Ο Ολάντ διαψεύδει τα περί διαλόγου Τσίπρα- Πούτιν για "τύπωμα δραχμών"

Πηγές της γαλλικής προεδρίας προχώρησαν στη διάψευση του διαλόγου ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ρώσο πρόεδρο για «τύπωμα δραχμών» μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

Ειδικότερα, οι κύκλοι της γαλλικής προεδρίας επισημαίνουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ ουδέποτε είπε στους Γάλλους δημοσιογράφους πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ονομαστικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την έκδοση του βιβλίου, με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», που προκάλεσε πάταγο και αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων, γράφει ότι ο Πούτιν τηλεφώνησε στον Ολάντ και του είπε ότι «Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο».

Ο Φαμπρίς Λομ, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde» και ένας από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου η συνομιλία του Ρώσου ομόλογού του με την ελληνική πλευρά έγινε με εκπρόσωπο ή αξιωματούχους από τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Το βιβλίο βασίστηκε σε συζητήσεις που είχαν οι συγγραφείς του με τον Γάλλο ηγέτη, ο οποίος επικρίνει μεταξύ άλλων το δικαστικό σώμα χαρακτηρίζοντας το «έναν θεσμό δειλίας», κρίνει ότι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της χώρας του χρειάζονται «bodybuilding στον εγκέφαλο» και χαρακτηρίζει την πρώην σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ «μια δυστυχισμένη γυναίκα».