Newsroom

Newsroom

Ο νόμος της Εκκλησίας: Ανοιχτοί για τα Θεοφάνεια οι ναοί

Οι κυβερνητικές νουθεσίες δεν πτοούν τους ιεράρχες, που ανοίγουν με το... έτσι θέλω τις εκκλησίες

5215085

Ανοιχτές είναι σήμερα από νωρίς το πρωί οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα για τα Θεοφάνεια, παρά την απαγόρευση που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, καθώς το “αντάρτικο” της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έπιασε τόπο, με την κυβέρνηση σε ρόλο… παρατηρητή την ώρα που η Εκκλησία επιβάλλει τον δικό της νόμο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το μεσημέρι κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, στη διάρκεια της οποίας “ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, πρόσθεσε ότι “καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία”.

Η Εκκλησία, από την άλλη, δε φαίνεται να πτοήθηκε ιδιαίτερα από τις κυβερνητικές νουθεσίες, εμμένοντας στην απόφασή της να αψηφήσει την απαγόρευση. Σε εγκύκλιο που απέστειλε χθες το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Σημειώνεται ότι αστυνομικοί θα πραγματοποιούν περιπολίες σε περιοχές όπου βρίσκονται πολυσύχναστες εκκλησίες, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός πιστών, κάνοντας συστάσεις μέσω ηχητικών μηνυμάτων – και φυσικά δεν θα παρέμβουν για την επιβολή της κυβερνητικής απόφασης για κλειστούς ναούς, αφού απ’ ό,τι φαίνεται η Εκκλησία είναι υπεράνω του νόμου…

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…