Ο… παλιόφιλος Ντόναλντ Τραμπ: Τι συνδέει τον πρόεδρο της Αργεντινής με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ;

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι μίλησε με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ χθες, σε μια τηλεφωνική συνομιλία η οποία αποσκοπούσε να αναβιώσει μια φιλική σχέση που είχε δημιουργηθεί όταν και οι δύο ήταν επιχειρηματίες, είπε η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής.

582ab4d61dc524832c8b4670

Ο Μάκρι είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που έχουν μιλήσει με τον Τραμπ από την εκλογή του την περασμένη εβδομάδα και επίσης ένας από τους προέδρους της ηπείρου που έχουν εργαστεί σκληρότερα για να βελτιώσουν τις σχέσεις των χωρών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

“Η πιό σημαντική πτυχή της συνομιλίας είναι ότι η προσωπική σχέση που είχαν για πολλά χρόνια επαναβεβαιώθηκε και ξαναεδραιώθηκε”, είπε η υπουργός Εξωτερικών Σουζάνα Μαλκόρα, η οποία προγραμμάτισε το τηλεφώνημα, σε τοπικό ραδιοσταθμό.

Ο Μάκρι, γιός ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αργεντινής, έθεσε τέλος σε 12 χρόνια αριστερής διακυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής όταν ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο. Είχε εκφράσει δημόσια την προτίμησή του για την δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές της περασμένης Τρίτης.

Ο 57χρονος Μάκρι συνάντησε τον Τραμπ πριν από δεκαετίες, όταν εργαζόταν για τον πατέρα του Φρανσίσκο Μάκρι. Σύμφωνα με ένα βιβλίο που έγραψε ο πατέρας Μάκρι, ο γιός του κέρδισε τον Τραμπ σε έναν γύρο γκολφ κατά τη διάρκεια μιας πολύπλοκης μεσιτικής συμφωνίας στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’80, και ο Τραμπ έσπασε τα μπαστούνια του γκολφ από τον θυμό του.

Ο Φρανσίσκο Μάκρι πούλησε το μερίδιό του στο συγκρότημα κατοικιών και γραφείων Lincoln West στη Νέα Υόρκη στον Τραμπ, το 1985.

Κατά τη διάρκεια του 15λεπτου τηλεφωνήματος τη Δευτέρα, ο Αργεντινός ηγέτης είπε στον Τραμπ ότι ελπίζει πως θα τον δει στο Μπουένος Άιρες κατά τη συνάντηση των χωρών της ομάδας G20 το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου. Ο Τραμπ απάντησε ότι ελπίζει πως ο Μάκρι θα έρθει στον Λευκό Οίκο πριν από αυτό, και υποσχέθηκε ότι η Αργεντινή και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν “την στενότερη σχέση στην ιστορία”, σύμφωνα με τη δήλωση.

Ο Μάκρι έχει δεσμευτεί να ανοίξει την Αργεντινή στον υπόλοιπό κόσμο μετά από μακροχρόνια απομόνωση, και έχει ιδιαίτερα επιδιώξει στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Αργεντινής βασίζεται σε ένα κύμα ξένων επενδύσεων για να βοηθήσει ώστε να βγει η χώρα του από την ύφεση.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…