Newsroom

Newsroom

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την Ελλάδα από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα έως και τη Δευτέρα, όταν και θα αναχωρήσει, ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

AP21328301532052

Η επίσκεψή του, συμβολική, καθότι δεν θα παραγάγει αποτελέσματα σε επίπεδο διαχριστιανικών σχέσεων, ωστόσο, η επιμονή του να έλθει -ως λέγεται- και οι επαφές του δημιουργούν κλίμα καλής ανθρώπινης επικοινωνίας.

Εξάλλου, οι σχέσεις Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν αποκατασταθεί, αφού Ορθόδοξοι Έλληνες, αλλά και από άλλες Ορθόδοξες χώρες, επιλέγουν τη Ρώμη, το Βατικανό και πανεπιστήμια που ελέγχονται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να φοιτήσουν. Αντίστοιχα, Ρωμαιοκαθολικοί φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια Ορθόδοξων χωρών, αλλά και την Ελλάδα. Μάλιστα, είναι άξιο λόγου ότι η Αποστολική Διακονία, ο επίσημος εκκλησιαστικός οργανισμός που τελεί υπό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαθέτει ειδικό τμήμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους εν λόγω φοιτητές.

Το ταξίδι του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και η παραμονή του στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πέντε χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016, όπου είχε γίνει και η ιστορική συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς και είκοσι χρόνια από την πρώτη επίσκεψη Προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας, μετά το Σχίσμα του 1054. Τον Μάιο του 2001, ύστερα από πρόσκληση του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, και στο πλαίσιο του προσκυνηματικού ταξιδιού στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ήρθε στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε και με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.

 

Εξάλλου, η επίσκεψή του συγκλίνει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας.

Πρόκειται για το 35ο ταξίδι του Ποντίφικα στο εξωτερικό, μετά την εκλογή του το 2013, και σηματοδοτεί την επιστροφή του στη Λέσβο, το εμβληματικό νησί της μεταναστευτικής κρίσης και τη συνάντηση του με πρόσφυγες.

Ιδιαίτερη η ευχή που εξέφρασε για το ταξίδι του Ποντίφικα στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Θεόδωρος Κοντίδης: «Να αποτελέσει μια μαρτυρία ειρήνης και αγάπης, ένα νέο βήμα ενότητας μεταξύ μας. Θα υποδεχθούμε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αθήνα, το λίκνο του μεγάλου αυτού πολιτισμού, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το μήνυμα της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, της αγάπης του Θεού και της εν Χριστώ σωτηρίας».

 

«Φρούριο η Αθήνα» 

Σε επιφυλακή βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και Τροχαίας, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφηκα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα Φραγκίσκου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, την Κυριακή 5/12/2021, και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία:

• στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, και

• στην Λ.Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Β. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Εν τω μεταξύ λόγω της επίσημης επίσκεψης του Φραγκίσκου απαγορεύτηκαν για σήμερα από την Αστυνομία σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας όλες οι συγκεντρώσεις και ειδικότερα οι προγραμματισμένες του Δικτύου Υγειονομικών στο Πάρκο Ελευθερίας και των αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ, αναφέρεται:

Με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Φειδιππίδου – Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου – δεξιά Ιουλιανού – αριστερά Αριστοτέλους – Σωκράτους – αριστερά Π. Τσαλδάρη – Πλατεία Ομονοίας – δεξιά Αθηνάς – Πλατεία Μοναστηρακίου – ‘Αρεως – Διοσκούρου – Πρυτανεία – Τριπόδων – Σέλλευ – Λυσικράτους – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ.Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου – Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων – επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό ”Μέγαρο Μουσικής”) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών «κατά της υποχρεωτικότητας» και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 «κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Η επίσκεψη του Πάπα και ο συμβολικός χαρακτήρας του 

Ο Φραγκίσκος, με την  επίσκεψη του στην χώρα μας ουσιαστικά, θέλει να μεταφέρει ότι  στον σημερινό, παγκοσμιοποιημένο πλανήτη, με τις τόσες προκλήσεις του, ο διχασμός των χριστιανικών δογμάτων δεν έχει καμία απολύτως έννοια, και ότι, αντίθετα, μόνον επιζήμιος μπορεί να αποδειχθεί. Τόσο για τη διάδοση του χριστιανικού μηνύματος, όσο και για την επιρροή του στην σημερινή κοινωνία μας.

      

  Την ίδια ώρα, ο ποντίφικας, με τα ταξίδια, την παρουσία και τις παρεμβάσεις του, υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμα των χριστιανών να ζήσουν εν ειρήνη και με πλήρη δικαιώματα, και απορρίπτει κάθε μορφή πίεσης των θρησκευτικών φονταμενταλισμών.

      
 Το μήνυμά του, απευθύνεται και σε όσους, στη Μέση Ανατολή και στα σύνορα της Ευρώπης, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την θρησκευτική ταυτότητα για να καταπατήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αγνοήσουν το διεθνές δίκαιο. Το ταξίδι του στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή του σήμερα το πρωί με ειδική πτήση της Aegean για την Αθήνα, είχε και αυτή την ισχυρότατη, ιδιαίτερη σημασία.

  Το άλλο κύριο στοιχείο, στο οποίο ο Αργεντινός Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Πάπας θα σταθεί ιδιαίτερα μέχρι τη Δευτέρα, είναι η υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών.

      

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο ίδιος ζήτησε και επέμεινε να επισκεφθεί τον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου, όπως είχε κάνει, στη Μόρια, και το 2016. Θέλει να τονίσει ότι η ανθρώπινη υπόσταση του κάθε πολίτη παραμένει ίδια, ότι δεν υπάρχουν απαράδεκτες διαβαθμίσεις, απ’ όπου και αν καταγόμαστε, ανεξάρτητα από το αν έχουμε δουλειά, λεφτά στην τσέπη μας, στέγη ή ό,τι άλλο. Αντίθετα, όσοι αφήνουν πίσω τους πολέμους αλλά και τη φτώχεια, πρέπει πάντα να βοηθιούνται, επιμένει ο Πάπας.

      
Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Φραγκίσκος ζητά να μην υπάρξει εργαλειοποίηση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, και έχει εκφραστεί επανειλημμένα, υπέρ της ανάγκης, πραγματικής, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ώστε να σταματήσει να σηκώνει το όλο βάρος, μόνον η Μεσογειακή Ευρώπη, αλλά να δραστηριοποιηθούν -επιτέλους- και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Οι οποίες, συχνά, στα λόγια δηλώνουν ότι υπερασπίζουν και ασπάζονται φανατικά τις χριστιανικές αρχές, αλλά στην πραγματικότητα κλείνονται σε έναν όλο και πιο σκληρό εγωισμό.

      
 Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Βατικανό, ο «Πάπας των φτωχών» επανάλαβε ότι προέχει, πάντα, η διάσωση των ανθρωπίνων ζωών, και η αρχή της φιλοξενίας.

 Ο Γάλλος Πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, απάντησε ότι κατανοεί το μήνυμά του Άγιου Πατέρα των Καθολικών, αλλά ότι η σημερινή γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα τον υποχρεώνει να προχωρήσει σε μια σαφή εκτίμηση: ότι η Ευρώπη μπορεί να φιλοξενήσει όσους ζητούν άσυλο και είναι θύματα διώξεων, όχι όμως τους οικονομικούς μετανάστες στο σύνολό του.

      
Στο σημείο αυτό, το χάσμα, τελικά, μοιάζει αγεφύρωτο. Ο Πάπας, ως θρησκευτικός ταγός, προερχόμενος από μια χώρα στην οποία οι παραγκουπόλεις είναι ακόμη μέρος της πραγματικότητας, μας ζητά να τείνουμε χείρα βοηθείας -χωρίς εξαιρέσεις- σε όποιον έχει ανάγκη και να απορρίψουμε την αδιαφορία.

      
Η πολιτική, από την μεριά της, απαντά ότι πρέπει να αναμετρηθεί και με τη διαχείριση της καθημερινής κοινωνικής και οικονομικής ζωής και ισορροπίας της κάθε χώρας που στα μάτια των «απελπισμένων της θάλασσας», μοιάζει με γη της Επαγγελίας.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ