Newsroom

Newsroom

Ο Ντράγκι αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ Plan Β για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο B με την Ελλάδα εκτός του ευρώ, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ  

AP 19266548037289

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αποκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο B με την Ελλάδα εκτός του ευρώ.

Πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης είπε πως όταν ένας υπουργός είπε σε συνεδρίαση του Eurogroup ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει από καιρό κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εκείνος του απάντησε: «Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε». Ο Ντράγκι υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΕΚΤ το 2015 για η Ελλάδα ήταν αρκετά επιτυχής, καθώς διατήρησε την ενότητα του ευρώ, αποτρέποντας παράλληλα προφανείς παραβιάσεις της Συνθήκης της Ε.Ε.

Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα είχε δεχτεί τότε δύο διαμετρικά αντίθετες κριτικές τότε. «Η μία ήταν ότι θα έπρεπε να έχουμε κόψει αμέσως την Ελλάδα από κάθε γραμμή χρηματοδότησης, κάτι που θα σήμαινε την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και πιθανόν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η άλλη έλεγε ότι θα έπρεπε να έχουμε προσφέρει απεριόριστη, χωρίς όρους ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία ό,τι και να γίνει».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η ρευστότητα ήταν σημαντική και πως ο συνολικός δανεισμός στις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, έφτασε στο ζενίθ της, στα 127 δισ. ευρώ ή το 71% του ΑΕΠ της χώρας. «Συνεχίσαμε», είπε, «να χρηματοδοτούμε τον ιδιωτικό τομέα με ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση του κράτους. Δεν υπήρξε νομισματική χρηματοδότηση. Ήταν συνολικά ο σωστός τρόπος να κινηθούμε, γιατί καταφέραμε και να κρατήσουμε ακέραιο το ευρώ και να αποφύγουμε την παραβίαση της Συνθήκης». Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε, επίσης, ότι έγιναν τότε δύο μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο του ELA (της έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος): πρώτον, επιμηκύνθηκε η διάρκεια της βοήθειας και, δεύτερον, διευρύνθηκε η έκτασή της για να καλύψει ολόκληρα τραπεζικά συστήματα αντί μεμονωμένες τράπεζες.

Στην ερώτηση, τι θα απαντούσε σε όσους ασκούν κριτική, ορισμένοι από τους οποίους είναι Βρετανοί αριστεροί, που λένε ότι η Ελλάδα πλήρωσε ένα τρομερό τίμημα και για την ένταξη και για την παραμονή της στο ευρώ, ο Ντράγκι απάντησε: «Η χώρα ερχόταν από μία μη βιώσιμη φούσκα που είχε χρηματοδοτηθεί με χρέος. Η κατάρρευση ήταν πολύ μεγάλη και η κρίση τρομερή. Ξεπεράσθηκε, χάρη πρώτον σε ό,τι κατάφεραν να επιτύχουν οι Έλληνες πολίτες. Η αλληλεγγύη, όμως, στην Ευρωζώνη ήταν επωφελής. Είναι πολύ δύσκολο για μία απομονωμένη χώρα, που χρεοκοπεί, να επιστρέψει στην κανονικότητα. Οι δράσεις της Ευρωζώνης βοήθησαν την Ελλάδα, η οποία αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 1,8% στα τελευταία οκτώ τρίμηνα, με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που είχε μειωθεί σχεδόν 23% από το 2008 έως το 2016, να αυξάνεται τώρα ξανά κατά 1,8% το 2018, και τις ιδιωτικές επενδύσεις να αρχίζουν ξανά».

Αναφερόμενος στην κληρονομιά που αφήνει, ο Ντράγκι είπε ότι η αντίδραση της ΕΚΤ στην κρίση ήταν καθοριστική για τη διατήρηση του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και σεβάσθηκε πάντα την εντολή της. Επιπλέον, πρόσθεσε, η ΕΚΤ είναι σήμερα ένα πολύ διαφορετικό ίδρυμα σε σχέση με το παρελθόν. «Οι υπαρξιακές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει την έχουν μεταμορφώσει έντονα τόσο όσον αφορά τη νομισματική πολιτική όσο και άλλα καθήκοντά, καθώς και στη διοικητική και λειτουργική διάρθρωσή της».

Τέλος, υπάρχει ένα σαφές μήνυμα, που μπορεί αν εμπνεύσει το μελλοντικό έργο για την ενίσχυση της Ένωσης. Χωρίς μία σημαντική δημοσιονομική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης, αυτή η Ένωση θα παραμένει ένα εύθραυστο οικοδόμημα».

 

 

 

 

 

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού