O Νόβακ Τζόκοβιτς γκρέμισε το κάστρο του

Με μια σειρά από αυτογκόλ, ο Σέρβος τενίστας αδίκησε τον ίδιο του τον εαυτό και γκρέμισε όσα είχε χτίσει σε αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο.

AP22017204606727

Το σίριαλ Τζόκοβιτς ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που οι περισσότεροι περίμεναν από τα πρώτα του επεισόδια. Και η αλήθεια είναι πως είχε αρχίζει να κουράζει πολύ, θυμίζοντας κακής ποιότητας reality show. Το φινάλε μπήκε με την απέλαση του Σέρβου τενίστα και την συνακόλουθη απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία για τα επόμενα τρία χρόνια, αν και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για του χρόνου. «Δεν πρόκειται να προδικάσω τίποτα, ούτε να πω κάτι που δεν θα επέτρεπε στον Υπουργό Μετανάστευσης να πάρει τις αποφάσεις που καλείται να πάρει. Υπάρχει μια τιμωρία τριών ετών, αλλά υπάρχει η ευκαιρία  ένα άτομο να επιστρέψει στις σωστές συνθήκες και αυτό θα ληφθεί υπόψη εκείνη τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα ρεκόρ που έχασε

Το Αυστραλιανό Όπεν δεν είναι ένα ακόμα Grand Slam για τον «Νόλε», αλλά το κάστρο του, η δική του «έδρα» και ο τόπος που φιλοδοξούσε να γράψει νέα ρεκόρ. Όπως ο Ρότζερ Φέντερερ κυριαρχούσε στο χορτάρι και ο Ράφα Ναδάλ στο χώμα, η σκληρή επιφάνεια της Μελβούρνης ήταν ο τόπος που ο Τζόκοβιτς κατάφερε να σηκώσει 9 τίτλους.

 Αν έφτανε μέχρι το τέλος, θα κατακτούσε για τέταρτη σερί φορά τον τίτλο επί αυστραλιανού εδάφους και θα απείχε πλέον ένα τρόπαιο από τον Ρόι Έμερσον, ο οποίος είναι ο μοναδικός που έχει νικήσει πέντε συνεχόμενα, ωστόσο πριν το 1968 και την Open Era. Παράλληλα, θα σήκωνε το 10 Αυστραλιανό Όπεν της καριέρας του και θα έφτανε τους 21 τίτλους σε Grand Slam, ξεπερνώντας τους Φέντερερ και Ναδάλ, με τους οποίους ισοβαθμεί στη σχετική λίστα. Μάλιστα, αν κάποιος εκ των Ζβέρεβ ή Μεντβέντεβ πάρει τον τίτλο, τότε θα τον εκτοπίσει και από το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης. 

Κίνδυνος και για το Ρολάν Γκαρός

Σαν να μην έφταναν οι περιπέτειες στην Αυστραλία, η Ροξάνα Μαρατσινεάνου, Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, ξεκαθάρισε ότι ο νόμος αλλάζει και ο Νόλε δεν θα είναι σε θέση να πάρει μέρος ούτε στο Ρολάν Γκαρός, σε περίπτωση που παραμείνει ανεμβολίαστος. Σε συνδυασμό με τη Νέα Υόρκη, αυτό σημαίνει ότι ο Σέρβος θα χάσει τρεις βασικούς σταθμούς στην πορεία του για να αναδειχθεί στον πρώτο τενίστα σε Grand Slam και στον κορυφαίο όλων των εποχών. Σε συνδυασμό με τα τουρνουά στη Βόρεια Αμερική αλλά και με το τουρνουά της ATP, στο οποίο δεν θα μπορεί να εκπροσωπήσει τη Σερβία, τότε οι σταθμοί που χάνονται είναι πάρα πολλοί.

Εκείνοι που τον γνωρίζουν καλά, τονίζουν πως πρόκειται για ένα άτομο που νοιάζεται για τους συνανθρώπους του και προσφέρει σε αυτούς. Είναι προσιτός, πάντα διαθέσιμος να βοηθήσει και χωρίς ίχνος βεντετισμού απέναντι σε εκείνους που θα τον σταματήσουν στον δρόμο ή θα του ζητήσουν βοήθεια για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι είναι τόσο πιστός στον εαυτό του και στα «πιστεύω» του, που δύσκολα θα αλλάξει γνώμη. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί το ραντεβού με την ιστορία.

Η αποφασιστικότητα που έγινε ξεροκεφαλιά 

Ο Τζόκοβιτς ήταν ανέκαθεν μια περίεργη ιστορία. Ένα παιδί που μεγάλωσε στον πόλεμο, με την παιδική του ηλικία να λαξεύει τον χαρακτήρα του. Ένας υπεραθλητής με σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, αλλά και αρκετές διενέξεις, κρίσεις και ξεσπάσματα οι οποίες διχάζουν την κοινή γνώμη. Το θέμα με τη βίζα και τον εμβολιασμό που ξέσπασε στην Αυστραλία, τον έκανε να δεχθεί σκληρή κριτική και όχι άδικα. Άλλωστε, η επιτροπή κρίσεων της Σερβίας των «άδειασε», δηλώνοντας δημόσια ότι δεν γινόταν να μην γνωρίζει ότι ήταν θετικός στον Covid-19 στις 16 Δεκεμβρίου. Ο «Τζόκερ», ο οποίος εμφανίστηκε την επόμενη μέρα να φωτογραφίζεται με νεαρούς τενίστες και να τους απονείμει έπαθλα, δήλωσε ότι δεν ήξερε το αποτέλεσμα του τεστ. Ο λαϊκισμός με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η υπόθεσή του και η επιμονή του προσπαθήσει να ξεγελάσει τα πρωτόκολλα, του στοίχισε πολλά περισσότερα από τη συμμετοχή στο μεγάλο event της χώρας. Για τους Σέρβους, που έδωσαν πολιτική διάσταση στο θέμα, έγινε εθνικός ήρωας. Για τους υπόλοιπους συνώνυμο με την απογοήτευση.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει και θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να ζήσει τη ζωή ενός επαγγελματία παίκτη τένις χωρίς να εμβολιαστεί. Στα 34 του, δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα για να πετύχει τους στόχους του. Η αποφασιστικότητά του, η οποία είναι ξεκάθαρη όταν νικά αγώνες, μπορεί να εξελιχθεί σε αδύνατο σημείο ως ξεροκεφαλιά», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Μπέκερ, παλαίμαχος τενίστας και πρώην νούμερο ένα της κατάταξης. Ο δημοσιογράφος Σάσα Όσμο από το Βελιγράδι, ο οποίος ακολουθεί εδώ και 7 χρόνια τα βήματα του Τζόκοβιτς, είπε χαρακτηριστικά: «Για κάποιον που επιβίωσε από τις βόμβες και κοιμόταν σε μεταλλικά κρεβάτια, το να περάσει τρία βράδια σε ξενοδοχείο προσφύγων στη Μελβούρνη δεν είναι δα και κάτι μεγάλο. Ο Νόβακ καταφέρνει να βρει μεγαλύτερο κίνητρο από τέτοιου είδους πράγματα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο τρόπος που ο κόσμος δουλεύει σήμερα, με όλους αυτούς τους περιορισμούς, θα του βάλει σημαντικά εμπόδια».

Το χαμένο σύμβολο

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο το αγωνιστικό. Η εμπλοκή του πατέρα του, τον οποίο ο ίδιος εμπιστεύεται τυφλά σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με το αθλητικό κομμάτι και οι γεμάτες γραφικότητα τοποθετήσεις, η πολιτική διάσταση που δόθηκε στη Σερβία από τον πρωθυπουργό και η εξέλιξή του σε σύμβολο για ομάδες αντιεμβολιαστών και εθνικιστών, δημιουργούν μια εικόνα η οποία ναι μεν γεννήθηκε από τον τρόπο που ο ίδιος χειρίστηκε το γεγονός και από την ξεροκεφαλιά του, ωστόσο τον έκαναν persona non grata για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου, το οποίο πίστευε σ’ αυτόν. Ο Νόλε γκρέμισε το κάστρο που έχτιζε με κόπο τόσο καιρό. Τόσο εντός κορτ, όσο και εκτός. Το ανθρωπιστικό έργο, οι φιλανθρωπίες του που σκοπίμως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και εκείνες που έγιναν γνωστές, πέρασαν αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα. 

Έγινε ο αντιεμβολιαστής, σύμβολο ακροδεξιών μορφωμάτων όπως το ισπανικό VOX και εθνικιστικών ομάδων. Τον έχρισαν προστάτη από «τη δικτατορία της υγείας», κάποιον που «δεν φοβάται να παραστρατίσει από την αγέλη». Η τελική, ψύχραιμη εξήγηση δείχνει πως ο Τζόκοβιτς είτε ψεύδεται, είτε δεν έχει καθόλου αίσθημα ευθύνης. Και γκρεμίζει μόνος του τις προσδοκίες εκείνων που εκτός από έναν τεράστιο αθλητή, τον θεωρούσαν και έν
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…