Ο νόμος του Ερντογάν: Με προεδρικό διάταγμα κλείνουν ΜΜΕ και αποτάσσονται στρατιωτικοί

Την εκκαθάριση των «συμπαθούντων» των Φετουλάχ Γκιουλέν φαίνεται πως προετοίμαζε το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία, πολύ πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του τούρκου Προέδρου.

5798e94a1dc524943e8b4b05

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του Έσρα και τον πεθερό του για οικογενειακές διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα «στοιχεία» εντός του στρατού εξύφαναν το πραξικόπημα αφού πληροφορήθηκαν ότι θα έπεφταν θύματα των εκκαθαρίσεων. Ο Αλμπαϊράκ, που έχει παντρευτεί τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από έναν πολίτη και ότι μόνο αργότερα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά. Το YAS είπε, «ήταν έτοιμο να λάβει σημαντικά μέτρα για να καθαιρέσει τους αξιωματικούς και τους στρατηγούς που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν». Σύμφωνα με τον υπουργό και γαμπρό του Ερντογάν, οι καθαιρέσεις αυτές στις ένοπλες δυνάμεις θα ήταν ένα μόνο μέρος της γενικότερης εκκαθάρισης που επρόκειτο να συμπεριλάβει επίσης τη Δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς.

«Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. που συμμετείχαν στα δίκτυα του Γκιουλέν) είχαν ανακαλυφθεί και λίστες με ονόματα είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση» υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ. Σύμφωνα με τον υπουργό μόλις το 1,5% των ενόπλων δυνάμεων στήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος, όμως οι γκιουλενιστές είχαν διεισδύσει στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Συνεχίζεται το «πογκρόμ» των συλλήψεων

Οι αποκαλύψεις του Αλμπαϊράκ ενισχύουν τα σενάρια που θέλουν τον Ερντογάν να γνώριζε για το πραξικόπημα και να το άφησε να εξελιχθεί έχοντας όμως τον έλεγχο, ώστε στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για τους «διωγμούς» στους οποίους προχωρά τις τελευταίες δώδεκα ημέρες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία μετά την ταραχώδη νύχτα της 15ης Ιουλίου είναι το γεγονός ότι οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά. Παράλληλα σε συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης, με προεδρικό διάταγμα που κοινοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» σε πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης, πολλά εκ των οποίων ήταν άμεσα ή έμμεσα φιλικά στο τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε 3 πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το πρακτορείο Τζιχάν,16 τηλεοπτικά κανάλια, 45 εφημερίδες, από τις οποίες οι 9 είναι εθνικές, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικούς οίκους. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα πρακτορεία εδήσεων Cihan, Muhabir haber και Sem haber, καθώς και οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Bars, Bugün, Can Erzincan, Dünya, Hira, Irmak, Kanal 124, Kanaltürk, MC TV, Mehtap, Merkür, Samanyolu Haber, Samanyolu TV, SRT, Tuna Shopping, Yumurcak.

Τα ραδιόφωνα που διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας, είναι: Aksaray Mavi, Aktüel, Berfin, Burç, Cihan, Dünya, Esra, Haber Radyo Ege, Herkül, Jest, Kanaltürk Radyo, Radyo 59, Radyo Aile Rehberi, Bamteli, Cihan, Küre, Mehtap, Nur, Simsek, Samanyolu Haber, Umut, Yagmur.

Ανάμεσα στις 45 εφημερίδες συγκαταλέγονται οι Bugün, Millet, Meydan, Özgür Düsünce, Taraf, Yeni Hayat, Zaman, Today’s zaman.

Παράλληλα, συνολικά 1.684 στελέχη του στρατού απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.  

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποιεί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί». «Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται από τις αρχές. Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (…). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επεσήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Επιμένει η Άγκυρα στην έκδοση του Γκιουλέν

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε παράλληλα το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ. Δεν έχουμε «καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής η οποία έχει καταργηθεί στην Τουρκία από το 2004, ο Γιλντιρίμ είπε ότι τα σχετικά αιτήματα προέρχονται από τον τουρκικό λαό. «Οι πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν την επαναφορά της θανατικής ποινής. Αυτή είναι η μοναδική φωνή που ακούμε σε όλες τις πλατείες» σημείωσε.

Σε ουρητήριο μετατρέπεται το πατρικό του Γκιουλέν

Πέρα από τις συνεχιζόμενες συλλήψεις πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να στέλνει μηνύματα κυριαρχίας προς πάσα κατεύθυνση. Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επιθυμεί να μετατρέψει το πατρικό σπίτι του Γκιουλέν σε ουρητήριο. Συγκεκριμένα, γράφεται πως ο τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να μετατρέψει σε δημόσιες τουαλέτες, ύστερα από αίτημα των κατοίκων του χωριού, το πατρικό σπίτι του εξόριστου στις ΗΠΑ Φετουχάλ Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια σε μια μονοκατοικία στο χωριό Κορκοκού στην επαρχία Ερζουρούμ της Τουρκίας. «Νόμιζα ότι μου έκαναν πλάκα, αλλά κάλεσα τον περιφερειάρχη της Ερζουρούμ και μου το επιβεβαίωσε», δήλωσε ο δημοσιογράφος Λατίφ Σιμσέκ σύμφωνα με το kompas.com. Σημειώνεται ότι από τη στιγμή της εκδήλωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου χιλιάδες βιβλία του Γκιουλέν κάηκαν στους δρόμους και πετάχτηκαν σε ποτάμια.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…