Ο νέος οικονομικός «πόλεμος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Tα ποσά ρεκόρ, η δύναμη των agents και η ανοιχτή πλέον κόντρα τους με τη FIFA, η οποία μπορεί να παραλύσει την ποδοσφαιρική αγορά.

fifa1

Eίναι ξεκάθαρο πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα. Οι ομάδες, οι διοργανώσεις, οι ομοσπονδίες, αναζητούν όλο και περισσότερους τρόπους για να βγάλουν κέρδος από την παγκόσμια ποδοσφαιρική μπίζνα, τις περισσότερες φορές σε βάρος αυτών που δίνουν ουσία στο «όμορφο παιχνίδι»: Των φιλάθλων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Deloitte, μια από τις 20 κορυφαίες ομάδες αναμένεται κάποιες στιγμή στα αμέσως επόμενα χρόνια να σπάσει το φράγμα των 10 δισεκατομμυρίων στα ετήσια έσοδά τους. Η Μπαρτσελόνα, πρώτη στη σχετική λίστα, έφτασε πολύ κοντά. Κατέγραψε έσοδα 9.3 δις ευρώ για τη σεζόν 2018-19. Τα ποσά που δαπανώνται πλέον για μεταγραφές ποδοσφαιριστών όχι απλά ζαλίζουν, αλλά προκαλούν την κοινή λογική. Και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τις μεταγραφές αυτές, οι ατζέντηδες που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την αγορά, βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με τη FIFA. Πρόκειται για μια κόντρα που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς από την εξέλιξή της θα διαφανεί το μέχρι πού μπορεί τελικά να φτάσει η «αγορά» και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ανώτατο επίπεδο.

Οι μεταγραφές και οι γκρίζες ζώνες 

Λίγες μέρες πριν πέσει η αυλαία τις χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, η FIFA ανακοίνωσε πως για το 2019 δαπανήθηκαν 7.35 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με την Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ο μεταγραφικός τζίρος παρουσίασε 5.8% άνοδο σε σχέση με το 2018, φτάνοντας στο ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στο ποδόσφαιρο ανδρών, έγιναν 18.042 μεταγραφές, αριθμός που επίσης είναι νέο ρεκόρ, την ώρα που στο ποδόσφαιρο γυναικών υπήρξε αύξηση 16.3%! Μόνο για την Premier League, στους ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών πήγαν 260 εκατομμύρια λίρες, ποσό που παρουσίασε αύξηση της τάξεως των 50 εκατ. από την προηγούμενη χρονιά.

Ένα από τα καλοκαιρινά μεταγραφικά θρίλερ ήταν αυτό του Πάουλο Ντιμπάλα, η μεταγραφή του οποίου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρεται να χάλασε από τις υπέρογκες απαιτήσεις του ατζέντη του. Ο Χόρχε Αντούν, ο οποίος έχει την εκπροσώπηση του Αργεντινού της Γιουβέντους το διέψευσε, τονίζοντας πως για το «ναυάγιο» οφείλονται οι ομάδες που διαπραγματεύονταν. Ωστόσο, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα δύο «στρατόπεδα» ανέφεραν πως o Aντούν ζήτησε 12 εκατομμύρια ευρώ προμήθεια, γεγονός που εξόργισε τους ανθρώπους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κι όλα αυτά, χωρίς ο Αργεντινός να είναι αναγνωρισμένος από τη FIFA. Aνέλαβε την εκπροσώπηση του Ντιμπάλα λόγω της φιλίας με τον πατέρα του. Γενικώς, το καθεστώς γύρω από το οποίο κινούνται κάποιοι εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών είναι αρκετά «γκρίζο», ενώ έχουν υπάρξει αρκετές φορές στο παρελθόν καταγγελίες και εντάσεις για αντίστοιχες περιπτώσεις. Συγκεκριμένες περιπτώσεις πανίσχυρων ανθρώπων του χώρου έχουν τεράστια δύναμη, ανεβοκατεβάζουν διοικήσεις, ελέγχουν εθνικές ομάδες, ενώ έχουν μπει στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και καταφέρνουν να κινούν τα νήματα, ακόμα κι αν δεν μπαίνουν στο πλαίσιο της αδειοδότησης από την Διεθνή Ομοσπονδία.

Ενωμένοι κατά της FIFA

Προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα πιο σαφές πλαίσιο, η FIFA ανακοίνωσε στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδόμησης του μεταγραφικού συστήματος μια σειρά μέτρων, τα οποία ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου για τους agents. Σύμφωνα με αυτά, μεταξύ άλλων, ένας ατζέντης θα μπορεί να πάρει μάξιμουμ το 10% της μεταγραφής από την ομάδα που πουλάει έναν παίκτη, μάξιμουμ 3% από τον μισθό του παίκτη και μάξιμουμ 3% από την ομάδα που αγοράζει. Το πλαφόν στις προμήθειες σήμανε συναγερμό στις τάξεις των μάνατζερ, οι οποίοι αντέδρασαν. Με πρωτεργάτες δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου, τον εκπρόσωπο του Κριστιάνο Ρονάλντο, Ζόρζε Μέντες και τον Μίνο Ραϊόλα, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τον Ιμπραΐμοβιτς και τον Πογκμπά, βγήκαν στην αντεπίθεση, διοργανώνοντας συνάντηση στα προάστια του Λονδίνου. Αμφότεροι έδωσαν το «παρών».

Ο Ραϊόλα είχε πριν ορίσει την ατζέντα με τον Τζόναθαν Μπαρνέτ. Ο Βρετανός ο οποίος το 2006 είχε τιμωρηθεί από την αγγλική Ομοσπονδία, επειδή είχε κανονίσει κρυφή συνάντηση ανάμεσα στον Άσλεϊ Κόουλ, που είχε συμβόλαιο με την Άρσεναλ και την Τσέλσι, ήταν ο άνθρωπος πίσω από την μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία κόστισε 86 εκατομμύρια ευρώ. Στη συνάντηση του Λονδίνου βρέθηκαν περίπου 200 agents, με τον Μπαρνέτ να δηλώνει: «Η αλήθεια είναι ότι η FIFA δεν ξέρει τι κάνει ακριβώς ένας ατζέντης. Κανείς από τη FIFA δεν ήρθε ποτέ στο γραφείο μου να συζητήσουμε. Αν ρωτήσετε τους παίκτες τι θέλουν, θα σας πουν ότι είναι υπέρ των ατζέντηδων. Δεν υπήρξαν ποτέ παράπονα για τις προμήθειες από τους ποδοσφαιριστές. Θα προσπαθήσουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά να είστε σίγουροι πως αν χρειαστεί θα φτάσουμε σε όλα τα δικαστήρια του κόσμου». 

Μέχρι τέλους

«Για πρώτη φορά, συμφωνήσαμε σε μια κοινή πολιτική σχετικά με τις προτάσεις της FIFA», είπε από την πλευρά του ο Μελ Στάιν, πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Ατζέντηδων. «Θα τους στείλουμε κοινή επιστολή, τονίζοντάς τους πως όταν υπάρξει μια επίσημη, συμβουλευτική διαδικασία με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται και μπορούν να φέρουν τις προτάσεις τους στο γήπεδο, θα είμαστε πρόθυμοι για να τους συναντήσουμε». Η απάντηση της FIFA ήταν πιο επιθετική και ανέφερε: «Στοχεύουμε σε ένα ισορροπημένο και λογικό σύστημα, σε αντίθεση με τον νόμο της ζούγκλας που επικρατεί σήμερα, με συγκρούσεις συμφερόντων και υπέρογκές προμήθειες που κερδίζονται δεξιά και αριστερά. Μόνο τον προηγούμενο χρόνο, οι ατζέντηδες πήραν 498.2 εκατομμύρια λίρες, τέσσερις φορές περισσότερα από ότι το 2015». Έδειξε, έτσι, ότι και από την πλευρά της δεν πρόκειται να υποχωρήσει, την ώρα που η αντίπαλη πλευρά διέψευσε τα ποσά, τονίζοντας πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανώτατο όριο σε κανέναν άλλον τομέα της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στις δικές τους απολαβές.

O Mίνο Ραϊόλα, από την πλευρά του, όταν ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του τύπου για το αν θεωρεί πως ο φίλαθλος κόσμος πιστεύει ότι οι ατζέντηδες παίρνουν ήδη αρκετά εξαπέλυσε επίθεση κατά της Διεθνούς Ομοσπονδίας: «Δεν νομίζω ότι οι έξυπνοι φίλαθλοι το πιστεύουν αυτό. Θεωρώ ότι καταλαβαίνουν πως υπάρχει ένας πόλεμος από τα ΜΜΕ απέναντί μας. Γιατί να θέλεις να επιτεθείς στους agents, όταν όλα τα υπόλοιπα μεγαλώνουν συνεχώς; Ο κόσμος δεν είναι χαζός, καταλαβαίνει ότι η FIFA συνέχεια αυξάνει την τιμή των εισιτηρίων για τα Παγκόσμια Κύπελλα. Ότι όταν έρχεται η FIFA, οι ντόπιοι δεν μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο για τουρνουά που διοργανώνεται στη χώρα τους. Καταλαβαίνουν ότι η FIFA θέλει όλα τα χρήματα των μεταγραφών να μπαίνουν στους δικούς της τραπεζικούς λογαριασμούς. Όλο αυτό έχει να κάνει μόνο με τη δύναμη». 

Mένει να δούμε ποιος τελικά έχει περισσότερη δύναμη….

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ