Ο Ντράγκι "κόβει" χρήμα δια της πλαγίας και προκαλεί "εγκεφαλικά" στην Μέρκελ

Καθοριστική απάντηση στις εμμονές του Βερολίνου της Μέρκελ και του Σόιμπλε γύρω από την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας που έχουν…

dragi 1

Καθοριστική απάντηση στις εμμονές του Βερολίνου της Μέρκελ και του Σόιμπλε γύρω από την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας που έχουν επιβάλλει σε ολόκληρη την ΕΕ, έστειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοινώνοντας ιστορική μείωση του επιτοκίου του ευρώ (στο 0,05% από 0,15%), κυρίως όμως ανακοινώνοντας πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων (Asset Backed Securities) ή ακόμα και κρατικών ομολόγων, ύψους 500 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ντράγκι είπε πως η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν ομόφωνη, γεγονός που δείχνει ότι οι αντιστάσεις του επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, κάμφθηκαν.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αρχίσει την αγορά μη χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα και να ξεκινήσουν οι αγορές ενός ευρέος φάσματος απλών και διαφανών καλυμμένων τίτλων (asset-backed securities – ABS) με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία.

Πρακτικά ο κ. Ντράγκι κήρυξε τον «πόλεμο» στο Βερολίνο. Η απόφαση αυτή στην οποία κατέληξε η ΕΚΤ ουσιαστικά σημαίνει τύπωμα χρήματος και τερματισμό της λιτότητας, τουλάχιστον για τις αγορές οι οποίες αντέδρασαν θριαμβευτικά, με άλματα των δεικτών τους και με το ευρώ να υποχωρεί τάχιστα ακόμα και κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου στο άκουσμα του νέου κελεύσματος των «σοφών» της Ευρωτράπεζας.

Το «φτηνό χρήμα» δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα δήλωνε μέχρι την ύστατη ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνεπικουρούμενος τόσο από τον “εκλεκτό” του Βερολίνου νέο Επίτροπο Οικονομικών Κατάινεν, όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Γιενς Ντάισενμπλουμ. Ο Ντράγκι από τη πλευρά του, εκτός όλων των άλλων, έστειλε και το μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ πως δεν είναι διατεθειμένος ούτε ο ίδιος, ούτε η ΕΚΤ, να παίξουν άλλο το ρόλο της ύστατης λύσης, ή να χρεωθεί η ΕΚΤ την περαιτέρω την αδυναμία των πολιτικών.

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…