«Ο Νίμιτς βάζει τέλος στο παραμύθι περί επαναδιαπραγμάτευσης»

Βολές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο τις δηλώσεις Νίμιτς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτοξεύει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες ημέρες κορόιδευε όλη την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου “Μακεδονία”», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Όπως προσθέτει, «τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ».

«Όχι ότι θα του δοθεί ποτέ η εντολή από τον ελληνικό λαό, αλλά τον καλούμε να διαβάσει τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία “θα απαιτούσε χρόνια”, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Νίμιτς: Υπάρχει κίνδυνος αν απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι «εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια “ταχεία λύση” σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα».

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας θα απαιτούσε χρόνια, δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει διαφορετική πολιτική δυναμική στις δύο χώρες, αλλά και καθώς όλα τα ζητήματα (συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος του κράτους έναντι όλων – erga omnes) θα είναι και πάλι στο τραπέζι.

Κατά τον κ. Νίμιτς, τα δύο μέρη εργάστηκαν με καλή πίστη για να επιλύσουν τη διαμάχη και τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων, διότι η κάθε πλευρά πίστευε ότι είχε επιτύχει τα ουσιώδη στοιχεία των εθνικών της συμφερόντων.