, είτε κατάγονται από την Ελλάδα είτε κατάγονται από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να ξεπερνιέται εύκολα το εμπόδιο της γλώσσας», προσθέτει ο Παντελής Δεντάκης. Αρκούν όμως συνολικά αυτές οι προσπάθειες για να αλλάξει κάτι; «Είναι λίγες μπροστά στην έκταση της δυσκολίας, είναι όμως μια μικρή αφορμή για να ενεργοποιηθούμε, για να κάνουμε καλύτερες τις ζωές μας και καλύτερες τις ζωές των άλλων».

Συντελεστές της παράστασης

Διασκευή: Άνδρη Θεοδότου

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου

Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Παύλος Παυλίδης, Ηλέκτρα Σαρρή, Θάλεια Σταματέλου

Η παράσταση παίζεται καθημερινά σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές αλληλεγγύης και σχολεία, ενώ θα παρουσιαστεί και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για λίγες παραστάσεις με χαμηλό (προαιρετικό) εισιτήριο.

Κυριακή 4, 11, 18 & 25 Νοεμβρίου, 12:00, Φουαγιέ – Θέατρο του Νέου Κόσμου

– Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Docville της εφημερίδας Documento

 

 

 

Χρήστης του reddit για το το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά που μας έχει επιβληθεί»

maxresdefault

Χρήστης του reddit για το το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά που μας έχει επιβληθεί»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν