Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η συζήτηση με θέμα «η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, καταφέρνοντας ωστόσο να βάλει ξανά στο κάδρο των ευθυνών για το σκάνδαλο με υπογραφή Μητσοτάκη τον πρωθυπουργικό ανιψιό, Γρηγόρη Δημητριάδη.
«Έτοιμος» για να αποκρούσει πιθανά ερωτήματα για την συζήτηση-κόλαφος που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη χώρα μας και τη διάβρωση του Κράτους Δικαίου -και ειδικά για την ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών- εμφανίστηκε ο Γιάννης Οικονόμου την Πέμπτη. Στο άκουσμα της ερώτησης του documentonews.gr για τα όσα καταγγελτικά για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακούστηκαν στο Στρασβούργο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαλε από τις σημειώσεις του δηλώσεις ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιχειρώντας να παρουσιάσει μία εικόνα «υπεράσπισης» της κυβέρνησης.
Τον λόγο πήραν πλήθος ευρωβουλευτών, με εντυπωσιακή την παρουσία της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA που αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τα push backs, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ η οποία -όπως τόνισε και η ίδια- μετά από δυο χρόνια ακόμη δεν έχει επιλυθεί, στο σκάνδαλο Novartis, αλλά και στις αποκαλύψεις του Documento για την Greek Mafia και τις σχέσεις με στελέχη της κυβέρνησης. Μάλιστα, η Σόφι Ιν’τ Βελντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian για τη δράση της «Team Jorge» το οποίο κάνει λόγο για παρουσία συνεργατών της εν λόγω ομάδας και στην Ελλάδα. Όλα αυτά, συντελούν στο να έχει η χώρα μας «μια πάρα πολύ ανησυχητική εικόνα».
Εκτός όμως των παραπάνω, αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως «οι θεσμοί στην χώρα μας έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα… ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού παρακολουθούσε με το αιτιολογικό του δήθεν “εθνικού κινδύνου” δημοσιογράφος, ευρωβουλευτές, ακόμη και εν ενεργεία υπουργό, αλλά και ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων…», πως η κυβέρνηση «υπονόμευσε το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής… επιστρατεύοντας το “απόρρητο”» καθώς και πως «δυο φορές ο κ. ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων…».
«Χθες, στο Ευρωκοινοβούλιο ειπώθηκαν τρομερά πράγματα και από Έλληνες και από ξένους ευρωβουλευτές. Υπήρχε η συζήτηση για τη διάβρωση του κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Θυμίζουν, τώρα, τέτοιες κουβέντες που ακούστηκαν περισσότερο χώρες που έχουν πρόβλημα κράτους Δικαίου. Πώς σχολιάζετε εσείς τα όσα ειπώθηκαν;» ζητήσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως εκείνος επέλεξε να αναλωθεί σε δηλώσεις άλλων ευρωβουλευτών της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αφού φρόντισε να υποστηρίξει πως τα όσα επικριτικά ακούστηκαν προήλθαν από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς.
«Ήταν μια συζήτηση, η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, δύο ομάδων που αντιπολιτεύονται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση. Είχε γίνει μια αντίστοιχη συζήτηση και στις 19 Ιανουαρίου, νομίζω, ή κάπου εκεί, που αφορούσε το κράτος Δικαίου στην Ισπανία» επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πριν επιδοθεί στην ανάγνωση γενικόλογων, θετικών αναφορών ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Έτσι, κατά την μακρά «απάντησή» του στο ερώτημά μας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα λεγόμενα ευρωβουλευτών από την Πορτογαλία, από την Ολλανδία, από την Ισπανία, και αλλού, οι οποίοι υποστήριξαν πως η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πως έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση των παρακολουθήσεων και πως έχει σημειώσει βήματα στο Κράτος Δικαίου. Επικαλέστηκε ακόμα γενικές αναφορές της Επιτρόπου Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, και άλλων.
Μία όμως αναφορά που διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτή του Πορτογάλου κ. Ραγκέλ, ανέφερε -όπως διάβασε ο Γ. Οικονόμου πως «από την αρχή της αποκάλυψης των παρακολουθήσεων η ελληνική Κυβέρνηση συνεργάστηκε πλήρως με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανελήφθη η πολιτική ευθύνη και αυτοί που ήταν υπεύθυνοι μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους και ελήφθησαν μέτρα, ακόμα και στον χώρο της ελευθερίας του Τύπου», δείχνοντας προφανώς τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και ανιψιό του Κυρ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.
Έτσι, όταν ολοκλήρωσε την ανάγνωση θετικών δηλώσεων που από ένα σημείο και έπειτα δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη συνάφεια με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων για το οποίο ρωτήσαμε, επανήλθαμε, ζητώντας διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή που επικαλέστηκε λίγα λεπτά πριν.
«Επειδή, όμως, αφορμή ήταν η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος νομίζω ότι πέρα από το να διασύρει τη χώρα, έχει να κάνει και με την υπεράσπιση του εαυτού του. Είπατε ότι κάποιοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπερασπίστηκαν την Κυβέρνηση, λέγοντας ότι αποπέφθηκαν οι υπεύθυνοι. Δηλαδή, ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κοντολέωντας είναι υπεύθυνοι για τις παρακολουθήσεις αυτές που αποκαλύφθηκαν και πριν από λίγες εβδομάδες, του αρχηγού του Στρατού, του κ. Χατζηδάκη κ.ο.κ.;» ρωτήσαμε τον Γ. Οικονόμου, που μάλλον αμήχανα προσπάθησε να διαφύγει από τη δεινή θέση στην οποία ο ίδιος βρέθηκε.
«Έχω απαντήσει σε αυτό το ερώτημά σας πολλές φορές» σάλπισε την υποχώρηση στα όσα λίγο πριν ανέφερε, συνεχίζοντας πως «όταν έγινε γνωστή η νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, για λόγους που έχουμε εξηγήσει αναλυτικά ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες και απομακρύνθηκαν πρόσωπα. Και από εκείνο το χρονικό διάστημα και μετά ανεδείχθησαν σειρά πρωτοβουλιών για τη θωράκιση του πλαισίου και όλα τα υπόλοιπα» επέστρεψε στις γνωστές γενικότητες της κυβέρνησης
«Υπήρξαν αλλαγές στην Ε.Υ.Π. και στη δομή της και σε τοποθέτηση καινούργιων προσώπων. Και βεβαίως, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διερεύνηση για όλη αυτή την υπόθεση» κατέληξε, όμως το γεγονός πως κατάφερε να βάλει και πάλι στο κάδρο των ευθυνών για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων τον πρωθυπουργικό ανιψιό παραμένει, όπως παραμένει και η «προστασία» γύρω του, ανεξάρτητα από τις όποιες έρευνες επικαλείται ο εκπρόσωπος.
Πηγή: documentonews.gr