Ο Μητσοτάκης, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ο διαφημιστικός αποκλεισμός του Documento

Μία σειρά από περίεργες συμπτώσεις έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διαφημιστικό αποκλεισμό του Documento.

mitsotakis1

Στο χθεσινό φύλο της Κυριακής, το Documento δημοσίευσε μία εκτενή έρευνα αναφορικά με τις χρεώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ και τις χώρες του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα το Documento δημοσίευσε μία έρευνα της φινλαδικής εταιρείας Rewheel αλλά και την τελευταία έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είναι μία από τις ακριβότερες χώρες στην ΕΕ σε ότι αφορά τις χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία και την παροχή δεδομένων για ίντερνετ, ενώ οι εταιρείες στη χώρα μας εμφανίζονται να λειτουργούν σε συνθήκες ολιγοπωλίου και περιορισμένου ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Rewheel διενεργήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ωστόσο σε ότι αφορά τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία σειρά από περίεργες συμπτώσεις με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ας δούμε όμως τα γεγονότα αναλυτικά.

Ο Μητσοτάκης ζητεί να μειώσουν το κόστος

Στις 26 Νοεμβρίου του 2019 ο πρωθυπουργός παρευρέθη στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), «Digital economy forum 2019: Leading Greece to Growth». Από το βήμα του συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή πολιτική τους, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το κόστος δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό.

«Είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω, καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό που διαπιστώνουν οι πολίτες είναι ότι καλώς έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις εταιρείες μια και οι τιμές είναι υψηλές. Ας δούμε όμως και τη συνέχεια.

Την ίδια περίοδο όλος τυχαίως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σταμάτησαν να διαφημίζονται στο Documento εντελώς ξαφνικά. Επρόκειτο για μία ακόμη κίνηση στο πλαίσιο του διαφημιστικού αποκλεισμού του Documento η οποία ξεκίνησε λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την οποία η εφημερίδα κατήγγειλε δημόσια ως επιχείρηση στραγγαλισμού αλλά και αφανισμού λόγω των «ενοχλητικών» της αποκαλύψεων για τη ΝΔ και την πρωθυπουργική οικογένεια.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. τη συνάντηση ήταν παρόντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής. Από κυβερνητικής πλευράς ήταν παρόντες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, οι χαμηλές επιδόσεις στους διεθνείς δείκτες ψηφιακής ωριμότητας και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις στους τομείς των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Επίσης συζητήθηκαν η εφαρμογή του νέου νόμου για τις αδειοδοτήσεις, η ειδική φορολογία, καθώς και το ζήτημα του κόστους των δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας».

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι σήμερα

Παρά τις συναντήσεις και τις προειδοποιήσεις Μητσοτάκη μέχρι και σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από την έρευνα της Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία διενεργήθηκε το Μάρτιο του 2020 και δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαΐου στο site της Επιτροπής. Την περίοδο εκείνη ωστόσο συνέβη ακόμη ένα παράδοξο. Με το που δημοσιοποιήθηκε η έρευνα η οποία ήταν 154 σελίδες στα Αγγλικά η αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στράφηκε εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αμφισβήτησε τις μεθόδους της Rewheel. Μέσα σε τρεις μέρες δηλαδή κατάφερε να διαβάσει ολόκληρη την έρευνα της Rewheel και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα της αμφισβητούνται αντί να εξετάσει τα όσα αναφέρονται σε αυτήν και να κινηθεί αναλόγως. Ευθυγραμμίστηκε δηλαδή πλήρως με την επιχειρηματολογία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας οι οποίες επίσης αμφισβήτησαν την έκθεση της Rewheel.

Ας ανακεφαλαιώσουμε όμως. Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαφημιστικός αποκλεισμός του Documento από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που ξεκινά την ίδια περίοδο που οι εταιρείες καλούνται από τον πρωθυπουργό να μειώσουν το κόστος των παροχών τους προς τους πολίτες (μπορεί και τυχαίο). Οι μήνες περνούν. Ο αποκλεισμός συνεχίζεται αλλά οι εταιρείες όχι μόνο δεν μειώνουν το κόστος αλλά η ανεξάρτητη αρχή που τις εποπτεύει στέκεται στην ουσία στο πλευρό τους με το οπου βγαίνουν αρνητικές για αυτές έρευνες. Μάλιστα και η έρευνα της Rewheel αναφέρεται στη συνάντηση με το Μητσοτάκη αλλά όπως αναφέρει μέχρι και σήμερα (Μάρτιος 2020) τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Τα συμπεράσματα για έναν απλό παρατηρητή είναι πως οι εταιρείες «απειλήθηκαν» και στη συνέχεια «αμνηστεύτηκαν» σε ότι αφορά το κόστος παροχής των υπηρεσιών τους. Αλλά αυτό είναι κάτι που καλύτερα να το διαπιστώσουν από μόνοι τους οι πολίτες. Πάντως οι συμπτώσεις είναι πολλές και επαναλαμβανόμενες.

Πηγή: documentonews.gr

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…