Όσο ο Μητσοτάκης ποζάρει με τον Πίνατ, η κυβέρνηση «κόβει» 5 εκατ. από το κονδύλι των δήμων για τα αδέσποτα

Επικοινωνιακό σόου και υποκρισία της κυβέρνησης ακόμα και με τα αδέσποτα σκυλάκια. Έκθετος ο Θεοδωρικάκος

5285527 1

Μειωμένος κατά 25% προβλέπεται ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση των δήμων της χώρας με σκοπό την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

Ο προϋπολογισμός, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου στο ethnos.gr, μειώθηκε στα 15 από 20 εκατομμύρια ευρώ που αρχικά προβλεπόταν ύστερα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για περικοπή του κατά 5 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό την ώρα που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα περιστατικά βασανισμού ή θανάτωσης αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα με το πρόβλημα να διογκώνεται χρόνο με το χρόνο.

Tο θέμα έφεραν σήμερα στη Βουλή με ερώτησή τους 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών είχε υπογράψει τον περασμένο Ιούνιο τη σχετική απόφαση για τη χρηματοδότηση των δήμων με 20 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος».

Το ζήτημα είχε αναδείξει πρώτη έδειξε με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας επισημαίνοντας ότι «η κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων δεν είναι απλά μια εκ της Νομοθεσίας (Εθνικής και Κοινοτικής)  υποχρέωση των δήμων. Αντιθέτως, είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ορθή διαχείριση και την προστασία των ζώων αυτών. Η παροχή χρηματικών πόρων γι’ αυτόν το σκοπό ήταν ένα πάγιο αίτημα των δήμων».

Η Συνομοσπονδία σημειώνει μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόφαση, την οποία χαρακτηρίζει «ακατανόητη», αποτελεί αντίφαση σε σχέση με τις κατά καιρούς εκπεφρασμένες ως προς αυτά τα ζητήματα ευαισθησίες του ίδιου του πρωθυπουργού.

Πάγιο αίτημα η χρηματοδότηση

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «σκοπός της πρόσκλησης ήταν η αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας διαχείρισης και προστασίας των αδέσποτων ζώων από τους δήμους, σε εφαρμογή και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζωών Συντροφιάς».

Επισημαίνεται ότι ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων από τους δήμους, η πρόσκληση όριζε την 31η Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο στις 7 Νοεμβρίου 2019, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην τροποποίηση (Α.Π. 79487/7.11.2019) της παραπάνω πρόσκλησης μειώνοντας τον προϋπολογισμό της από 20 εκ. σε 15 εκ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω χρηματοδότηση αποτελούσε πάγιο αίτημα των φιλοζωικών ενώσεων και έδινε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των Δήμων, σημειώνουν οι βουλευτές.

Στη συνέχεια αναφέρονται και σε δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές του υπουργείου Εσωτερικών «τα οποία πληροφορούν ψευδώς ότι η αρχική προθεσμία της πρόσκλησης είχε λήξει στις 31/10/2019 και ότι με από 18/09/19 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, δόθηκε παράταση έως την 31/12/2019, χαρακτηρίζουν τους ΟΤΑ απρόθυμους να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης  και αποκαλούν κακόβουλη προπαγάνδα σε βάρος του υπουργείου οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον κ. Θεοδωρικάκο:

  • Για ποιο λόγο προχώρησε στην περικοπή του προϋπολογισμού της χρηματοδότησης των δήμων;
  • Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής του για περικοπή του
  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να υποστηρίξει τους Δήμους στην αξιοποίηση των πόρων της πρόσκλησης;
  • Εάν προτίθεται να δώσει παράταση για την υποβολή προτάσεων πέραν του τέλους του έτους δεδομένου ότι οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν καθήκοντα μόλις την 1η Σεπτεμβρίου.

150 δήμοι δεν διαθέτουν καταφύγιο

Βάσει των στοιχείων που είχαν δοθεί πριν ένα χρόνο, από τους δήμους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προέκυπτε ότι από τους 325 ∆ήμους της χώρας απάντησαν τελικά οι 262. 

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των δήμων, 150 δεν διαθέτουν κανένα καταφύγιο (∆ημοτικό, ∆ιαδημοτικό, Ιδιωτικό, με το οποίο έχουν συνάψει σύμβαση ή άλλο). Από τους 58 δήμους που απάντησαν ότι διαθέτουν καταφύγιο μόνον οι 40 αναφέρουν ότι διαθέτουν ή συνεργάζονται με αδειοδοτημένο καταφύγιο.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…