Newsroom

Newsroom

Ο ΟΗΕ «νομιμοποιεί» το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης – Θα αναρτήσει τις συντεταγμένες ΑΟΖ

Σε δεινή θέση η χώρα από την εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας

5ded3ff82100006ffc34f5a9 0

Εν αναμονή της επικείμενης ανάρτησης από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Αγκυρα και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη βρίσκεται η Αθήνα.

Η Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ αναμένεται να επισημοποιήσει το «deal» μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, αναρτώντας τις συντεταγμένες ΑΟΖ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, προκειμένου να επιτευχθεί η συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ, σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Η εξέλιξη αυτή, εάν συμβεί, θα οδηγήσει στην επισημοποίηση του τουρκολιβυκού deal (καθώς το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας Ερντογάν – Σάρατζ θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στον ΟΗΕ) και παράλληλα θα «λύσει» και επισήμως τα χέρια της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ερευνών στις περιοχές που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Τούρκου προέδρου με την κυβέρνηση της Τρίπολης, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γνωρίζει για τις προθέσεις του ΟΗΕ και ετοιμάζεται να ξεκινήσει από αύριο, Δευτέρα, τον διάλογο με την Τουρκία για τα περίφημα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σε περίπτωση που φανεί κάποιο αποτέλεσμα από τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, τότε αναμένεται να υπάρξει άνοιγμα διαύλου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…