ΜΚ

Μηνάς Κωνσταντίνου

Ο Οικονόμου θέλει να συναντήσει τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» για να τους… επιπλήξει

«Θα τους συναντήσω οπωσδήποτε, και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί θα έχει πολύ μεγάλη αξία στη συζήτησή μας αυτή να μου εξηγήσουν με βάση ποια μεθοδολογία και με ποια λογική έχουν τοποθετήσει τέσσερις, πέντε δικτατορίες πάνω από τη χώρα..»

5656295

Συνάντηση με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα επιθυμεί να έχει τώρα ο Γιάννης Οικονόμου, την οποία εξακολουθεί να επικεντρώνει στη «μεθοδολογία» του διεθνούς οργανισμού σχεδόν μισό χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης-κόλαφος που φέρνει τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, 108η στον κόσμο στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου. Σε ερώτηση του documentonews.gr για την αποστολή του διεθνούς οργανισμού στη χώρα μας αναρωτήθηκε «με βάση ποια λογική έχουν φτιάξει στο μυαλό τους αυτό το σχήμα».

Πέντε μήνες μετά την εξευτελιστική κατάταξη της χώρας στην 108η θέση διεθνώς και τελευταία στην Ευρώπη στον δείκτη της ελευθερίας του Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ δήλωσε την Πέμπτη πως επιθυμεί να συναντήσει τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη δήλωση του επικεφαλής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια, Pavol Szalai πως «το δικαίωμα στην ενημέρωση στην Ελλάδα, μια βασική ευρωπαϊκή χώρα, έχει υποστεί τρομερές οπισθοδρομήσεις».

«Στις επόμενες συναντήσεις μου με δημοσιογράφους και τις αρχές, θα συζητήσω τα προβλήματα, αλλά και πιθανές λύσεις, ενώ θα εστιάσω σε θέματα όπως η παρακολούθηση δημοσιογράφων και η στασιμότητα της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021» ανέφερε ακόμα το στέλεχος των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, που συμπλήρωσε ακόμα πως «η περίπτωσή μου αποκαλύπτει πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία και πόσο εύκολα, χάρη σε αυτά τα εξαιρετικά εξελιγμένα spyware, οι κυβερνήσεις και άλλα μέρη μπορούν να παραβιάσουν αυτά τα δικαιώματα».

Η δήλωση του επικεφαλής του ΡΧΣ και η επίσκεψή του στη χώρα μας στις 9-11 Οκτωβρίου με αφορμή τη συμμετοχή του στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας τέθηκαν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να τους συναντήσει, για να τους… νουθετήσει και να αμφισβητήσει τη μεθοδολογία τους, όπως φαίνεται και από την απάντηση που επεφύλαξε στο ερώτημά μας.

«Θα τους συναντήσω οπωσδήποτε, και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί θα έχει πολύ μεγάλη αξία στη συζήτησή μας αυτή να μου εξηγήσουν με βάση ποια μεθοδολογία και με ποια λογική έχουν τοποθετήσει τέσσερις, πέντε δικτατορίες πάνω από τη χώρα σε αυτό τον περιβόητο κατάλογο που έχουν κάνει, όπως και μια χώρα που δεν υπάρχει, όπως τα κατεχόμενα της Τουρκίας» ανέφερε εισαγωγικά στην απάντησή του, μην κρύβοντας την πρόθεσή του να επιμείνει η κυβέρνηση στη γραμμή αποδόμησης της έκθεσης των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, ακόμα και σε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους της.

«Δεν έχω υπόψιν μου τη συγκεκριμένη δήλωση» υποστήριξε για τις δηλώσεις του P. Szalai, συνεχίζοντας «αλλά προσωπικά θα τους συναντήσω οπωσδήποτε, και νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ χρήσιμη κουβέντα, ελπίζω καλοπροαίρετη και από τη δική τους την πλευρά. Όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να τους εξηγήσουμε μια σειρά από πράγματα» ανέφερε, παραθέτοντας μία σειρά από κυβερνητικά «επιχειρήματα» για την αμφισβήτηση των ευρημάτων της έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για την ελευθερία του Τύπου.

«Δηλαδή, ότι όσο αυτοί μας βαθμολογούν στη θέση που μας βαθμολογούν και φαντασιώνονται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, εδώ αρθρογραφούν ελεύθερα αρχιδολοφόνοι, όπως ο Κουφοντίνας. Η κυβέρνηση στηρίζει με πόρους οριζόντια τη βιωσιμότητα δεκάδων, εκατοντάδων επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης, επαρχιακού Τύπου, πανελλαδικής εμβέλειας, παίρνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επιδοτήσει το κόστος μεταφοράς και το κόστος του χαρτιού, υπογράφει συλλογικές συμβάσεις με την ΕΣΗΕΑ, με την ΕΡΤ. Όλα αυτά» ήταν μερικά από τα παραδείγματα που ανέφερε για να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές θέσεις, επαναλαμβάνοντας καταληκτικά την επιθυμία και το «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» του για να τους συναντήσει.

«Οπότε θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν τα ξέρουν καταρχήν οι άνθρωποι, ποιες είναι οι πηγές τους, και να μας πουν και αυτοί με βάση ποια λογική έχουνε φτιάξει στο μυαλό τους αυτό το σχήμα. Οπότε ναι, θα τους συναντήσω και μάλιστα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες ημέρες του περασμένου Μαΐου, όταν ο Γ. Οικονόμου επιφύλαξε αρχικά ένα σχόλιο-μνημείο αδιαφορίας και ανοιχτής πρόκλησης κατά της μεγαλύτερης διεθνούς οργάνωσης που προωθεί την ελευθερία της πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, τότε δεν έμεινε εκεί, αφού την επόμενη ημέρα επανήλθε με μία επιστολή γεμάτη ειρωνικά σχόλια, παρατηρήσεις, υποδείξεις και αρκούντως απαξιωτικό τόνο. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο από το βήμα της Βουλής για «μία γαλλική ΜΚΟ», παρότι οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αποτελούν επίσημο συνεργάτη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Η πρόθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου να τους συναντήσει είναι πράγματι ενδιαφέρουσα, αν και είναι απορίας άξιον το εάν «προσωπικά» περιλαμβάνει ή όχι τον θεσμικό του ρόλο. Αναμφίβολα, η συνάντηση θα ενδιαφέρει και την Επίτροπο Διαφάνειας και Αξιών, Vera Jourova, που στην πρόσφατη επίσκεψή της και τις συναντήσεις με Μητσοτάκη και υπουργούς έθεσε τα θέματα ελευθεροτυπίας, όπως και του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…