Το ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε τελειώσει με το ιστορικό 5-0, ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει χατ-τρικ μέσα στο Old Trafford και μια βραδιά-σταθμός για το μεγαλύτερο ματς της Αγγλίας είχε ολοκληρωθεί. O «βασιλιάς της Αιγύπτου», είχε κάνει ξανά το θαύμα του, πιστοποιώντας εκ νέου πως αυτή τη στιγμή, είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.
Στα σχολεία της Αιγύπτου
Η είδηση έγινε γνωστή λίγες ώρες αργότερα. Ο Σαλάχ, ο δημοφιλέστερος Αιγύπτιος αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και πρώτος Αφρικανός σκόρερ στην ιστορία της Premier League, έγινε μέρος της διδακτέας ύλης, στα βιβλία των αγγλικών, στην πατρίδα του. Η ιστορία της καριέρας του, η ποδοσφαιρική του διαδρομή και η κοινωνική του δράση εντάχθηκαν ως ξεχωριστό κεφάλαιο, με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον χαμογελαστό επιθετικό, που έχει κάνει το Μέρσεϊσαϊντ να χοροπηδά από χαρά και να εμπνευστούν από τη διαδρομή του. Όχι μόνο μέσα στα γήπεδα, αλλά συνολικά.
Τον Ιανουάριο του 2021, όταν η Αίγυπτος μετρούσε 150.753 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID- 19, αλλά η βεβαιότητα ότι τα πραγματικά περιστατικά ήταν πολύ περισσότερο, ο Χασάν Μπακρ, πρόεδρος του Ιδρύματος Σαλάχ, μίλησε για τη συμβολή του επιθετικού της Λίβερπουλ στη μάχη κατά του ιού στο χωριό Νάγκριγκ, τη γενέτειρά του. «Έχουμε 14 κυλίνδρους οξυγόνου μέσα στο Ίδρυμα Μοχάμεντ Σαλάχ. Αυτοί βοηθούν τους ανθρώπους από το Νάγκριγκ, αλλά και από τα τριγύρω χωριά. Έχουμε επίσης μια υπηρεσία ασθενοφόρου, η οποία κατασκευάστηκε από τον Μοχάμεντ Σαλάχ και λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2020. Αυτό επίσης μας βοηθά, γιατί μεταφέρουν ασθενείς στα νοσοκομεία καραντίνας». Χάρη στο Ίδρυμα, οι ασθενείς είχαν το οξυγόνο στο σπίτι τους. Ο 29χρονος δίνει κάθε χρόνο 64.000 δολάρια για τις ανάγκες του Ιδρύματος, βοηθώντας στην πράξη τους συμπολίτες του, χωρίς να το διατυμπανίζει. Προ Covid,βοηθούσε με επιδόματα 450 οικογένειες να τα φέρουν εις πέρας.
Φαγητό στα κουτάβια
Το πρόσωπό αυτό του σούπερ σταρ της Λίβερπουλ δεν είναι κάτι νέο. Δεν ξεκίνησε να εμφανίζεται από όταν φόρεσε την κόκκινη φανέλα, κατέκτησε το Champions League και την Premier League. To 2008, έπειτα από μια χρονιά που τον είχε βρει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ στην Αγγλία, ο Χαμντί Νουχ, προπονητής του στην Αλ Μοκαουλόν, την πρώτη επαγγελματική ομάδα που είχε αγωνιστεί, θυμήθηκε για το BBC ένα περιστατικό. «Ο Μοχάμεντ ήταν ένας αγνός άνθρωπος από όταν ήταν μικρός. Θα σας πω μια ιστορία που ίσως δεν γνωρίζετε. Όταν ήταν 10 και προπονούταν στον τοπικό σύλλογο του χωριού του, υπήρχε ένα σκυλάκι που είχε κουτάβια ακριβώς κάτω από τις κερκίδες του προπονητικού γηπέδου. Αν και ήταν ακόμα παιδί, ο Σαλάχ κουβαλούσε φαγητό από το σπίτι του για να ταΐσει τα κουτάβια. Ήταν πάντα έτσι. Έχει τεράστια καρδιά και του αρέσει να προσφέρει». Ήταν τον καιρό εκείνο που είχε διαρρεύσει ένα σχέδιο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης της Αιγύπτου, για αποστολή 4.000 αδέσποτων στο εξωτερικό. Ο «Μο» είχε εναντιωθεί από την πρώτη στιγμή, βρίσκοντας χιλιάδες συμμάχους.
Στο πλευρό των συνανθρώπων του
Δεν είναι μόνο τα αδέσποτα. Οι ιστορίες για την αλληλεγγύη του είναι πολλές και ποικίλουν, ενώ κάποιες δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Ένας πατέρας είχε αποκαλύψει ότι ο Σαλάχ είχε χρηματοδοτήσει την εγχείρηση για τον γιο του που έπασχε από λευχαιμία, όταν άκουσε πως η οικογένεια δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Στη Μπασιγιούν, στην οποία ανήκει και το Ναγκρίγκ, πέραν της δράσης του Ιδρύματός του, έχει χρηματοδοτήσει νοσοκομειακές, αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις, ενώ είχε κάνει μια τεράστια δωρεά σε ογκολογικό νοσοκομείο παιδιών στο Κάιρο. Υποστηρίζει συνεχώς το Εθνικό Κέντρο κατά του Καρκίνου και άλλες πρωτοβουλίες.
Είχε, παράλληλα, σταθεί στο πλευρό πρώην συναδέλφων του, ποδοσφαιριστών, που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, προσφέροντας 30.000 δολάρια στον σύνδεσμό τους, ενώ σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ των Sunday Times είχε καταφέρει να «σώσει» την ίδια την οικονομία της χώρας του, προσφέροντας περίπου 300.000 δολάρια για να βοηθήσει στην οικονομική σταθερότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συμπολίτες του, απογοητευμένοι από την πολιτική κατάσταση της χώρας, είχαν ακυρώσει τα ψηφοδέλτιά τους σημειώνοντας το δικό του όνομα. Για τους Αιγύπτιους, είναι ένας λόγος για να αισθάνονται περήφανοι.
Κρατώντας αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του
«Ο Σαλάχ δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του. Σε αντίθεση με άλλους παίκτες που συχνά αφήνουν πίσω τις οικογένειες και τα χωριά τους όταν γίνονται πλούσιοι. Όλοι ξέρουν ότι δίνει πολλά χρήματα για εκείνους που το έχουν ανάγκη στο χωριό του. Το κάνει μέσω του πατέρα του. Αν κάποιος έχει ένα πρόβλημα υγείας, απευθύνεται στον πατέρα του και εφόσον το πρόβλημα είναι αληθινό, θα πληρώσει για να έχει τη θεραπεία που χρειάζεται», έλεγε ο Ινάς Μαζχάρ, πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας στην Εθνική Αιγύπτου. Εκεί, ο Σαλάχ είχε συναντήσει κι έναν Έλληνα. Τον Αντώνη Σαριόγλου, ο οποίος ήταν βοηθός του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. «Γενικότερα ο τρόπος που βοηθάει κάποιους ανθρώπους στην ομοσπονδία, υπαλλήλους, φροντιστές, ακόμα και συμπαίκτες του είναι τέτοιος ώστε να μην μαθευτεί. Όπως και τα όσα κάνει για τα χωριό του. Αυτά που γίνονται για το θεαθήναι τα μισεί, αλλά τα κάνει σαν υποχρέωση. Ξέρεις είναι αυτό που λένε πάντα στα χωριά, ότι άνθρωπο που χαμογελά να μην τον φοβάσαι. Αυτό είναι και ο Μόμο. Είναι ένα παιδί που πάντα χαμογελά.
Είναι ένα χαμόγελο που πηγάζει από μέσα του. Έχει πολύ καθαρή, αγνή καρδιά. Δεν έχει έπαρση. Έχει κρατήσει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του αναλλοίωτο, όπως ήταν πριν φύγει από την Αίγυπτο. Αυτό το ταπεινό παιδί, το φτωχό που ξεκίνησε να φτιάξει τη ζωή του μέσα από το ποδόσφαιρο, έχει μείνει έτσι», είχε πει, σε παλιότερη κουβέντα με τον υπογράφοντα. Ακόμα κι όταν δεν βοηθά με χρήματα, το κάνει χρησιμοποιώντας την τεράστια επιρροή του. Πριν από μερικά χρόνια, ήταν το κεντρικό πρόσωπο μιας καμπάνιας κατά των ναρκωτικών στην Αίγυπτο. Το σποτ στο οποίο πρωταγωνίστησε είχε περισσότερες από οκτώ εκατομμύρια προβολές μέσα σε τρεις μέρες και η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης κατέγραψε 400% περισσότερες κλήσεις. Ένας νεαρός είχε εισβάλει σε νοσοκομείο τα ξημερώματα, ζητώντας βοήθεια για να γιατρέψει τον εθισμό του λόγω της αγάπης του για τον Σαλάχ.
«Δεν το κάνουν ο Μέσι κι ο Ρονάλντο»
«Έχει καταφέρει κάτι που δεν το έκανε ποτέ, κανένας πολιτικός. Κατάφερε να ενώσει τη Μέση Ανατολή. Μαροκινοί, Τυνήσιοι, Σαουδάραβες, Κουβετιανοί, όλοι θέλουν μια φανέλα του Σαλάχ. Σκοράρει και είμαστε χαρούμενοι, ξεχνάμε. Κι αυτό συμβαίνει σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Μέσι δεν ενώνει μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, σωστά; Ούτε ο Ρονάλντο. Δεν έχουν την ίδια κοινωνική διάσταση», είχε υπογραμμίσει ο Ο Χατέμ Κούντας, Αιγύπτιος που ζει στο Λίβερπουλ και έκανε podcast για τους αραβόφωνους φίλους της ομάδας. «Δεν το κάνει για να κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου. Το κάνει επειδή πέρασε και ο ίδιος δυσκολίες και θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους», πρόσθετε ο Μαζχάρ. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο «θρυλικός» Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος κάποτε σταμάτησε έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ακτή Ελεφαντοστού, του έβγαλε ιπποτικά το καπέλο για το γεγονός ότι τον εκθρόνισε από τη θέση του κορυφαίου Αφρικανού σκόρερ στην Αγγλία. «Η επιθυμία του Σαλάχ να βοηθά είναι επειδή θέλει να δώσει στους νέους μια ευκαιρία. Είναι πρότυπο για εκατομμύρια Αιγύπτιους, οι οποίοι του έχουν δώσει το παρατσούκλι “Αυτός που φέρνει την ευτυχία”», αναφέρει το σχολικό βιβλίο. Σίγουρα, έτσι αισθάνονται και στο Λίβερπουλ…
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr