Ο Παπασταύρου και γύρω γύρω όλοι – αποκαλυπτική έρευνα του Hot Doc

Τα λεγόμενα Panama papers αποκαλύπτουν πέρα από τους κρυφούς ιδιοκτήτες εταιριών κι ένα πλέγμα διαφθοράς. Πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους μέσω offshore και παράλληλα σχετίζονται με μίζες εξοπλιστικών, ξέπλυμα χρήματος, μετακίνηση μαύρου κεφαλαίου, ακόμη και με τη Siemens και κατά έναν περίεργο τρόπο έχουν κοινό παρονομαστή τον Σταύρο Παπασταύρου.

572ba44f1dc5243e068b4a29

Ο Σταύρος Παπασταύρου, μετέχει όπως έχει αποκαλυφθεί στο Δ.Σ. των Ιδρυμάτων Diman, Green Shamrock και Aisios. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η συμμετοχή του στα Ιδρύματα οφείλεται στην εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό του και στη δικηγορική του ιδιότητα, εκείνοι οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται πίσω απ’ αυτά και από διάφορα offshore σχήματα. Οι ισχυρισμοί Παπασταύρου -είναι δεν είναι αληθείς- και τα ντοκουμέντα που δημοσιοποιεί το Hot Doc που κυκλοφορεί, καταδεικνύουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τον τρόπο λειτουργίας ενός δικτύου σχέσεων και συμφερόντων το οποίο εκτείνεται από τις εταιρίες του Παναμά μέχρι τη λίστα Λαγκάρντ κι από τον Σταύρο Παπασταύρου και όσους τον καλύπτουν μέχρι τη Siemens και τις μίζες για τα εξοπλιστικά.

Η σχέση offshore, προσώπων και λίστας Λαγκάρντ

Ο Παπασταύρου εμφανίζεται στο σχήμα της offshore Aisios μαζί με τους Κωνσταντίνο Λαναρά, Εμανουέλ Γκαβοντάν και Σπύρο Μεταξά. Ο Σπύρος Μεταξάς δεν είναι άλλος από τον υπόδικο για υποθέσεις πολλών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα ο Μεταξάς είναι αυτός που είχε αναλάβει να μεταφέρει στο εξωτερικό και να κρύψει μέσω offshore εταιριών τα χρήματα από τις μίζες που έπαιρνε ο Κάντας στα οπλικά συστήματα, που επιλέγονταν από τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Εκτός από την Aisios, ο Μεταξάς εμφανίζεται να συμμετέχει σε ακόμη έξι offshore, τις οποίες αποκαλύπτει το Hot Doc. Στις εταιρίες αυτές εμφανίζονται και άλλα άτομα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σε μια απ’ αυτές για παράδειγμα, μαζί με τον Μεταξά εμφανίζονται και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου. Αμφότεροι είναι μέλη της διοίκησης και της ελβετικής εταιρίας Capland S.A., η οποία σχετίζεται όχι με έναν ή δύο, αλλά με 134 λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ. Με τη λίστα άλλωστε σχετίζεται ως φυσικό πρόσωπο και ο Σπύρος Μεταξάς, ενώ εμφανίζεται να είναι μέλος σειράς εταιριών οι οποίες επίσης έχουν σχέση με λογαριασμούς που υπάρχουν στις καρτέλες της HSBC της Γενεύης. Με τη λίστα Λαγκάρντ σχετίζεται φυσικά και ο ίδιος ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος φαίνεται να έχει καταθέσεις 5,4 εκατ. ευρώ.


Siemens, C4I, Παπασταύρου και ΣΙΑ

Το δαιδαλώδες σύστημα που στο κέντρο του έχει τον Σταύρο Παπασταύρου επεκτείνεται όμως ακόμη περισσότερο για να αγγίξει ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως μπορείτε να διαβάσετε -βλέποντας ταυτόχρονα και όλα τα σχετικά ντοκουμέντα- στο Hot Doc που κυκλοφορεί, σε μια από τις παναμέζικες εταιρίες, στις οποίες συμμετέχει ο Μεταξάς πρόεδρος είναι ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπερνίτσας. Πρόκειται για καλό φίλο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε επιλεγεί στο παρελθόν ως σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων, ενώ το γραφείο του κατά το παρελθόν είχε προσφέρει υπηρεσίες στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη σύμβαση προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I.

Ο Μπερνίτσας συμμετέχει επίσης και στη διοίκηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, υπό τον Αλέξανδρο Σαμαρά, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού. Στο Ινστιτούτο συμμετέχει και η σύζυγος του Αλέξανδρου Σαμαρά, Ευτυχία Παγίδα-Σαμαρά, η οποία επίσης είναι στη λίστα Λαγκάρντ μαζί με την οικογένειά της.

Μάλιστα ο Μπερνίτσας τα τελευταία χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Siemens, εκπροσωπώντας την στην υπόθεση συμφωνίας συμβιβασμού με το ελληνικό δημόσιο. Στέλεχος της ίδιας εταιρίας τυχαίνει να είναι και η κ. Μάρη Αγαλιώτου. Το όνομά της δεν έχει και τόση σημασία, όση έχει το γεγονός ότι είναι η σύζυγος του Σταύρου Παπασταύρου. Η Μάρη Αγαλιώτου μάλιστα φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να προσφέρει τις υπηρεσίες της, εκτός από τη Siemens, και στο Μέγαρο Μαξίμου, την εποχή της πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Στο μεταξύ, πέρα από τη στήριξη που διαχρονικά παρείχε στον Παπασταύρου ο Σαμαράς, την επιλογή να συμπορευθεί με τις ευθύνες του Παπασταύρου φαίνεται πως έχει κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο Μητσοτάκης προτιμά να αφήσει το θέμα να ξεθυμάνει. Ερωτηματικά όμως προκαλούν δύο πράγματα: πρώτον, οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τη Siemens και δεύτερον (και κυριότερο), το γεγονός ότι η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είχε στο Δ.Σ. της εταιρίας της, MG Capital Advisor, το 2009, τον Σταύρο Παπασταύρου.

Οι «συμπτώσεις» που καταδεικνύουν τον τρόπο λειτουργίας ενός πολυπλόκαμου συστήματος σχέσεων και συμφερόντων και τις οποίες αποκαλύπτει με ντοκουμέντα το Hot Doc που κυκλοφορεί είναι πραγματικά πολλές. Και δυστυχώς τοποθετούν τη λειτουργία της χώρας γύρω από έναν κύκλο ανθρώπων και εταιριών. Εταιριών που εδρεύουν στον Παναμά και όχι μόνο και ανθρώπων που κράτησαν και κρατούν, καθένας από το δικό του μετερίζι, τα ηνία της χώρας. 

Κατεβάστε το 100ο τεύχος του Hot Doc ΕΔΩΑμετανόητος ο Καραμανλής για Τέμπη: Συνεχίζει να επαινεί τον εαυτό του για την παραίτηση

5820786

Αμετανόητος ο Καραμανλής για Τέμπη: Συνεχίζει να επαινεί τον εαυτό του για την παραίτηση

Ο Κώστας Καραμανλής σε δήλωση του αναφέρει ότι «Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση…