Ο Μητσοτάκης πορεύεται συμπλεγματικά, όχι πολιτικά

Συνεπής στην πολιτική της παράνοια η Νέα Δημοκρατία

Κώστας Βαξεβάνης 12/12/2018 | 10:59

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές: “Ο Τσίπρας έδωσε το Μακεδονικό για να πάρει τις συντάξεις”. Τέτοιες όμως απόλυτες και βαριές κατηγορίες, απαιτούν και κάτι τις παραπάνω εκτός από ύφος καρδιναλίων και αυταρέσκεια εσωτερικής κατανάλωσης. Απαιτούν αποδείξεις. Δηλαδή πρέπει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πει από πού προκύπτει αυτό και τί αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν. Διαφορετικά πρόκειται για την ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζει την πολιτική και τη βαρύτητα που δίνει στο να κάνει πολιτική με ψευδείς ειδήσεις.

Κατανοεί ο καθένας εύκολα τι σημαίνει να εκσφενδονίζουν πολιτικοί αρχηγοί από το βήμα της Βουλής προς τους αντιπάλους τους, κατηγορίες περί συναλλαγής ή συμφωνιών κάτω από το τραπέζι χωρίς να δίνουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή έστω μια ένδειξη κρυφής διπλωματίας όπως για παράδειγμα συνέβη στη συνάντηση Σπυράκη-Ζάεφ.

Πιό επικίνδυνη είναι όμως η στάση του Μητσοτάκη στη συνέχεια. Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχώρησε σε μια κρυφή συναλλαγή για να μην κόψει τις συντάξεις, ψήφισε τελικώς αυτό το προϊόν της κρυφής και κατ αυτόν μειοδοτικής συναλλαγής. Την επισφράγισε δηλαδή, την επιβεβαίωσε και τη χειροκρότησε. Αν δεν πρόκειται για πολιτική παράνοια, τότε πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που ακουμπά τη διανοητική κατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων τον συμβουλεύουν.

Αν πάρουμε το θέμα του κοψίματος ή μη των συντάξεων, φαίνεται πως η ΝΔ είναι συνεπής σε αυτή την πολιτική παράνοια ή μάλλον στην πολιτική του “εύχομαι το χειρότερο” προκειμένου να εισπράξει από δυσμενείς εξελίξεις, ακόμη και αν αυτές ισοπεδώνουν οικονομικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ας πάμε λίγο πίσω. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2018, ημέρα ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού, η ΝΔ, αποφάσισε να σταυρώσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε την εκτίμηση Ευρωπαίων πως με βάση την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα κοπούν εκ νέου οι συντάξεις παρότι έχει νομοθετηθεί. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με σκληρή ανακοίνωση μίλησε για fake news και κατηγόρησε το ΑΠΕ πως κάνει κυβερνητική προπαγάνδα. Έλεγε συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

“Καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης".

Το ΑΠΕ είχε κάθε δικαίωμα να μεταφέρει το τί σχολίασαν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, αλλά η ΝΔ δεν επετέθηκε μόνο στο δημοσιογραφικό δικαίωμα αλλά και την ίδια την πιθανότητα να πάνε καλά ή καλύτερα τα πράγματα. Δεν αναρωτήθηκε αν όσα μεταδόθηκαν ισχύουν, δεν ευχήθηκε έστω να ισχύουν, αλλά διαβεβαίωσε πως είναι ψέματα. Σήμερα βέβαια που η μη περικοπή των συντάξεων είναι νόμος με την ψήφο της ΝΔ και όσα μετέδωσε το ΑΠΕ αποδεικνύεται πως ήταν ακριβή, η ΝΔ παρακάμπτει όσα είπε και έπραξε με την ίδια ευκολία που παρακάμπτει τα γεγονότα και τη λογική.

Ο Κυριάκος Μητσοατάκης όμως δεν σταμάτησε εκεί. Το σύνολο της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, έκανε συνεχώς δηλώσεις πως θα περικοπούν οι συντάξεις. Η Μαρία Σπυράκη δήλωσε “να συρικνωθούν οι δαπάνες αντί να αυξηθούν οι εισφορές” ενώ εκφράζοντας τη βεβαιότητα περί του μοιραίου έγραψε ειρωνικά «Μόνο με Τζόκερ, δε θα περικοπούν οι συντάξεις».

Η εκλεκτή του Κυριάκου Μητσοτάκη Μιράντα Ξαφά, ζητούσε κατ' επανάληψη “να κοπούν κι άλλο οι συντάξεις”, πράγμα που δεν δίστασε να υποβάλει ως αίτημα ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τη Μέρκελ, τον περασμένο Ιούλιο. Η ΝΔ δεν προπαγάνδιζε μόνο πως θα κοπούν οι συντάξεις, προσπαθούσε να εφαρμοστεί κιόλας. Ποιός δεν θυμάται την επίθεση του Προέδρου της ΝΔ, στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί όταν έκανε θετικές δηλώσεις για την Ελληνική Οικονομία και άφηνε να εννοηθεί πως θα υπάρξει θετική έκβαση για τις συντάξεις.

Αφού πέρασε ένας και πλέον χρόνος επιχειρηματολογίας για το κόψιμο των συντάξεων, (από αυτούς που για να μην ξεχνιόμαστε τις έκοψαν 12 φορές), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε να ψηφίζει το μη κόψιμο στο οποίο την ίδια ώρα αποδίδει προδοτική συμφωνία. Ο Αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού ωχριά μπροστά του, ενώ ο χαρακτηρισμός του “Γκούφη” που του απέδωσε το συγκρότημα Μαρινάκη φαίνεται να αδικεί το συμπαθές καρτούν.

Ο Πιερ Μοσκοβισί σε δήλωσή του μετά την ψήφιση της μη περικοπής σημειώνει: «Χαίρομαι, λοιπόν, για τους συνταξιούχους, τις οικογένειές τους και τον ελληνικό λαό ως σύνολο, που αυτό το δραστικό μέτρο δεν θα εφαρμοστεί. Ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, περάσει πολλά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Είναι πολύ καλή είδηση ότι αυτή η απειλή για τα εισοδήματα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιζόμενων νοικοκυριών έχει πλέον αρθεί».

Ακόμη και ο Μοσκοβισί χαίρεται. Μόνο ο Κυριάκος συνεχίζει να δηλητηριάζει την πολιτική πραγματικότητα με μια εγγενή τοξικότητα που ξεφεύγει από την πολιτική αξιολόγηση και φτάνει στα όρια του προσωπικού συμπλέγματος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr