Ο ΟΟΣΑ κατηγορεί την ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση Βγενόπουλου – Ζολώτα

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση Βγενόπουλου - Ζολώτα, τις αναλυτικές πτυχές της οποίας έχει αποκαλύψει σε δεκάδες δημοσιεύματά του τόσο το

vgenopoulos2e

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση Βγενόπουλου – Ζολώτα, τις αναλυτικές πτυχές της οποίας έχει αποκαλύψει σε δεκάδες δημοσιεύματά του τόσο το HOT DOC όσο και το koutipandoras.gr. Αναφορά του ΟΟΣΑ εκθέτει τη χώρα μας για τους χειρισμούς της αλλά κυρίως για την κωλυσιεργία της ελληνικής δικαιοσύνης στη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση, για την οποία ήταν ενήμερη από τις κυπριακές αρχές.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του για την υλοποίηση από ελληνικής μεριάς της σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας (χρηματισμού) στην Ελλάδα, αναφέρεται ξεκάθαρα σε δυο παραγράφους (παρ. 21, 22) στην υπόθεση χρηματισμού (Case #6, σελ. 11-12) του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου από την εταιρεία FOCUS, του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα αλλά και για τους χειρισμούς από ελληνικής μεριάς στη γενικότερη υπόθεση Βγενόπουλου.

«Δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, ξεκίνησαν να μεταδίδουν τις καταγγελίες για αυτήν την υπόθεση το 2013. Εκτενέστερες αναφορές έγιναν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ένας έλληνας επιχειρηματίας μετέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ σε ανώτατο κυπριακό αξιωματούχο του δημοσίου, ένα πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, τον Ιούλιο του 2007».

21 par

Με βάση τις ενσωματωμένες παραπομπές που συνοδεύουν την έκθεση, πρόκειται ξεκάθαρα για την υπόθεση Βγενόπουλου – Ζολώτα.

«Τον Αύγουστο του 2013, οι κυπριακές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τους έλληνες ομολόγους τους. Από τη στιγμή της επιτόπιας επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2014, οι κυπριακές αρχές είχαν καταδικάσει το πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για φορολογικά αδικήματα και (σύμφωνα με την Ελλάδα) ερευνούσαν το ίδιο πρόσωπο για δωροδοκία (“λάδωμα”)», συνεχίζει η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ επισημαίνοντας στην επόμενη παράγραφο (22) πως «παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης και τις εν εξελίξει έρευνες για δωροδοκία στην Κύπρο, μέχρι λίγο πριν τη δημοσίευση της αναφοράς αυτής το Μάρτιο του 2015, η Ελλάδα δεν είχε ξεκινήσει καμία έρευνα για ξένη δωροδοκία».

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προσθέτει επίσης: «Κατά το χρόνο της επιτόπιας επίσκεψης τον Οκτώβριο του 2014, οι έλληνες εισαγγελείς δεν γνώριζαν τις καταγγελίες για αυτήν την υπόθεση. Η ελληνική “Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», δεν ήταν ενήμερη για αυτές τις καταγγελίες αλλά ερευνούσε μόνο την υπόθεση για πιθανή φοροδιαφυγή».

22 par

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «η αρχή (HELLENIC FIU), παρείχε βοήθεια στις κυπριακές αρχές αλλά δεν είχε διαβιβάσει τις καταγγελίες στους έλληνες εισαγγελείς. Η αρχή (HELLENIC FIU) εξήγησε ότι περίμενε από τις κυπριακές αρχές να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη “παθητικής” δωροδοκίας».

Να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι «καταπέλτης» για τη χώρα μας. Η ειδική ομάδα εργασίας του Οργανισμού που αξιολογεί περιπτώσεις διαφθοράς μέσω δωροδοκίας και χρηματισμού, «επιπλήτει» την Ελλάδα για τη μη εφαρμογή, όπως φαίνεται από την έκθεση του Μαρτίου, της Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές.

 

 

Διαβάστε τις τελευταίες έρευνες για την υπόθεση Βγενόπουλου – Ζολώτα που δημοσίευσε το koutipandoras.gr

Επικοινωνίες του Κεντρικού Τραπεζίτη Κύπρου με Βγενόπουλο αποκαλύπτει το άνοιγμα των τηλεπικοινωνιών

Δάνεια στον εαυτό του και τους συνεταίρους του έδινε ο Βγενόπουλος

 

 

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα