Ο Νάσος Ηλιόπουλος για το δημόσιο θηλασμό

«Στηρίζω εμφατικά κάθε πρωτοβουλία για την προώθηση μέτρων για το δημόσιο θηλασμό», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, επικαλούμενος τόσο τα οφέλη του θηλασμού, όσο και την ανάγκη απενοχοποίησης του σώματος -και κυρίως του γυναικείου.

NewsRoom 30/03/2019 | 21:40

Ο υποψήφιος δήμαρχος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του περιοδικού «Η Πόλη Ζει» για δημόσιο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων σε διάφορα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του περιοδικού (ipolizei.gr), κάθε βδομάδα μέχρι τις εκλογές.

Αυτή την εβδομάδα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι -πλην του κ. Μπακογιάννη- τοποθετήθηκαν επάνω στο θέμα του δημόσιου θηλασμού.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Ν. Ηλιόπουλου για το θέμα του δημόσιου θηλασμού

«Ξεκινώ λέγοντας ότι στηρίζω εμφατικά κάθε πρωτοβουλία για την προώθηση μέτρων για τον δημόσιο θηλασμό. Αυτή η θέση μου σχετίζεται αφενός με τα ίδια τα οφέλη του θηλασμού -όπως αποτυπώνονται στις θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- όσο με την ευρύτερη πεποίθησή μου ότι η ενοχοποίηση του σώματος -και δη του γυναικείου- συνιστά ένα συντηρητικό κατάλοιπο που πρέπει να το καταπολεμήσουμε στην καθημερινότητα της πόλης μας.

Δυστυχώς ο Δήμος Αθηναίων έχει κάνει μικρά βήματα, ανεπαρκή και δίχως σχέδιο, προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του δημόσιου θηλασμού. Η δική μας πρόταση, η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, για μια Αθήνα από την Αρχή περιλαμβάνει δύο στόχους: Δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού σε δημόσια κτίρια (εκκινώντας προφανώς από τα δημοτικά) και μια επιθετική εκστρατεία απενοχοποίησης του δημόσιου θηλασμού.

Ειδικότερα για τους διαμορφωμένους χώρους μητρικού θηλασμού ή/και άντλησης γάλακτος το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η ίδρυσή τους εντός των δημοτικών υπηρεσιών. Αντίστοιχοι χώροι πρέπει να δημιουργηθούν για θηλάζουσες μητέρες εργαζόμενες του δήμου σε χώρους εργασίας προκειμένου να μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους.

Στη συνέχεια, έχοντας αυτά τα βήματα ως υποδείγματα, ο δήμος Αθηναίων διαθέτει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να προωθήσει την ίδρυσή τους σε δημόσιους χώρους όπως οι σταθμοί του μετρό, οι αρχαιολογικοί χώροι, μεγάλες πλατείες και τα πάρκα της πόλης.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να υποβοηθήσει και να στηρίξει μια εκστρατεία ενημέρωσης σε συνεργασία με τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες και φορείς όπως το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.

Ξέρω ότι όλα αυτά φαντάζουν μακρινά. Την ίδια στιγμή όμως πιστεύω και γνωρίζω ότι είναι απόλυτα εφικτά. Ο δήμος Αθηναίων είναι ένας πλούσιος δήμος με φτωχή διαχείριση. Για να αποκτήσει ένα δίκτυο χώρων μητρικού θηλασμού χρειάζεται αφενός αποτελεσματική διοίκηση και κυρίως προγραμματική δέσμευση και κατανόηση των πολλαπλών ωφελημάτων του μητρικού θηλασμού».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.