Ο νεκρός μάγος του Νοέμβρη του 1973

Ήταν στο 1969 ή στο 1970. Τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, της χούντας των συνταγματαρχών. Στο δημοτικό θέατρο της επαρχιακής πόλης, είχε μια σπουδαία παράσταση.

4954855

 Ο φημισμένος μάγος-  ταχυδακτυλουργός Βανκάντρα θα έδινε τέσσερις παραστάσεις. Ήμουν μικρό παιδί. Η μητέρα μου έκλεισε θέσεις για μια απογευματινή παράσταση. Το δημοτικό θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Η παράσταση άρχισε. Ένας νέος άνδρας περίπου 40 χρόνων, με μια μακριά πράσινη αστραφτερή κελεμπία, μαύρη γενειάδα και ένα σαρίκι στο κεφάλι, με τα σπαστά ελληνικά του, έδωσε ρέστα. Είχε βοηθό του μια νεαρή κοπέλα. Την υπνώτιζε, την έκλεινε σε κουτιά και την μαχαίρωνε και μετά εμφανιζόταν ολοζώντανη. Τον έδενε με χίλια σκοινιά κι αυτός ως δια μαγείας ελευθερωνόταν.

Έβγαζε περιστέρια, λαγούς με πετραχήλια. Ανέβαζε στη σκηνή κόσμο απ’το κοινό και τους τρέλαινε με τα διάφορα κόλπα του. Όταν τελείωσε η παράσταση ήμουν μαγεμένος, όπως κι όλοι οι θεατές. Η τελευταία εικόνα μου απ’τον Βανκάντρα, ήταν την ώρα που βγαίναμε απ’την αίθουσα του δημοτικού θεάτρου, να προχωράει δίπλα μας, να λέει κάτι στα Ελληνικά και να κατευθύνεται προς το φουαγιέ. Ύστερα από δύο χρόνια ο Βανκάντρα ξαναήρθε για παραστάσεις στην μικρή μας πόλη όμως δεν πήγα.

Μετά την πτώση της χούντας, όταν η εξέγερση της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973, έγινε σύμβολοελευθερίας, αντίστασης ενάντια στην τυραννία, τίτλος τιμής του λαϊκού κινήματος, μάθαμε: Μέσα στους νεκρούς του Πολυτεχνείου ήταν ο Αλέξανδρος – Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας.
Ο μάγος Βανκάντρα. Περπατούσε με το μικρό του γυιό στην διασταύρωση Αχαρνών και Χέυδεν. Τραυματιστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου, τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος.

Αχ βρε Βανκάντρα. Μήπως όλα αυτά ήταν ένα τελευταίο κόλπο σου; Πόσες φορές σε μαχαίρωσαν και συ επέζησες; Πόσες φορές σε εξαφάνισαν και συ ξαναεμφανίστηκες; Πόσες φορές σε σκότωσαν και συ ζωντάνεψες; Σε περιμένουμε να φανείς ξανά με την πράσινη κελεμπία σου, τα μαύρα γένεια, το σαρίκι στο κεφάλι σου. Κοντεύεις να γίνεις 90 χρόνων, όμως για εσάς τους μάγους η ηλικία δεν είναι πρόβλημα, γιατί είστε αθάνατοι.

Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν άντεξες. Έφυγες και πήγες να ζήσεις σε μια μικρή μαγική πόλη την Ουαλαλούλου, στα σύνορα Αραβίας, Ινδίας και Κίνας. Στη μαγική αυτή πόλη δεν συνάντησες κανένα νεκρό της εξέγερσης του Νοέμβρη. Κανείς δεν σκοτώθηκε. Είσαι σίγουρος γι’ αυτό. Ούτε καν ο Διομήδης Κομνηνός. Ούτε ο Μιχάλης Μυρογιάννης. Κάθε αντίθετη άποψη περί νεκρών, είναι απλώς ψέμματα. Ενοχλητική αριστερή προπαγάνδα.

Πηγή: lesvosnews.net

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…