ΣΧ

Σταύρος Χαρίτος

O «Μπάτμαν» της Σοφοκλέους που έχασε την μπάλα

Με υψηλές διασυνδέσεις στο ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, καταφέρνει μέσα σε ένα βράδυ να πάρει τη δεύτερη άδεια ψηφιακής τηλεόρασης

358105

Μετοχές, δημόσια έργα, ποδόσφαιρο, ΠΑΟΚ, γερές διασυνδέσεις στο παλαιό ΠΑΣΟΚ το… ορθόδοξο, αλλά και περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη τουλάχιστον μέχρι το 2014 –μετά τα ίχνη του εξαφανίζονται–, καφέδες στην κατασκευαστική πιάτσα σε γνωστή καφετέρια στα Σίδερα Χαλανδρίου χαρακτηρίζουν την πολυκύμαντη πορεία του Γιώργου Μπατατούδη, μια πορεία που μοιάζει με το γράφημα ημερήσιας συνεδρίασης στο χρηματιστήριο. Το χρηματιστηριακό όνειρο το οποίο είχε πουλήσει τη χρυσή για το ελληνικό χρηματιστήριο τριετία 1998-2000 η κυβέρνηση Σημίτη βρήκε τον τέλειο εκφραστή του στο πρόσωπο του Γ. Μπατατούδη.

Σε τέτοιο βαθμό που ο μακαρίτης Δημήτρης Γερμίδης, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στις γενικές συνελεύσεις της ΕΡΓΑΣ Κατασκευαστική εκθείαζε τον Μπατατούδη ως μεσσία της επιχειρηματικότητας. Η συνέπεια; Η είσοδος στην κατηγορία της επιτήρησης για τη μετοχή το 2004 και η οριστική αναστολή διαπραγμάτευσής της το 2007, με εκατοντάδες μικρομετόχους να κάνουν τις μετοχές που είχαν στα χέρια τους –κατά το κοινώς λεγόμενο– «ταπετσαρία»!

Η ΕΡΓΑΣ, την οποία ο ίδιος δημιούργησε, στη δεκαετία του 1990 ανοίγεται στο εξωτερικό. Αναλαμβάνει έργα στη Γερμανία, απ’ όπου όμως έπειτα από χρόνια γυρίζει με μεγάλες ζημίες. Το γαλαντόμο ελληνικό δημόσιο δεν έχει μιμητές. Χάνει το τρένο των χρυσών ημερών για τις κατασκευές, του εκσυγχρονισμού και του ολυμπιακού οράματος. Η εταιρεία αναγκάζεται να πουλήσει τη συμμετοχή της στην Αττική Οδό (ήταν μεταξύ των 14 εργοληπτριών) αλλά και σημαντική ακίνητη περιουσία, όπως η συμμετοχή στη Μεσογαία που κατείχε το Κτήμα Καμπά, πουλήθηκε στην ΑΤΤΙΚΑΤ του Παναγιώτη Πανούση, επίσης κατηγορουμένου για τις φούσκες.

Ο Γ. Μπατατούδης διεκδικεί τη ΔΕΘ, ξεπουλά οικόπεδα-φιλέτα στην Ελούντα της Κρήτης, αποκτά ως και το γνωστό κλαμπ Αυτοκίνηση στη λεωφόρο Κηφισίας. «Ο ΠΑΟΚ τον άφησε εκτός Αττικής Οδού και έργων του 2004» λένε ακόμη και σήμερα επιφανείς επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. «Αγόρασε αντί 360 εκατ. δραχμών την ΠΑΕ και αντί ενός δισ. δραχμών την ΚΑΕ. Για να φέρει τα δύο Κύπελλα, τον Μπάγεβιτς και παίκτες όπως ο Βρύζας, ο Οκκάς και άλλοι ξόδεψε ό,τι είχε και δεν είχε. Οχι επειδή είχε… καψούρα με τον ΠΑΟΚ –ήταν άλλωστε βέρος Αθηναίος–, αλλά για να τρέξει το άλλο μεγάλο σχέδιό του: την ψηφιακή τηλεόραση». Ούτε αυτό έγινε ποτέ. Αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι για την εποχή του ο Μπατατούδης ήταν… μπροστά! Για του λόγου το αληθές, με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη στην εξουσία και με διασυνδέσεις, όπως θρυλούνταν την εποχή εκείνη, με Ακη, Βενιζέλο και Βάσω Παπανδρέου αφήνει ενεούς τους υπέρμαχους της διαπλοκής τότε και καταφέρνει μέσα σε ένα βράδυ να πάρει τη δεύτερη άδεια ψηφιακής τηλεόρασης, την οποία δεν εκμεταλλεύεται.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι μετοχές των εταιρειών του φτάνουν στον ουρανό! Ομως καλά τα όνειρα αλλά χρειάζονται χρηματοδότηση. Οπως και η ομάδα η οποία του απέφερε μόνο δύο τίτλους Κυπέλλου Ελλάδας, ενώ ο πήχης είχε ανέβει πολύ ψηλά. Την άδεια αυτή λοιπόν την εκχωρεί στον Αlpha Digital, αλλά… βυθίζεται μαζί με τη φιλόδοξη τότε ψηφιακή πλατφόρμα. Ως προς τις επαφές με το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής αρκετοί δημοσιογράφοι, ακόμη και ο γράφων, θυμούνται τον Μπατατούδη να περιμένει τον Τσοχατζόπουλο στην αίθουσα δίπλα από το γραφείο του υπουργού, ενώ η οικειότητά του με τις γραμματείς του «κυρίου υπουργού» έδειχνε να είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε ένας κακοπροαίρετος θα μπορούσε ακόμη και να την παρεξηγήσει… Με τον νόμο Βενιζέλου (2947/2001) για τα χρέη των ΠΑΕ –αρκετοί κραυγάζουν τότε ότι ο νόμος μόνο που δεν είχε την υπογραφή του Μπατατούδη– καταφέρνει να τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο για τα χρέη της αγαπημένης του ομάδας. Εκτός από τον ΠΑΟΚ, ο ίδιος συμμετέχει σε ομάδες όπως η Λάρισα, ο Πανιώνιος, ακόμη και ο Ορφέας Αλεξανδρούπολης! Χρησιμοποιώντας πάντα τον νόμο Βενιζέλου κατορθώνει να σβήσει τα χρέη της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ (21 εκατ. ευρώ), του Πανιωνίου (13 εκατ. ευρώ) και της Λάρισας (3,5 εκατ. ευρώ), τάζει συνεργασία του «δικεφάλου του Βορρά» με τη Γιουβέντους αλλά και με τον Αλ Σαάντι Καντάφι, γιο του Λίβυου προέδρου και γνωστού ποδοσφαιρόφιλου, παρουσιάζει Αργεντινούς επενδυτές άγνωστων λοιπών στοιχείων αλλά και συνεργασία με τη μεταλλευτική εταιρεία ΤVΧ που δεν προχωρεί.

Κάνει περιοδείες στην Ασία για επενδυτές, αναζητά δουλειές σε Ρωσία, Κουβέιτ και Κίνα, λοιδορείται στο τέλος, βλέπει καμένα γραφεία εταιρειών του και αυτοκίνητα συνεργατών του, δέχεται απειλές και γράμματα με σφαίρες. Συνεργάζεται με τον Δημήτρη Αγγελόπουλο της γνωστής οικογενείας βιομηχάνων, σε εταιρεία του οποίου –τη Laborg Ηellas– και παρότι καταζητούμενος τοποθετείται αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Ο Γ. Μπατατούδης αφήνει χρέη σύμφωνα με τους διαδόχους του στον ΠΑΟΚ, αλλά και δύο Κύπελλα Ελλάδας στις άδειες τροπαιοθήκες της Τούμπας. Θρυλείται μάλιστα ότι οι Κύπριοι παράγοντες της Ανόρθωσης έφυγαν με συναλλαγματικές δολαρίων από το γραφείο του για τη μεταγραφή του Γιαννάκη Οκκά στον ΠΑΟΚ. Στο αεροδρόμιο μόνο ανακάλυψαν ότι αντί για δολάρια τα ποσά ήταν σε… δραχμές. Κάποιοι αναρωτιούνται πώς έφτασε στη Λιβύη. Στο βιογραφικό του αποδεικνύεται μετρ των διαβατηρίων.

Τον Ιούλιο του 2001 και ενώ του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου παρακολουθεί φιλικά του ΠΑΟΚ στη Γερμανία. Τότε ειπώθηκε ότι χρησιμοποιούσε διαβατήριο της Νότιας Κορέας, αν και εκείνος το διέψευδε. Δύο ταλαίπωρες υποθέσεις καταδεικνύουν την πρακτική του κατασκευαστή Μπατατούδη. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Κατερίνης και Κέρκυρας τα οποία είχε αναλάβει να κατασκευάσει η ΕΡΓΑΣ. Το πρώτο ξεκίνησε το 1986, όμως δώδεκα χρόνια μετά τα έργα σταμάτησαν οριστικά. Το 1997, παρά την κακή προϊστορία με την Κατερίνη, ανέλαβε την ανέγερση του νοσοκομείου της Κέρκυρας με χρόνο παράδοσης το 2001. Το 2003 τελικά η επιβλέπουσα αρχή έλυσε με… φιλικό διακανονισμό τη σύμβαση. Αμφότερα τα νοσοκομεία ανέλαβαν άλλοι εργολήπτες…

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γ. Μπατατούδης ή… Μπάτμαν, όπως ήταν η προσφιλής προσφώνησή του στην οδό Σοφοκλέους αλλά και στους κύκλους των οπαδών του ΠΑΟΚ, προτού καταδικαστεί το 2009 σε ποινή δέκα χρόνων, είχε παραπεμφθεί για χειραγώγηση μετοχών της εταιρείας Ιntersat την περίοδο 1999-2000.

Η κατηγορία για συντονισμένη παρέμβαση και χειραγώγηση της μετοχής της Intersat τελικώς δεν αποδείχτηκε με βάση την έρευνα που διεξήγαγε η κ. Μπουρμπούλια και με το υπ’ αριθμ. 3032/2000 βούλευμα ο Μπατατούδης απαλλάχθηκε των σχετικών κατηγοριών. Αρκετά χρόνια μετά ο «Μπάτμαν» θα καταδικαζόταν για υπεξαίρεση σε δέκα χρόνια κάθειρξη για υπόθεση που σχετιζόταν με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ. Είχε πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας του για μια πενταετία σε… δική του εταιρεία στην τιμή του 1,3 δισεκατομμυρίου δραχμών ενώ στην αγορά υπήρχαν προτάσεις για 3 δισ. ευρώ.

Βεβαίως ο Μπατατούδης μεταπώλησε τα δικαιώματα σε άλλες τρίτες εταιρείες και η διαφορά του 1,7 δισ. περίπου πήγε στην τσέπη του και όχι στα ταμεία του ΠΑΟΚ. Κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και απιστία. Για τη δεύτερη κατηγορία απαλλάχθηκε. Στη δίκη για να δικαιολογήσει την πράξη του είχε ισχυριστεί ότι ο ΠΑΟΚ τον είχε ζημιώσει κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά το δικαστικό ξεκαθάρισμα ο Μπατατούδης προσπάθησε να επιστρέψει στις κατασκευές.

Εμφανίστηκε κάποια εποχή στη Λιβύη όπου την εποχή Καντάφι ήταν σε εξέλιξη τεράστιο κατασκευαστικό και αρδευτικό πρόγραμμα και δραστηριοποιούνταν πολλοί διεθνείς αλλά και ελληνικοί κολοσσοί. Εμφανίστηκε επίσης να διεκδικεί έργα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης όπου είχε ξεκινήσει μεγάλο πρόγραμμα ανοικοδόμησης. Συνεργάτες του έλεγαν ότι επειδή ήταν καλός πολιτικός µηχανικός ήταν λογικό να αναζητήσει δουλειές σε χώρες με έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Ομως η πορεία του, όποια κι αν ήταν, «έσβησε» καθώς με την κρίση στην Ελλάδα οι καιροί αποδείχτηκαν πολύ δύσκολοι ακόμη και για την υγιή επιχειρηματικότητα…

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ

Ενσαρκώνοντας πιστά τον μέσο Ελληνα «εισηγμένο» ο Γ. Μπατατούδης «νοικοκυρεύτηκε» εν χλιδή τον Οκτώβριο του 2001. Παντρεύτηκε με… μητροπολίτη και με κουμπάρο την επιχειρηματία Κέλλυ Χρυσοχόου στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, έχοντας προηγουμένως λάβει την ευλογία του πατριάρχη και χοροστατούντων των μητροπολιτών Μοσχονησίων κ. Αποστόλου και Κωνσταντινουπόλεως κ. Δημητρίου.

Δεν παρέλειψε να κάνει επίσης επίδειξη πλούτου: ένα τσάρτερ παρέλαβε τους καλεσμένους του από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τους μετέφερε στην Πόλη όπου άπαντες διέμειναν στο πολυτελές Χίλτον, ενώ η γαμήλια δεξίωση δόθηκε στο ακόμη πολυτελέστερο και μόλις τότε ανακαινισμένο ξενοδοχείο-παλάτι Ciragan. 

* Περιοδικό Hot Doc #187, «Τα 10 μαύρα κουτιά» του ελληνικού επιχειρείν, 8/9/2019

Καινούργιου: Ξέσπασε κατά του Δημάρχου για το άρμα με Κασσελάκη – «Δεν είναι πολιτική σάτιρα, είναι χυδαίο, είναι ομοφοβικό» (video)

Καινούργιου

Καινούργιου: Ξέσπασε κατά του Δημάρχου για το άρμα με Κασσελάκη – «Δεν είναι πολιτική σάτιρα, είναι χυδαίο, είναι ομοφοβικό» (video)

«Σας αρέσει αυτή η εικόνα να βγαίνει για την πόλη σας για τον τόπο σας;»,…

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…