O N. Μηταράκης επιβεβαιώνει την εξαφάνιση 25.000 διασωθέντων στο Αιγαίο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, 8.616 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα πέρσι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, μετά τα απανωτά πολύνεκρα ναυάγια σε Φολέγανδρο, Πάρο και Αντικύθηρα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωνε ότι το Λιμενικό διέσωσε το 2020 περισσότερους από 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

5046926

Με το μήνυμά του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να αποχαιρετήσει το 2021, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επιβεβαίωσε κι αυτός την τεράστια απόκλιση μεταξύ όσων διέσωσε το Λιμενικό στο Αιγαίο τη χρονιά που μας πέρασε και την προηγούμενη χρονιά και των αφίξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, 8.616 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα πέρσι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, μετά τα απανωτά πολύνεκρα ναυάγια σε Φολέγανδρο, Πάρο και Αντικύθηρα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωνε ότι το Λιμενικό διέσωσε το 2020 περισσότερους από 29.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό σημαίνει ότι διαπιστώνεται απόκλιση τουλάχιστον 20.384 ατόμων που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν έφτασαν στα ελληνικά νησιά, δεν παραδόθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις.

print mitarakis1

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των διασωθέντων που εξαφανίστηκαν μέσα από τα χέρια του Λιμενικού είναι μεγαλύτερος. Από τις αφίξεις που επικαλείται ο κ. Μηταράκης, περίπου οι μισές καταγράφονται στα χερσαία σύνορα του Εβρου. Ο αριθμός των αφίξεων στα νησιά, εκεί δηλαδή όπου αναμένεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο να παραδώσει τους 29.000 διασωθέντες το Λιμενικό, αφορά μόνο τους μισούς. Σύμφωνα με τα ελαφρώς πιο επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Υπατη Αρμοστεία, οι αφίξεις στα νησιά μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου ανέρχονται σε 4.058. Αυτό σημαίνει ότι από τους 29.000 διασωθέντες από το Λιμενικό εξαφανίστηκαν περίπου 25.000 τη χρονιά που πέρασε (βλ. 25.000 διασώθηκαν στο Αιγαίο και εξαφανίστηκαν στη στεριά).

Υψηλός αριθμός διασωθέντων που εξαφανίστηκαν παρατηρείται και το 2020. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, τα οποία δημοσιοποίησαν πέρσι με επιστολη τους στην αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον πέντε οργανώσεις, το Λιμενικό διέσωσαν 27.334 πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο (βλ.
Τα στοιχεία του Λιμενικού αποκαλύπτουν πάνω από 18.000 επαναπροωθήσεις ). Τα στοιχεία του κ. Μηταράκη αναφέρουν όμως μόνο 14.848 αφίξεις σε όλη την Ελλάδα, που σημαίνει ότι τουλάχιστοιν 12.486 διασωθέντες έχουν εξαφανιστεί. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των εξαφανισμένων από τα χέρια του Λιμενικού το 2020 ανέρχεται σε περισσότερους από 18.000, καθώς στα νησιά καταγράφονται 9.687 αφίξεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Λιμενικού και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τουλάχιστον 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν από το Λιμενικό το 2021 και το 2020, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στα ελληνικά νησιά και δεν παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές, όπως έπρεπε.

Το περίεργο είναι ότι αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν να προκαλούν την ανησυχία ούτε του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ούτε του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ούτε της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία φαίνεται πως συνεχίζει την διερεύνηση καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια, τελείως αντίθετα από άλλες έρευνες που είχε αναλάβει, όπως για παράδειγμα την έρευνα για τα οικονομικά οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, οι οποίες ανακοινώθηκαν με δελτία τύπου και δηλώσεις στον τύπο όταν ξεκίνησαν.

Αντιθέτως, ο κ. Μηταράκης υιοθέτησε πανηγυρικό τόνο στο μήνυμά του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. “Αποχαιρετούμε το 2021, τη χρονιά με τις χαμηλότερες μεταναστευτικές ροές από την έναρξη της κρίσης. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά ανακτάμε τον έλεγχο. Και συνεχίζουμε!», δήλωσε. Η εξαφάνιση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων μέσα από τα χέρια των ελληνικών αρχών δείχνουν αντιθέτως ότι όχι μόνο δεν έχει ανακτήσει κανένα έλεγχο ο υπουργός, αλλά ότι έχει χάσει κάθε έλεγχο. 

Πηγή: efsyn.gr

ΕΝΕΔΕΠ: Νέα προσπάθεια να μεταφερθεί στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ μέσω Πειραιά

apergia peiraias 19

ΕΝΕΔΕΠ: Νέα προσπάθεια να μεταφερθεί στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ μέσω Πειραιά

Η ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει την νέα προσπάθεια αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά για τη μεταφορά στρατιωτικού…

Axios: Άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας Ιράν και ΗΠΑ – Γουίτοκφ και Αραγτσί αντάλλαξαν μηνύματα για το τέλος του πολέμου

witkoff araghchi

Axios: Άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας Ιράν και ΗΠΑ – Γουίτοκφ και Αραγτσί αντάλλαξαν μηνύματα για το τέλος του πολέμου

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τον Αραγτσί ως τον κατεξοχήν συνομιλητή τους επειδή έχουν μια προϋπάρχουσα…

Απόφαση κόλαφος της OLAF: Ζητά πίσω 1,6 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

6236152 1296x864 1 1

Απόφαση κόλαφος της OLAF: Ζητά πίσω 1,6 εκατ. ευρώ από τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να επιστρέψει 1,6 εκατ. ευρώ, που είχε διατεθεί…

Οι Προτάσεις μας

Εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών σε Τραμπ: «Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας θα επιδεινωθεί»

76272424 605

Εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών σε Τραμπ: «Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας θα επιδεινωθεί»

Τι αναφέρει η Wall Street Journal, για τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι επικεφαλής μεγάλών εταιρειών…

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ πιάστηκε στα χέρια με οδηγό που έκλεισε με το αμάξι του λεωφορειολωρίδα (video)

οασθ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ πιάστηκε στα χέρια με οδηγό που έκλεισε με το αμάξι του λεωφορειολωρίδα (video)

Οδηγός λεωφορείου του ΟΑΣΘ συνεπλάκη με οδηγό Ι.Χ., που είχε σταθμεύσει σε λεωφορειολωρίδα στη Θεσσαλονίκη.

Τέμπη: Συμπληρωματική έρευνα για εταιρεία που μετέφερε τα συντρίμμια στο Κουλούρι — Στο στόχαστρο 17 πρόσωπα

τεμπη

Τέμπη: Συμπληρωματική έρευνα για εταιρεία που μετέφερε τα συντρίμμια στο Κουλούρι — Στο στόχαστρο 17 πρόσωπα

Η κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις αφορά 17 ιδιώτες, υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ο 20χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά κρατούσε πανό για τον Άλκη Καμπανό: «Να είσαι ο τελευταίος»

650627208 10233110517692020 936096307604217565 n

Ο 20χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά κρατούσε πανό για τον Άλκη Καμπανό: «Να είσαι ο τελευταίος»

Συγκλονίζει η φωτογραφία που έδειχνε τον Κλεομένη ντυμένο στα χρώματα του ΠΑΟΚ να αποδίδει φόρο…

Η AI τραγουδίστρια που εμψυχώνει τους Ιρανούς στη Μέση Ανατολή: Το συμβολικό τραγούδι της Nava

NAVA – Mirdamad Boulevard Cover Original by Shahrzad Sepanlou 0 2 screenshot

Η AI τραγουδίστρια που εμψυχώνει τους Ιρανούς στη Μέση Ανατολή: Το συμβολικό τραγούδι της Nava

Το τραγούδι της «Javanan-e Vatane» (Νεολαία της Πατρίδας) έχει γίνει ανάρπαστο τους πρώτους μήνες του…

Σχετικά με ΘΕΜΑΤΑ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ωθεί τους Ευρωπαίους να αλλάξουν τις διακοπές τους – «Οικείοι και προσβάσιμοι προορισμοί»

mesi anatoli

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ωθεί τους Ευρωπαίους να αλλάξουν τις διακοπές τους – «Οικείοι και προσβάσιμοι προορισμοί»

Ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη αλλάζουν ολοένα και περισσότερο τους προορισμούς…