Ο ΟΗΕ, η επισιτιστική κρίση και το Νόμπελ Ειρήνης 2020

Όταν οι διαμάχες και οι πόλεμοι δημιουργούν φτώχεια και συνθήκες πείνας, τότε είναι τραγικά οξύμωρο να δημιουργούμε πεινασμένους και μετά να τους στέλνουμε τροφή.

Γιάννης Ζαμπετάκης 11/10/2020 | 18:11

Η είδηση:

Το WFP (World Food Program) του ΟΗΕ κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης για το 2020 για τις προσπάθειές του να καταπολεμήσει την επισιτιστική κρίση και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης σε περιοχές του κόσμου με πόλεμο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Νομπέλ, κ. Berit Reiss-Andersen είπε: «με το φετινό βραβείο, η Σουηδική Επιτροπή των Νομπέλ θα ήθελε να στρέψει την ματιά του κόσμου στα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που υποφέρουν από έλλειψη τροφής ή βρίσκονται υπό την απειλή της πείνας. Είτε παραδίδοντας τρόφιμα με ένα ελικόπτερο, είτεστην πλάτη ενός ελέφαντα ή μιας καμήλας, το WFP είναι περήφανο που είναι η κορυφαία ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Σε ένα κόσμο που 690 εκατομμύρια άνθρωποι (ή 1 στους 11) πηγαίνουν για ύπνο με άδειο στομάχι».

Η οργάνωση του ΟΗΕ (που ιδρύθηκε το 1961), έχει βοηθήσει 97 εκατομμύρια ανθρώπους κατά το περασμένο έτος, μοιράζοντας 15 δις μερίδες τροφίμων σε 88 χώρες. Παρά αυτή την πρόοδο, ο στόχος εξάλειψης της παγκόσμιας πείνας μέχρι το 2030 φαίνεταιναπατηλός.

Τα γυναικόπαιδα είναι η ομάδα υψηλού ρίσκου. Το βραβείο Νομπέλ, που αποτελείται από ένα χρυσό μετάλλιο, μια περγαμηνή και μια επιταγή 10 εκατομμύριων Σουηδικών κορώνων (€950,000), θα παρουσιαστεί στον Νικητή
στις 10 Δεκεμβρίου, μέρα της επετείου του θανάτου του Alfred Nobel το 1896.

Η γνώμη μας:

Ο ΟΗΕ είναι ένας διακοσμητικός οργανισμός! Χρηματοδοτείται από τις μεγάλες υπερδυνάμεις για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου! Την ίδια ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με όλες τις εστίες πολέμου στον κόσμο, χάρη στο εμπόριο οπλών. Το οξύμωρο: στη Συρία ας πούμε για παράδειγμα. Ποιες χώρες εμπλέκονται έμμεσα; Αυτές οι χώρες ως μέλη του ΟΗΕ τι έχουν να πουν για το WFP;

Όταν οι διαμάχες και οι πόλεμοι δημιουργούν φτώχεια και συνθήκες πείνας, τότε είναι τραγικά οξύμωρο να δημιουργούμε πεινασμένους και μετά να τους στέλνουμε τροφή.

Επιμύθιο ερώτημα:

Πόσα καταδικαστικά ψηφίσματα έχει εκδώσει ο ΟΗΕ για την παράνομη κατοχή της Κύπρου
μας; «So what?» που θα έλεγαν και οι Βρετανοί (εμπλεκόμενοι άμεσα στην κατοχή)...

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr