Ο Μητσοτάκης τελείωσε – Αλλά η επόμενη μέρα «ρίχνει» κυβερνήσεις

Χωρίς εθνικοποίηση της ΔΕΗ οι μέρες και της επόμενης κυβέρνησης θα είναι μετρημένες... Ο (βολικός) καιρός της αντιπολίτευσης τελειώνει σύντομα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

5161333

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη περνάει ήδη στο παρελθόν. Φαίνεται στη διεθνή του απονομιμοποίηση, στα ρήγματα που δημιουργούνται στα ίδια τα ΜΜΕ όπου είχε επιβάλλει ομερτά, στη δημοσκοπική του βύθιση σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, στην ευθεία αμφισβήτησή του από ιστορικά (και ισχυρά) στελέχη της παράταξής του.

Ο Μητσοτάκης λοιπόν τελείωσε. Ίσως να επιμηκύνει το πολιτικό του τέλος για όσο περισσότερο μπορεί, ελπίζοντας να γυρίσει ένα ήδη χαμένο παιχνίδι, όμως αργά (άνοιξη ’23) ή γρήγορα (χειμώνας ’22), η σκοτεινή πρωθυπουργία του θα περάσει στην ιστορία.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν που θα έπρεπε να απασχολεί την αντιπολίτευση και δη την «αξιωματική», είναι η επόμενη ημέρα: Πώς θα μπορέσει, εφόσον κληθεί και σχηματίσει κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει αυτό που φαίνεται πως θα είναι ο χειρότερος χειμώνας στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες θα «ρίξει» κυβερνήσεις. Η ενεργειακή κρίση που οφείλεται κυρίως στη ρωσική επιθετική πολιτική, αλλά δευτερευόντως και στην ανικανότητα της ΕΕ να αντιπαρατεθεί στα αμερικανικά συμφέροντα, θα προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στο εσωτερικό των χωρών, αλλά ενδεχομένως και στο ημιτελές οικοδόμημα της ΕΕ.

Συνεπώς, αν το κόμμα που θα σχηματίσει είτε αυτόνομα, είτε συνεργαζόμενο, την επόμενη κυβέρνηση δεν έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει μια εκρηκτική κατάσταση, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Για να είμαι πιο σαφής, το ερώτημα είναι το εξής:

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει το χάος του χειμώνα που έρχεται; Έχει σχέδιο για την ενεργειακή επιβίωση της χώρας ή φαντάζεται ότι με ελπίδες θα καταφέρει να ζεστάνει τον κόσμο;

Η ελπίδα μπορεί να «έρχεται», όπως έλεγε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά σίγουρα δε «καίγεται» και δε ζεσταίνει.

Χρειάζονται, λοιπόν, ξεκάθαρες θέσεις για το ενεργειακό ζήτημα:

Θα δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εθνικοποιήσει τη ΔΕΗ αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση;

Μιντιακές ατάκες περί… «επαναφοράς του “Δ” στη ΔΕΗ», δε λένε σχεδόν τίποτα. Εθνικοποίηση, Ναι ή Όχι;

Θα ανοίξει «πόλεμο» με τους αυτοαποκαλούμενους «παρόχους» ρεύματος;

Ξέρετε, αυτούς που με το «έτσι θέλω» μπήκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ το οποίο είχαμε πληρώσει εμείς, και μας πουλάνε το ρεύμα που ξαναπληρώνουμε εμείς, παίζοντας παιχνίδια με ρήτρες και υπερκέρδη.

Θα μειώσει οριζόντια και άμεσα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα;

Το απαιτούσε μετ’ επιτάσεως από τη ΝΔ εδώ και περίπου έναν χρόνο. Αν και όταν βρεθεί στη θέση της, θα το κάνει; Ναι ή Όχι;

Ο (βολικός) καιρός της αντιπολίτευσης τελειώνει σύντομα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον δεν έχει κανέναν λόγο να ζητά ή να απαιτεί τίποτα από την πραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να πει ανοιχτά τι προτίθεται να κάνει μόλις αναλάβει και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτόν τον χειμώνα που θα έρχεται… διψασμένος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr