Ο Παπασταύρου του Παναμά απαντά για τα Panama Papers

Την ώρα που τον Σταύρο Παπασταύρου "καίνε" νέα στοιχεία για την υπόθεση της offshore που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ και η συμμετοχή του σε ΔΣ τριών άλλων offshore εταιριών στον Παναμά που αναφέρονται από τα Panama Papers, απαντά σε σχέση με τα τελευταία, φορτώνοντάς τα στον Σάμπυ Μιωνή.

570a96971dc524dc0a8b463a

Συγκεκριμένα η απάντησή του όπως δημοσιεύεται στο Liberal.gr έχει ως εξής:

«Τα επίσημα καταστατικά έγγραφα που παρέλαβαν μέσω δικαστικής συνδρομής οι Ελληνικές Αρχές αναφορικά με την εταιρεία Stabri Ltd., επιβεβαιώνουν πλήρως την αλήθεια των ισχυρισμών μου ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, ενώ εγώ εμφανίζομαι ως κάτοχος των μετοχών για λογαριασμό του, δυνάμει σχέσης εμπίστευσης, όπως προκύπτει από το 1ο πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Οι επιλεκτικές και αποσπασματικές διαρροές στοιχείων δικογραφιών, από όπου και αν προέρχονται, έχουν πλέον γίνει στην περίπτωσή μου κανόνας. Ουδείς ενοχλείται ούτε ανησυχεί για το αν αυτές προσβάλλουν τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Είναι επισφαλής η εξαγωγή εύκολων και πρόωρων συμπερασμάτων, χάριν πολιτικής εκμετάλλευσης, με βάση δήθεν επιβαρυντικά, αποσπασματικά όμως, στοιχεία τα οποία ωστόσο πλήρως εξηγούνται από τη σχέση εμπίστευσης.

Μόνον οι δικαστικές Αρχές διαθέτουν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων για την υπόθεση και αυτές αμερόληπτα και νηφάλια θα αποφανθούν αφού ολοκληρώσουν τη συλλογή των αποδείξεων και συναξιολογήσουν και τις δικές μου εξηγήσεις.»

Η εμπλοκή Παπασταύρου στα Panama Papers

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η ένωση ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) στο panamapapers.icij.org, το όνομα του κ. Παπασταύρου εντοπίζεται σε τρία Διοικητικά Συμβούλια offshore εταιριών.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2005 έως το 2014 ο Παπασταύρου ήταν μέλος των συμβουλίων των Green Shamrock Foundation και Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Στα περίπου 11.5 εκατ. έγγραφα από τα αρχεία της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά συμπεριλαμβάνονται δεκάδες ονόματα και δεκάδες μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, φέρνοντας στο φως σκοτεινές πλευρές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και φορολογικών παραδείσων, όπου εμπλέκονται δεκάδες ηγέτες χωρών και συνεργάτες τους, όπως ο πρόεδρος Πούτιν, διεθνείς οργανισμοί όπως η FIFA, αλλά ακόμη και βαρόνοι των ναρκωτικών.

Αν και στην αρχή ο Παπασταύρου φέρεται να… ξέχασε τη συμμετοχή του στα ΔΣ των συγκεκριμένων εταιριών, στη συνέχεια η μνήμη του τον βοηθά, λέγοντας ότι το έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων» χωρίς οικονομικό όφελος και ως εκ τούτου δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές.

«Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Και προστίθεται: «Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στη συνέχεια παρατίθεται περιληπτικά η ιστορία της εμπλοκής του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπου εντοπίστηκε με λογαριασμό 5,4 εκ. δολάρια και αναγκάστηκε να καταβάλει τελικά το πρόστιμο που του είχε καταλογιστεί από τις φορολογικές αρχές ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. «Έχει ορκιστεί να αποδείξει ότι το πρόστιμο ήταν άδικη και έχουν ανακληθεί» καταλήγει το δημοσίευμα.

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

oikodomi 910x521 1

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η πρώτη…

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

rokos

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

Ο Στέλιος Ρόκκος σχολίασε την αντίδραση της Μαρίνας Σάττι και τις αρνητικές αντιδράσεις που δέχτηκε…

Στην Χίο περίμεναν από ένοικο να πετάξει τη μπάλα από το μπαλκόνι για να συνεχιστεί το ματς (video)

xios

Στην Χίο περίμεναν από ένοικο να πετάξει τη μπάλα από το μπαλκόνι για να συνεχιστεί το ματς (video)

Πόσες φορές ως πιτσιρίκια, στέλναμε τη μπάλα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών που ήταν στη γειτονιά…

Euroleague: Σοβαρό επεισόδιο κατά την άφιξη του Παναθηναίκου στο ξενοδοχείο-Κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν οπαδοί της Φενέρ (video)

αταμαν berolino

Euroleague: Σοβαρό επεισόδιο κατά την άφιξη του Παναθηναίκου στο ξενοδοχείο-Κινήθηκαν απειλητικά στον Αταμάν οπαδοί της Φενέρ (video)

Η Euroleague βρέθηκε εκτεθιμένη λίγες μέρες πριν το Final -4 όσο αφορά τα μέτρα ασφαλείας…